Ikke Lerø som styrer

Det er fotografen og ikke redaktøren som har styringsretten i oppgjøret etter bildetyveri, mener NJ.

Publisert Sist oppdatert

Mandag fortalte Journalisten om Mentor Mediers gjentatte brudd på opphavsretten til journalist Andreas H. Lunde. Vårt Land-eide Mentor Medier hadde ved åtte tilfeller brukt Lundes bilder uten å ha spurt om tillatelse, eller betalt for bruken.

Forhandlinger

Lunde sendte derfor en solid regning for tyveri av bildene. Ansvarlig redaktør i Mentor Medier, Magne Lerø, sa da til Journalisten at det ikke var selvsagt at selskapet skulle betale den summen som Lunde hadde skrevet på fakturaen. Lerø mener dette er noe partene skal forhandle om.

Det er ikke sikkert at det hjelper Mentors posisjon i forhandlingene, skal vi tro NJ.

– Jeg merker meg at Lerø vil forhandle, og det kan han jo forsøke. For alt jeg vet kan han ha noe interessant å tilby. Men den styringsretten han er vant til å ha som arbeidsgiver, eksisterer ikke her. Nå er det opphavsmannen til bildet som styrer, sier rådgiver Stein Svendsen.

Slurver

Svendsen forteller at tyverier av tekst og bilder er et problem, fordi stoffet er lett tilgjengelig som følge av digitalisering av innhold.

– Det medfører ofte at tyverier er resultater av uoppmerksomhet eller misforståelser. Men uansett forklaring eller formildende omstendigheter så vil det være et lovbrudd som allerede er gjennomført. Og da er tyvens forhandlingsposisjon ganske svak, sier Svendsen.

Han forklarer at medlemmene i NJ med jevne mellomrom får hjelp til å prosedere slike saker, og for dem som nekter å betale blir det dyrt.

– Fordi både jus og praksis på området er veldig klar, ifølge Svendsen.

Både Magne Lerø og Stein Gauslaa i Agderposten har forklart at bildetyveriene som har skjedd i deres medier kommer av misforståelser blant de ansatte.

Mens Magne Lerø skylder på ansatte som har misforstått lisensen på bildene til Lunde, har andre forstått det. I helgen fortalte Lunde at han for en tid siden fikk henvendelse fra reiseguiden Time Out. Det London-baserte selskapet hadde funnet bilder fra en togtur til Damaskus, tok kontakt og kjøpte bildet.

Powered by Labrador CMS