Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I utgangspunktet skulle Stavanger Aftenblad-journalistene Elisabeth Risa og Hans Petter Aass bare lage en «liten» podkast.
Annonse
De hadde akkurat avsluttet et stor graveprosjekt og hadde lyst til å teste ut formatet. Sammen begynte de å kartlegge savnetsaker i politidistriktet, og endte opp med seks saker som alle kunne løses enkelt. Trodde de.
For i bunken med saker fant de historien om savnede Reidar Sandanger.
– Det var en sak som ingen av oss hadde hørt om før. Eneste vi visste var gjennom en liten artikkel i lokalavisa Ryfylke - ellers var det ingenting om ham noe sted, forteller Aass til Journalisten.
– Sandanger bodde sine siste år i Brasil. Han skulle hjem for å bli pensjonist i Norge, men like før ble det helt slutt på kontakten mellom Reidar og hans barn og søsken i Norge. Og så kom det noen merkelige meldinger, skriver Aftenbladet i sin beskrivelse av podkasten.
Gjort spennende funn
Nordmannen var meldt savnet gjennom Interpol. I artikkelen i Ryfylke stod det at familien var bekymra for at noe kriminelt hadde skjedd, men politiet undersøkte saken som en savnetsak og henla den etter kort tid.
Problemet for både politiet og journalistene var at Sandager var meldt savnet i Brasil.
– Vi søkte innsyn i politiets arbeid, og så med en gang at den saken hadde noen elementer ved seg som ga oss frysninger, forteller Aass.
– Etter at han blir borte er det åpenbart at noen forsøker å holde ham i live, men både familien og politiet hadde en følelse av at han kunne være drept. Formelle krav gjør at norsk politi ikke kunne reise ned for å etterforske, men det kunne vi, så vi dro til Brasil rett før alt ble stengt ned, sier Aass.
Da Aas og Risa forstod hva slags sak de hadde ramla over, ble den lille podkasten med ett et fryktelig mye større prosjekt.
De har kartlagt Sandagers liv, og gått opp alle sporene politiet burde ha gjort. De har vært i kontakt med skriftgranskere og lingvister, fått tilgang til Sandagers Facebook-konto og e-post, og pratet med hundrevis av folk i fire verdensdeler.
– Vi kan ikke si at vi har oppklart saken, men vi har noen gode avsløringer og vi har gjort spennende funn. Her må politiet inn og gjøre vurderinger. Det er vanskelig å forstå om de ikke gjenopptar saken og starter etterforskning i Brasil nå, sier Aas.
Annonse
Overveldende
Verken Aass eller Risa hadde erfaring med å lage reportasjepodkast før de satt igang med prosjektet.
– Vi har nok gjort veldig mange feil, ingen ante omfanget av dette da vi startet. Produsent Rune Vandvik kom ikke ordentlig inn i prosjektet før vi hadde nærmere 140 timer med opptak. Vi hadde ikke tenkt på at alle de timene måtte transkriberes med tidskode. Det tok et par måneder ekstra bare det, ler Aass
– Det har vært overveldende til tider. Jeg ble så sliten i fjor høst at jeg ba om å få jobbe kveldsvakter og ekstravakter for å kunne jobbe med noe annet enn denne saken.
Utfordringene stod i kø for journalistene fra Stavanger. Å fortelle en historie gjennom lydklipp var krevende nok, i tillegg var Sandanger savnet i Brasil. Et land der alle snakker portugisisk, men få snakker engelsk. Løsningen ble å dra med seg fotograf André Liohn på tur.
– Han snakker norsk så da slapp vi å sitte og oversette, det er jo fryktelig dårlig radio, ler Aass og legger til:
– Han er jo en fantastisk fotograf også, så bildene ble veldig bra!
Bak betalingsmur
Samtidig som Aftenbladet slipper podkasten kjører de ut en rekke artikler. Både nyheter- og som featureartikler. Det er også laget en samleside med ekstramateriale. Her er det også bilder og en presentasjon av de mest sentrale personene i saken.
– Det er en del dokumenter i saken. De ligger også på samlesiden, så vi håper at folk hører, leser, ser og tenker på ting vi ikke har tenkt på i saken, sier Aass.
Fem episoder slippes nå, den sjette episoden like over påske, men den siste og syvende episodene er ikke ferdig enda.
De første to episodene slippes på de vanlige podkastplattformene, men resten skal legges bak betalingsmur.
– Det blir et haraball for å få plass den syvende så fort som mulig. Før alt blir lansert kan det fort ta noen uker, sier han og avslutter:
– Faktum er at vi venter på noe ganske spennende materiale i saken. Selv om vi vet noenlunde hvordan det ender, så håper vi fortsatt at vi kan finne avgjørende ting i materialet vi venter på, sier Aass.