Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, starter utbetalingen av ulike pressestøtteordninger denne uka.
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, starter utbetalingen av ulike pressestøtteordninger denne uka.

Medietilsynet utbetaler presse-støtte tidligere enn planlagt

– Medier står i en krevende situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Medietilsynet skriver i en pressemelding at det framskynder støtteutbetalinger. Tilsynet vil også betale ut mer støtte på et tidligere tidspunkt enn vanlig. Årsaken er koronakrisen.

– Vi har stor forståelse for at mange medier nå står i en krevende situasjon, og vi gjør det vi kan for å bistå, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet ifølge pressemeldingen.

Tilsynet forteller at det de siste dagene har fått henvendelser både fra bransjeorganisasjoner og medier som er bekymret for situasjonen.

– Vi ser at særlig de minste mediene, som fra før har små ressurser og en krevende driftsøkonomi, raskt kan få problemer. Vi gjør derfor en del grep med våre støtteordninger som vi håper kan være til hjelp i en krevende situasjon, sier Velsand.

I pressemeldingen skriver Medietilsynet at de avisene som mottar produksjonstilskudd (pressestøtte) og tilskudd til samiske aviser, vanligvis får andre forskudd i april. Dette forskuddet blir nå i stedet utbetalt allerede denne uken.

– Tredje forskudd kommer vanligvis i juli, men vi vil i løpet av kort tid vurdere om også dette forskuddet skal framskyndes, sier Velsand.

Noen av de minste avisene har varslet at de kan få problemer med å få ut tilstrekkelig antall papirutgaver til å kvalifisere til å motta produksjonstilskudd neste år. Her jobbes det med å finne løsninger, skriver Medietilsynet.

– I samarbeid med Kulturdepartementet tar Medietilsynet sikte på å utarbeide en midlertidig forskrift, som kan åpne for dispensasjon fra dette kravet med bakgrunn i koronasituasjonen, forteller Velsand.

Medietilsynet skriver at det også ønsker å hjelpe lokalkringkasterne. Aktørene som får midler gjennom ordningen for lokale lyd- og bildemedier får første utbetaling neste uke. Normalt utbetales støtten i to like store rater.

– Slik situasjonen er nå, kommer vi til å øke den første utbetalingen fra 50 prosent til 75 prosent av støttebeløpet, avslutter Velsand.

I Mediebedriftenes Landsforening er man glade for at Medietilsynet fremskynder utbetalingene:

– Dette er en håndsrekning som var kjapt levert og betyr mye for mange i bransjen som har fått inntektsgrunnlaget forandret over natten. Vi setter pris på å kunne ha en tett dialog med Medietilsynet om behov for eventuelle nye tiltak framover som følge av koronasituasjonen, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i en e-post til Journalisten.

Årets frist for å søke om produksjonstilskudd er 3. april.

Powered by Labrador CMS