Per Axel Koch er konsernsjef i Polaris Media. Foto: Thor Nielsen
Per Axel Koch er konsernsjef i Polaris Media. Foto: Thor Nielsen

Edda selger til Polaris

Styret i Edda Media har vedtatt å selge Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Edda Trykk i Ålesund til Polaris Media.

Publisert Sist oppdatert

En rekke kilder bekrefter overfor Journalisten.no at styrevedtaket ble fattet tirsdag ettermiddag. Ingen i ledelsen for Edda Media ønsker å kommentere saken. Årsaken er strenge børsregler. En børsmelding vil bli sendt til London Stock Exchange, der Edda-eier Mecom Group er notert.

Også Oslo Børs, der Polaris Media er notert, skal ifølge regelverket bli informert når salget er avklart.

Bud på 600 millioner

Polaris la i fjor høst inn et bud på 700 millioner kroner for Sunnmørsposten, Edda Medias trykkeri i Ålesund og Romsdals Budstikke. Budet ble seinere redusert til 600 millioner kroner, som en følge av finanskrisen og fall i selskapenes verdier. Etter det Journalisten.no erfarer, skal Edda Medias styre ha akseptert det siste beløpet og gitt konsernadministrasjonen en fullmakt til å gjennomføre salget til Polaris.

Salget inkluderer en rekke lokale medier som er eid av Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, blant dem Åndalsnes Avis, Driva/Driva-Trykk, Radio 1 FM Molde, Fjordenes Tidende, Fjordingen, Møre-nytt, Sunnmøringen og Vikebladet Vestposten.

Polaris Media er dermed i ferd med å utvikle seg til et betydelig, norsk mediekonsern, ikke bare i Midt- og Nord-Norge.

Ingen kommentar

– Dette kan jeg ikke kommentere. Som jeg har sagt før, er en avtale med Polaris én blant flere muligheter vi har vurdert i Norge, sier konsernsjef i Edda Media, Truls Velgaard, til Journalisten.no.

Velgaard ville tirsdag kveld heller ikke tidfeste når det kan foreligge en avklaring av budene Edda Media har mottatt fra Polaris, A-pressen og Berner Gruppen.

Avtalen med Polaris gir gjeldstyngede Mecom et økonomisk pusterom. Umiddelbart før jul forhandlet Mecom-sjef David Montgomery fram en avtale med bankene som ga selskapet tiden fram til 28. februar med å få orden på økonomien. Mecom skulle i perioden fullføre salg som kan redusere gjeldsnivået i morselskapet til Edda Media.

Tidligere i år solgte Mecom seg ut av Tyskland og fikk på den måten frigjort 152 millioner euro.

Innbringende aviser

Det var i fjor sommer konsernsjef Per Axel Koch gjorde det klart at Polaris kunne tenkt seg å kjøpe virksomheten til Edda i Møre og Romsdal med Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke i spissen. De to avisene på Nordvestlandet er to av de mest innbringende for Edda Media og Mecom, og enkelte oppfatter at det er deler av arvesølvet fra Orkla-tiden som nå forsvinner. Redaksjonelt ansatte i de berørte Edda-avisene har imidlertid stilt seg positive til et salg til Polaris.

Sentrale tillitsvalgte i Edda har uttrykt skepsis til en delt løsning, noe som har vært tolket som en indirekte støtte til et samlet salg til A-pressen og deres eventuelle samarbeidspartnere.

Forsettelse følger

A-pressen la i fjor høst inn et bud på 2,6 milliarder kroner for hele Edda Media. Prosessen førte ikke til noe konkret. Samtidig skapte finanskrisen nye utfordringer, ikke minst i form av strengere krav fra långiverne om egenkapital i forbindelse med Edda-budet.

Fredag kom det opplysninger som tyder på at A-pressen har alliert seg med Opplysningen og tobakksarving Johan J. Andresens selskap Ferd.

A-pressen og Edda kontrollerer samlet så mye av avisopplaget på Nordvestlandet, at et sammenslått selskap ville komme på tvers av Medieeierskapsloven, slik tilfellet også er på begge sider av Oslo-fjorden. Polaris-løsningen kan gjøre det lettere for A-pressen å overta resten av Edda Media.