Fotojournalistikk

Bildene fra 2022 ingen fikk se

Vi har spurt tre fotojournalister om de har et bilde liggende fra året som har gått, et bilde ingen andre enn de har sett, før nå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste dag tar norske pressefotografer tusenvis av bilder. Av alle bildene er det kun noen få utvalgte som blir publisert. Men hva med de andre, de som egentlig er gode nok, men som rett og slett ikke fikk plass, de som ble igjen på harddisken, og som ble valgt bort for alltid?

Ambassadebasket

Navn: Lise Åserud
Arbeidssted: Fotojournalist i NTB

NTB-fotograf Lise Åserud, har funnet fram et bilde (se over) som ingen har lastet ned fra den enorme bildebasen. Det viser den nye amerikanske ambassadøren til Norge, Marc Nathanson.

77-åringen ble med på baskettrening med US Marines på den amerikanske ambassaden i Oslo i august i år.

– Jeg ser at en annen variant er brukt, men dette er bildet jeg synes var det beste motivet. NTB-fotografer jobber nok på en annen måte enn avisfotografer. Vi lever jo av vår bildebase, vi har ingen skrivebordsskuff med bilder som ikke er brukt, forteller hun.

– Hver fotograf leverer mer eller mindre alt materiale inn i basen, ferdig tekstet. Dette skyldes jo at vi har mange forskjellige kunder og abonnenter å serve. Hvem som bruker bildene og hvordan er utenfor vår råderett.

Voksne tårer

Navn: Christopher Olssøn.
Arbeidssted: Fotojournalist i Klassekampen.

Klassekampens fotojournalist Christopher Olssøn, har plukket fram et bilde han tok da han besøkte Borodjanka, en forstad til Kyiv i mai.

Byen var åsted for noen av de hardeste kampene i Russlands mislykkende forsøk på å innta den ukrainske hovedstaden.

– Der traff jeg Konstantin Burkhardt, forteller han.

Konstantin bodde hjemme under hele okkupasjonen, og kom fra det hele med skrekken og en granatsplint som traff han i hånda.

– Han hadde hvit kapteinslue på hodet, marinegaststripet T-skjorte og vodkaånde, og satt på en benk utenfor huset sitt og snakket med to av naboene. «Achtung» sto det med kyrilliske bokstaver på porten, og under advarselen hang et solbleket bilde av det som så ut som en mannevond schæferhund.

– Konstantin hadde i utgangspunktet en brusk tone og skjoldet oppe i møte med kamera. Det tok likevel ikke lang tid etter at han inviterte oss innenfor gjerdet, der bikkja var. Utenfor rekkevidde av naboenes blikkkontakt åpnet han seg, og brast i gråt mens han fortalte om sine opplevelser i løpet av ukene med artillerikrig, død og plyndring.

– Mitt fotografi av Konstantin og bikkja er ikke fantastisk, men det å se voksne menn gråte er noe som setter seg i meg. Konstantin blir nok med meg en stund til.

Tornekroner til salgs

Navn: Sofie Amalie Klougart.
Arbeidssted: Fotojournalist i Morgenbladet.

I begynnelsen av året reiste Sofie Amalie Klougart med journalist Thea Storøy Elnan og rundt 20 norske turister til Israel og Palestina.

– Vi reiste for Morgenbladet for at beskrive turismen i landet, som jeg er dypt fascinert av. Som turist kan du lett krysse grenseposter, og oppleve landet med avstand til spenningene og konfliktene som for andre er så allestedsnærværende.

– Du kan leie et stort trekors, ikle deg et lendeklede, kjøpe deg en tornekrone og gå som Jesus via selveste Via Dolorosa, forteller hun.

Bildet viser en av butikkene, hvor du blant annet kan kjøpe deg en tornekrone.

– Jerusalem er særlig interessant, fordi byen, gjennom så mange århundre har vært og stadig er, forbundet med så utrolig mange forestillinger og forventninger. Eksempelvis finnes teoriene om «axis mundi», hvor en verdensakse skulle forbinde denne verden med en annen nettopp i Jerusalem. Foruten denne teorien finnes alle de bibelske tekstenes beskrivelser av Jerusalem, som også opphøyes som en særlig guddommelig by.

– Fortellingene er med på å skape enorme forventninger for de reisende som ankommer byen. For noen er disse forventningene så sterke, at de blir psykotiske og blir rammet av det som kalles «Jerusalem syndromet». Et psykologisk fenomen, hvor turister i noen tilfeller tror de er bibelske figurer som jomfru Maria, døperen Johannes eller selveste Jesus.

– Man kan derfor betrakte Jerusalem som en slags arena, hvor store ting snart vil skje. En slags forstillingers by, som forener drømmer og lengsler.

Powered by Labrador CMS