Mecom-sjef David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg
Mecom-sjef David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg

Forsiktig Mecom-optimisme

I dag avklares salg av Mecoms virksomheter. Ledelsen i det skakkjørte medieselskapet tror på enighet med bankene.

Publisert   Sist oppdatert

Generalforsamlingen i Mecom Group skal i dag ta stilling til om de vil støtte konsernledelsens salg av Mecom Germany og Edda Nordvest.

Salg

I en børsmelding forteller ledelsen i selskapet at de regner med at aksjonærene vil gå for et salg som bringer inn nesten to milliarder kroner i det gjeldstyngde selskapet. Går generalforsamlingen med på det, vil gjelden reduseres til i overkant av fire milliarder.

Medieanalytiker Henrik Schultz i Argo Securities mener at det neppe vil være noen motstand mot salgene ledelsen har lagt opp til.

Mecom-aksjen har den siste uken nærmest doblet seg og Schultz mener at nå kan tiden være inne for forsiktig optimisme.

– På kort sikt er det grunn til det. Slik har det vært en stund siden de sendte ut meldingen om generalforsamlingen. Det ga basis til optimisme fordi de hadde solgt i Tyskland og deler av Norge. Dette roet gjeldssituasjonen i selskapet, selv om meldingen også konkluderte noe negativt i den forstand at den slo fast at gjelden måtte reforhandles. Den viste samtidig at man hadde en plan med bankene i bunnen, sier analytikeren.

Konkurs

Den ytterste konsekvensen for Mecom kan være at bankene velger å slå selskapet konkurs fordi det ikke oppfyller gjeldsbetingelsene. Schultz tror likevel at Mecom kan oppleve samme løsningen som da News Corp. holdt på å bli oppløst av samme grunn på begynnelsen av 1990-tallet. Da fant bankene ut at de på lang sikt ville være mer tjent med å holde eiendelene i et selskap fremfor å dele det opp og legge det til salgs.

– Om noen skal styrke aksjen til Mecom er det ingen andre enn Montgomery og styreleder Alasdair Locke som klarer det på grunn av den spredte administrasjonen. Det ville vært fryktelig rotete av bankene å ta tak på denne måten.

Schultz har fått litt av optimismen tilbake i forhold til Mecom, men slår fast at selskapet neppe vil bli det investeringsobjektet man trodde. Schulz anbefaler likevel kjøp av Mecom-aksjen på både lang og kort sikt.