Klubbleder Martin Riber Sparre. Foto: Birgit Dannenberg
Klubbleder Martin Riber Sparre. Foto: Birgit Dannenberg

– Folk gråt i redaksjonen

Før helgen fikk de ansatte i DN.no beskjed om at nok en kollega mistet jobben. Permisjonsplaner førte ikke frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettselskapet DN Nye Medier har siden august hatt en gjennomgang av kostnadene. En måned inn i denne prosessen ble det formelt klart at det ville bli snakk om nedbemanning, hvor bedriften vurderte hvem som kunne sies opp ut fra kompetanse, ansiennitet og eventuelle sosiale forhold.

Gråt

Først gikk to ansatte i redaksjonen med på å ta imot sluttpakke, mens en ansatt nektet å akseptere den og truet med rettslige skritt. Før helgen ble det klart at en fjerde ansatt fikk tilbud om sluttpakke. Da rant det over hos kollegene i redaksjonen.

– Det var voldsomme reaksjoner, jeg har aldri sett så sterke reaksjoner i redaksjonen før. Det var flere som gråt, også de beholdt jobben. Som en sa: «Jeg er så utrolig lei meg, først og fremst for hun som mistet jobben, men også fordi jeg følte jeg mistet jobben selv», referer klubbleder Martin Riber Sparre.

Tillit

Mandag møtte klubben med den siste av de fire til drøftinger om sluttpakken til den ansatte. Riber Sparre forteller at han opplever at ledelsen har forståelse for klubbens argumenter, men at det uansett ikke er penger til mer.

– Vi er ikke enige i at det ikke finnes penger til dette. Vi mener det er en god investering i et godt arbeidsmiljø, som også skaper større lojalitet.

Ledelsen har nå varslet at de vil ta grep for å reparere tilliten etter bruddet som er oppstått mellom ledelsen og de ansatte. Sparre forteller at dette er viktig å få til, siden motivasjonen hos de ansatte er blitt svekket i prosessen.

– Men de har ikke kommet med noen veldig konkrete utspill. De har gitt noen vyer og visjoner, men noen av disse har vi hørt før. De er nødt til å gjøre grep for å få til lojalitet og tillit. Skuffer de oss på det, blir det svært vanskelig å komme tilbake, sier klubblederen.

Permisjon

Ambisjonen til ledelsen var at det fjerde årsverket skulle kunne løses gjennom at medarbeiderne i DN Nye Medier fikk permisjoner for blant annet å studere, i stedet for å kutte stillingen. Sammen med klubben forsøkte ledelsen å få dette til uten at man lyktes med det.

– Vi kom ikke i mål med permisjoner, det kom ikke søknader nok til at det tilsvarte en stilling, derfor måtte vi gi tilbud om sluttpakker til en person til, sier sjefredaktør Svein-Thore Gran.

Gran sier at dette har vært en lite hyggelig prosess å være gjennom. Han understreker samtidig at selv om kompetanse har rangert høyest på listen når utvelgelsens skulle gjennomføres, har ledelsen i bedriften også brukt ansiennitet.

Lagspill

Sparre forteller at prosessen har satt dype spor i redaksjonen, og at det skal mye til å for å rette opp skaden. Han mener at skal man komme til en løsning, må både ledelse og redaksjon spille på lag og lytte til hverandre.

Gjennom det siste året har redaksjonen i DN.no blitt redusert med en fjerdedel gjennom oppsigelser, nedbemanning og at stillinger er blitt stående tomme etter at folk har sluttet ved jobbskifte.

Powered by Labrador CMS