Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Denne uken markerte Arbeiderpartiets nye mediepolitiske talsmann Masud Gharahkhani seg ved å stille kulturministeren spørsmål om kutt i pressestøtten under spørretimen.
Annonse
Han var mer fornøyd med egen innsats enn svarene han fikk av statsråd Linda Hofstad Helleland.
Gharahkhani sier at han tror mange er overrasket over at han velger å delta i spørretimen og utfordre kulturministeren så tidlig.
Tilgjengelig
Selv vil han ikke love konkrete summer på hvor mye Arbeiderparti vil gi i pressestøtten før partiets alternative statsbudsjett er spikret. Men han viser til at partiet gjennom sine uttalelser ikke akkurat er på linje med regjeringen.
– Vi vil ha en pressestøtte som er tilrettelagt for fremtiden.
– Vil du øke den?
– Ja, også kompensere for lønns- og prisvekst.
Da han møter Journalisten mellom møter i Stortinget, sier han også at han vil følge opp forgjengeren Arild Grandes standpunkt for nullmoms for fagpressen.
– Jeg vil sette i gang et arbeid i dialog med aktørene i bransjen.
Tilfeldigvis kommer Grande forbi under Journalistens intervju, og rekker et kjapt bilde med etterfølgeren.
– Han har allerede fått en så stor bunke, svarer Grande på spørsmål om han sender notatene videre.
Gharahkhani, som har fått fagområdet for de neste fire årene, sier at han ønsker å være tilgjengelig for bransjeaktørene. Han ramser opp bransjeaktører han hittil har møtt: Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser og Redaktørforeningen. På planen står også møter med NRK og TV 2.
– Arbeiderpartiets styrke er at vi skal være lyttende, sier Gharahkhani, og legger til:
– Så skal det være armlengdes avstand til det redaksjonelle.
Annonse
Vil synliggjøre Aps politikk
På spørsmål om hvordan han tenker å få gjennomslag for Arbeiderpartiets politikk, viser han til at det er en annerledes politisk situasjon på Stortinget etter valget. Etter valget bygger regjeringspartiene Høyre og Frp videre på Sundvolden-erklæringen, men det foreligger ikke lenger noen samarbeidsavtale med støttepartiene Venstre eller KrF. Venstre er trolig på vei inn i regjering, mens KrF ikke vil.
Senterpartiet og SV har varslet at de vil fremme forslag i Stortinget som kan synliggjøre forskjellene i politikk på partiene. Det er noe sånt Gharahkhani også ser for seg.
– Det fins et flertall på Stortinget som ønsker seg en annen mediepolitikk enn Høyre og Frp.
– Hvordan skal du få til det flertallet?
– Jeg er opptatt av å ta tak i det, og klargjøre hvor vi i Arbeiderpartiet står. Så får vi se hva Venstre og KrF gjør. Jeg håper de vet hvor vi i Ap står og at vi kan presse gjennom endringer.
Når Venstre trolig går inn i regjering er det tilstrekkelig at KrF vil stemme med Arbeiderpartiet på et eventuelt mediepolitisk forlik, som er det Gharahkhani vil ha.
– Jeg ønsker det.
– Tror du det er sannsynlig at KrF vil være med på det?
– Ja, inntrykket mitt er at KrF er veldig på linje med Arbeiderpartiet i disse spørsmålene.
For Høyre er det Tage Pettersen fra Østfold som har tatt over som mediepolitisk talsmann for partiet i Stortinget. Han mener det ikke er riktig som Gharahkhani sa i spørretimen onsdag at Arbeiderpartiet har stått i front for nullmomsen som er innført for nyhetsmediene, og viser til at innføringen har skjedd mens Høyre har hatt kulturministeren.
Regjeringens forslag til kutt på 25 millioner i pressestøtten blant de største mottagerne, beskriver han som et forvarsel om hvordan regjeringen ser for seg en ny pressestøtteordning, som vil ligge i meldingen som kommer til Stortinget til våren. Pettersen vil ikke gå i detaljer om hvordan Høyre ser for seg fremtidens pressestøtte, men viser i stedet til Sundvolden-erklæringen der det heter at pressestøtten over tid skal «omlegges og nivået reduseres».
– Det blir en prosess på dette i Stortinget til våren, sier Pettersen.
– Hvilket nivå mener du pressestøtten bør ligge på?
– Det er et vanskelig spørsmål å svare på før en ser helheten.
Også når det gjelder nullmoms for fagpressen sier Pettersen det er naturlig å se det i sammenheng med andre mediepolitiske arbeidet.
Når det gjelder den politiske situasjonen på Stortinget, erkjenner han at Høyre og Frp ikke har flertall alene.
– Derfor er jeg opptatt av å ta diskusjoner på et helhetlig nivå. Jeg er sikker på at vi skal få til innretninger.