OVERSKUDD: Klubbleder Jon Ådnøy viser til at Haugesunds Avis tjener mer enn planlagt. Foto: Terje Størksen

Ansatte forstår ikke ledelsens rop om krise

Med en driftsmargin på 17-18 prosent er ikke Haugesunds Avis i nærheten av røde tall. De ansatte forstår ikke at ledelsen likevel krever nedbemanning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I oktober kom vedtaket om nedbemanning. Staben i Haugesunds Avis skal reduseres fra 102 til 96 årsverk.

– Vi tjener voldsomt gode penger, mer enn planlagt, sier klubbleder Jon Ådnøy.

Driftsmarginen var 21,9 prosent i 2007.

– Selv om den nå skulle gå ned til 2005/2006-nivået på 17-18 prosent, vil vi fortsatt ha svært god avkastning. Det er veldig mye å gå på før man bør snakke om nedbemanning. Vi er ikke i nærheten av røde tall, sier Ådnøy.

Konjunktursvingningene et påskudd

Flere mediebedrifter tjener fortsatt meget gode penger, men hele bransjen preges av at eierne har skrudd opp inntjeningskravet kraftig de siste årene.

– Jeg har inntrykk av at man bruker konjunktursvingningene som et påskudd til å stramme inn generelt, også i bedrifter som går meget godt, sier Dag Hellesund, klubbleder i Bergensavisen og leder for NJ i A-pressen (NJA).

Et eksempel er Oppland Arbeiderblad (OA), som fikk budsjettet for 2009 i retur med krav om å bedre inntjeningen.

– Det er en veldig tung og dårlig stemning her på huset. Det er veldig vanskelig å få forståelse for slikt, sier klubbleder Helge Rønning Birkelund.

Rekordoverskudd og bonuser

OA hadde rekordoverskudd i 2007 og delte ut bonuser ikke bare til sjefer, men til alle ansatte. For inneværende år er budsjettet på samme nivå, med inntjening på rundt 15 prosent. Det greide man ikke å få til i neste års budsjett og reduserte driftsmarginen til 12,1 prosent eller 19 millioner kroner. Nå krever konsernledelsen i A-pressen fire millioner kroner mer og 15 prosent margin.

I BA er de så vant til nedskjæringer og smalhans at klubbleder Hellesund tar kutt på fem millioner kroner med en viss ro. Bergenserne har greid å kutte uten å måtte ta noen stillinger, men fruktkurvene og den tradisjonelle julelunsjen ryker.

– Vi kutter der det er mulig, men det er vi vant til. Kanskje må vi heretter bare ha to medarbeidere, og ikke tre, på Brann-kampene, sier Hellesund.

Kan bli alene på Gran

Klubbleder Rønning Birkelund er blant dem som får merke den ekstra innsparingen direkte. Han jobber på OAs Gran-kontor, og den andre journalisten på kontoret sitter i en vikariatstilling som trolig ryker neste år. OA kutter også kraftig i alle innkjøp, og frilansere går et mørkt år i møte. Men ellers lover man at det ikke skal bli direkte oppsigelser.

Oppsigelser blir det heller ikke i Glåmdalen. Klubbleder Britt Ellen Nymoen sier at to vakante stillinger blir strøket. Inneværende år har man allerede tappet avisredaksjonen med tre stillinger som er overført til nett.

– Ledelsen sier at vi skal satse på nett. Det er fint det, men jeg kaller det ikke satsing når man bare tar fra papir. Da får de komme med friske penger og nye stillinger, sier Nymoen.

Redd for folks helse

Både Nymoen, Birkelund og Ådnøy mener det vil merkes på den journalistiske kvaliteten når avisene skjærer ned på denne måten. Mindre krass er ikke klubblederen i Sunnmørsposten.

– Vi tjener penger som gress, samtidig som vi nå skal spare oss til fant, sier Johan Behrentz.

– Vi har gode tall, men tråkker bremsene i bånn. Ledelsen burde ha mye mer is i magen. Jeg godtar ikke premissene for innsparingene som kommer fra Edda sentralt eller at kvaliteten på produktene skal lide fordi eierne forlanger samme inntjening som i gode tider.

Fortsatt gode Edda-tall

Carine Johansen er klubbleder i Østlandets Blad, men også tillitsvalgt for alle journalistene i Edda-konsernet. Hun mener at behovet for omfattende nedbemanning i konsernet ikke er reelt.

– Selv om vi får litt svakere inntekter enn budsjettert, er tallene i Edda fortsatt gode. Vi leverer en god driftsmargin, og da må også eierne ta sin del og justere ned sine krav.

Johansen viser til at de ansatte allerede har gått med på kostnadskutt i foregående år, kutt som nettopp skulle forberede konsernet på nedgangstider.

– Vi har allerede skåret inn til beinet og burde nå være så godt forberedt at vi ikke må ty til tøffe årsverkskutt som vil ramme kvaliteten på journalistikken.

Ronny Bertelsen er klubbleder i Bygdanytt, som er lokalavis for Indre Arna i Bergen. Der merker de lite til nedgangstidene.

– Vi har tjent veldig gode penger de siste årene og hatt gode overskudd i forhold til omsetningen. Og nå går vi mot nok et godt år, sier Bertelsen, som slår fast at de er veldig langt fra noen krisestemning.

– Vi går mot strømmen og skal verken spare eller nedbemanne, slik andre opplever. Tvert imot. Vi utvider staben, sier Bertelsen.

Tøffe inntjeningskrav er ikke noe klubblederen trenger å forholde seg til.

– I og med at vi blir flere, ikke færre, bruker jeg ikke en kalori på å tenke på inntjeningskrav, sier han.

Bygdanytt har i dag fem redaksjonelle stillinger og fem på markedssiden.

Bedre i Dagbladet

– Vi opplever ikke situasjonen som spesielt dramatisk nå. Opplagstallene er selvsagt ingen oppmuntring og bidrar i negativ retning, men det er ingen krise akkurat nå, sier Turid Næss, klubbleder i Dagbladet.

– Hvordan merkes sparetiltakene?

– Alt blir sett på i forhold til kostnader. Det vi merker er at de ansatte må jobbe mer og mer effektivt. Arbeidspresset er blitt tøffere, men fortsatt er det slik at dersom du har en knallgod sak, så får du de ressurser som trengs, sier Næss.

Også i en av de mest lønnsomme deler av norsk presse, Aller-konsernet og Se og Hør, skal man nå spare.

– Vi har gjennom flere år vært svært bevisste på kostnader i Se og Hør Forlaget. Vi er trolig bedre rustet mot framtiden enn mange andre forlag, sier Ingunn Nordli, klubbleder i Se og Hør.

I forbindelse med fusjonen har de reforhandlet lokalavtalen og fått lagt mesteparten av usikre bonuspenger inn i fast lønn. Ansatte med fast overtid har også fått tilbud om å slette den, mot at 50 prosent legges direkte inn i personlig tillegg, opplyser Nordli.

Powered by Labrador CMS