De siste to årene har Øyvind Bæk (t.v.) og Sæmund Stenersen jobbet med forsvinningen til Stenersens far i 1972.
De siste to årene har Øyvind Bæk (t.v.) og Sæmund Stenersen jobbet med forsvinningen til Stenersens far i 1972.

Har jobbet tusenvis av timer med forsvinningssak:
– Overbevist om at vi kjenner sannheten

Østlendingens podkast-serie «Drosjemysteriet» er nominert til årets aktualitetspodkast.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i 1986 begynte daværende NRK-journalist Øyvind Bæk arbeidet med forsvinningssaken som det siste året har blitt podkastserie.

Det var da fjorten år siden drosjesjåføren Gudmund Stenersen forsvant sporløst fra Rendalen. Nå er Bæk og Sæmund Stenersen, sønnen til Gudmund, sikre på at de vet løsningen på saken.

– Vi er overbevist om at vi kjenner sannheten. Vi vet hva som har skjedd, vi vet hvor det har skjedd og når det har skjedd. Og så vet vi hvem som har vært til stede. Men vi vet ikke hvem som har gjort hva. Med mindre noen sier det til oss, så kommer vi ikke til å få ut det, tror jeg, sier Øyvind Bæk til Journalisten.

– Vært i hodet mitt siden

De siste to årene har han og Sæmund Stenersen gjort research og reist over store deler av landet. Podkastserien «Drosjemysteriet» har kommet som et resultat av arbeidet, og Bæk sier serien er litt annerledes enn andre krimpodkaster.

– Sæmund Stenersen er jo med og forteller om hvordan det har vært å miste faren sin, å aldri få noe svar og å ikke få vite hva politiet holder på med.

«Drosjemysteriet» har gitt Østlendingen en nominasjon til årets aktualitetspodkast i Medieprisene. Der konkurrerer de mot store redaksjoner fra NRK, Aftenposten og VG. Bæk sier det er flott å bli nominert.

– Ja, det er veldig artig. Det er på en måte en kroning av en ekstremt lang jobb fra min side. Dette skjedde i 1972. I 1986 lagde jeg og en kollega i NRK en radiosak om dette. Jeg fikk tilgang til alt politimateriale, og saken har vært i hodet mitt siden. Jeg fikk ikke mulighet til å jobbe med saken igjen før Åsted Norge tok kontakt og ville ha meg med der. De fikk ikke løst saken, og da bestemte Sæmund Stenersen og jeg oss for å gjøre det selv, sier han.

– Kan ikke gå ut med navn

Bæk beskriver arbeidet som utrolig spennende, spesielt møtene med de gjenlevende som vet noe om saken.

– Jeg må si de har forbausende dårlig hukommelse fra den dagen. Alt annet husker de, så de lider nok av selektiv hukommelse.

– Lytteren får vite løsningen i denne podkasten, da?

– Vi vet selvsagt mer enn vi kan gå ut med. Vi kan ikke gå ut med navn og må være varsomme med hva som sies. Men de det angår vet at vi vet, sier Bæk.

Podkastserien «Drosjemysteriet» er laget av Østlendingens Tor Bergebakken, Brynhild Marit Berger Møllersen og Gunnar Østmoe, og basert på Bæks bok om saken.

Ansvarlig redaktør Truls Grane Sylvarnes sier det føles som en seier i seg selv å være i selskap med NRK, VG og Aftenposten.

– Podkast-produksjon er absolutt ikke helt nytt for oss, men er typisk noe som kan drukne litt bort i alt vi skal levere som lokalavis. Derfor er det ekstra stas å se at den gode innsatsen som er lagt ned i denne podkasten har ført til en nominasjon. Det er der vi ønsker å være med journalistikken vår, og dette skal vi bruke som inspirasjon videre, sier han til egen avis.

Powered by Labrador CMS