– Det var i siste liten at jeg tenkte at, jo dette har jeg veldig lyst til, sier Astrid Hygen Meyer om å bli Klassekampens nye bokredaktør.

Klassekampen

– Nå kjenner jeg at det kribler, jeg er nok lykkelig uvitende om alt stresset som kommer min vei

Astrid Hygen Meyer er Klassekampens nye bokredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I snart femten år har Astrid Hygen Meyer jobbet i Klassekampen. Først som vikar under studiene, så fikk hun fast stilling i kulturredaksjonen i 2011. De siste fire årene har hun stort sett tilbrakt i feature-redaksjonen.

Hun har studert litteraturvitenskap, har kritisert poesi for NRK, og har fulgt bokbransjen tett i mange år.

Når vi nå møter henne i Klassekampens redaksjonslokaler i åttende etasje på Grønland i Oslo, er det kun et par timer siden hun tok over redaktørjobben i Bokmagasinet.

– Nå kjenner jeg at det kribler, jeg er nok lykkelig uvitende om alt stresset som kommer min vei, sier hun og ler.

Egen rygg

Bokmagasinet kom for første gang ut i 2006, først som en del av hovedavisen, men etter hvert som et eget magasin på egen rygg.

– Det spesielle med magasinet er at det ikke finnes dets like i den norske avisfloraen. Det var utrolig ambisiøst av Klassekampen, som den gangen var mye mindre, å satse så sterkt. At det over tid har fått leve og vært skjermet for kutt, er utrolig, forteller Meyer og legger til:

– I løpet av den tiden har det vært en enorm nedgang i tilfanget av anmeldelser samtidig som den kritiske offentligheten har skrumpa inn, så det er flott!

Bokmagasinet har en redaktør, to redaksjonsassistenter, en hovedanmelder og 20 kritikere i staben. Nå tar Astrid Hygen Meyer over jobben som bokredaktør i Klassekampen.

Selv om det var journalist hun endte opp med å bli, er hun en halvstudert litteraturviter med en uferdig master i bagasjen. Hun har alltid vært interessert i hva som rører seg i bokbransjen og forteller om prinsipielle debatter og problemstillinger:

Forlag som sitter med store bokhandlerkjeder, maktkonsentrasjon hvor de små kjøpes opp og blir færre, noen store forfattere får all oppmerksomhet, andre føler seg usynlige. Det er en tydelig engasjert redaktør som ramser opp noe av hva som foregår.

– Det er spennende, det er så mye debatt nå, det virker som om hanskene er litt mer av enn de har vært tidligere. Dette er en bransje det skjer veldig mye i nå, så det er viktig å følge med.

Holder stø kurs

At bokmagasinet er inne i folden til en dagsavis gjør at de holder kontakten med dagsaktuelle saker, mener Meyer.

– Magasinet holder stø kurs, det funker veldig bra, så det blir nok ikke noe store brudd i den redaksjonelle linja. Vi har hatt en saktere digital utvikling, men vi står på terskelen til at det skal skje noe for oss også, så det blir spennende å se.

– Karin Haugen ha vært redaktør i 13 år og har styrt bra, det er et bunnsolid lag, og en bunnsolid ledet publikasjon. Så det er jo egentlig bare å overta et veldig godt oppdratt barn, sier hun og legger til en liten oppfordring til mediebransjen:

– Journalistikken går veldig fort, men ingen av problemstillingene vi som journalister står i og skriver om, er nye. Du kan alltid gå til litteraturen og finne fortellinger om alt fra krig til inflasjonen – og det bør vi gjøre.

Powered by Labrador CMS