Per Axel Koch er konsernsjef i Polaris Media. Foto: Thor Nielsen
Per Axel Koch er konsernsjef i Polaris Media. Foto: Thor Nielsen

Edda selger til Polaris

Styret i Edda Media har vedtatt å selge Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Edda Trykk i Ålesund til Polaris Media.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En rekke kilder bekrefter overfor Journalisten.no at styrevedtaket ble fattet tirsdag ettermiddag. Ingen i ledelsen for Edda Media ønsker å kommentere saken. Årsaken er strenge børsregler. En børsmelding vil bli sendt til London Stock Exchange, der Edda-eier Mecom Group er notert.

Også Oslo Børs, der Polaris Media er notert, skal ifølge regelverket bli informert når salget er avklart.

Bud på 600 millioner

Polaris la i fjor høst inn et bud på 700 millioner kroner for Sunnmørsposten, Edda Medias trykkeri i Ålesund og Romsdals Budstikke. Budet ble seinere redusert til 600 millioner kroner, som en følge av finanskrisen og fall i selskapenes verdier. Etter det Journalisten.no erfarer, skal Edda Medias styre ha akseptert det siste beløpet og gitt konsernadministrasjonen en fullmakt til å gjennomføre salget til Polaris.

Salget inkluderer en rekke lokale medier som er eid av Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, blant dem Åndalsnes Avis, Driva/Driva-Trykk, Radio 1 FM Molde, Fjordenes Tidende, Fjordingen, Møre-nytt, Sunnmøringen og Vikebladet Vestposten.

Polaris Media er dermed i ferd med å utvikle seg til et betydelig, norsk mediekonsern, ikke bare i Midt- og Nord-Norge.

Ingen kommentar

– Dette kan jeg ikke kommentere. Som jeg har sagt før, er en avtale med Polaris én blant flere muligheter vi har vurdert i Norge, sier konsernsjef i Edda Media, Truls Velgaard, til Journalisten.no.

Velgaard ville tirsdag kveld heller ikke tidfeste når det kan foreligge en avklaring av budene Edda Media har mottatt fra Polaris, A-pressen og Berner Gruppen.

Avtalen med Polaris gir gjeldstyngede Mecom et økonomisk pusterom. Umiddelbart før jul forhandlet Mecom-sjef David Montgomery fram en avtale med bankene som ga selskapet tiden fram til 28. februar med å få orden på økonomien. Mecom skulle i perioden fullføre salg som kan redusere gjeldsnivået i morselskapet til Edda Media.

Tidligere i år solgte Mecom seg ut av Tyskland og fikk på den måten frigjort 152 millioner euro.

Innbringende aviser

Det var i fjor sommer konsernsjef Per Axel Koch gjorde det klart at Polaris kunne tenkt seg å kjøpe virksomheten til Edda i Møre og Romsdal med Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke i spissen. De to avisene på Nordvestlandet er to av de mest innbringende for Edda Media og Mecom, og enkelte oppfatter at det er deler av arvesølvet fra Orkla-tiden som nå forsvinner. Redaksjonelt ansatte i de berørte Edda-avisene har imidlertid stilt seg positive til et salg til Polaris.

Sentrale tillitsvalgte i Edda har uttrykt skepsis til en delt løsning, noe som har vært tolket som en indirekte støtte til et samlet salg til A-pressen og deres eventuelle samarbeidspartnere.

Forsettelse følger

A-pressen la i fjor høst inn et bud på 2,6 milliarder kroner for hele Edda Media. Prosessen førte ikke til noe konkret. Samtidig skapte finanskrisen nye utfordringer, ikke minst i form av strengere krav fra långiverne om egenkapital i forbindelse med Edda-budet.

Fredag kom det opplysninger som tyder på at A-pressen har alliert seg med Opplysningen og tobakksarving Johan J. Andresens selskap Ferd.

A-pressen og Edda kontrollerer samlet så mye av avisopplaget på Nordvestlandet, at et sammenslått selskap ville komme på tvers av Medieeierskapsloven, slik tilfellet også er på begge sider av Oslo-fjorden. Polaris-løsningen kan gjøre det lettere for A-pressen å overta resten av Edda Media.

Powered by Labrador CMS