Gunnar Bjørkavåg slutter i NHST – får 18 måneders etterlønn

Gir seg som toppsjef i mediekonsernet som eier blant annet Dagens Næringsliv.

Publisert   Sist oppdatert

Det skriver styreleder Anette Sofie Olsen i en e-post til ansatte i mediekonsernet. Bjørkavåg gir seg som konsernsjef med virkning fra 1. februar.

– Gunnar Bjørkavåg har ledet konsernet i 18 år og i ulike faser. I denne perioden har mediebransjen gjennomgått betydelige endringer. Gunnar har ledet konsernet med stødig hånd og han har levert betydelige bidrag til den posisjonen konsernet i dag nyter godt av, skriver Olsen i e-posten.

De ansatte i DN er kalt inn til et allmøte 11.30.

I tråd med avtale får Bjøravåg med seg 18 måneders etterlønn fra 1. februar, minst 4,95 millioner kroner etter årslønnen som var oppgitt i årsrapporten for 2016.

Direktøren skapte i fjor høst debatt da han utfordret VGs politiske redaktør Hanne Skartveit til en IQ-test eller padletur. Bakgrunnen var at Skartveit uttalte at skjev kjønnsbalanse kan føre til en «gutta boys»-kultur i konsernledelsen. Konsernets styreleder Anette Olsen tok i en e-post til Aftenposten avstand fra konsernsjefens uttalelser. 

Det ekstraordinære styremøtet konkluderte den gang med at Bjørkavåg fikk bli sittende. Bjørkavåg har vært konsernsjef i NHST siden 2000 da han overtok etter Kåre Valebrokk.

Styret vil nå sette i gang en prosess for å rekruttere mediekonsernets nye toppsjef, melder Dagens Næringsliv (DN). Inntil den er på plass får mellomlederne økt ansvar.

Upåvirket av padletur

– Jeg har vært konsernsjef i 18 år, det var på tide. Styreleder Anette Olsen og jeg har hatt en god prosess og vi har konkludert som vi har gjort, sier den avtroppende konsernsjefen til Journalisten.

– I hvilken grad har stormen rundt deg i fjor spilt inn?

– For min del, ingenting, men jeg har lært mye av det. Men det har ikke påvirket at jeg slutter.

– Du fikk i november, etter styremøtet fortsette i stillingen, varslet du da at du vurderte å fratre?

– Som konsernsjef må man alltid tenke på om man skal sitte i jobben minst fem år til, du går ikke i oppsigelsestanker, men når du kommer dit er det viktig at det går fort.

Bjørkavåg kom fra dataselskapet Compaq i 2000, hvorvidt han vil fortsette i mediebransjen har han ikke tatt stilling til. Først, sier han, må han fullføre noen prosjekter før han forlater konsernet i februar.

Oppdatert: En knapp time etter samtalen med Bjørkavåg er det klart at han allerede har jobb å gå til. Hos mediekonsernets største investor.

I sine år som toppsjef er det finanskrisen som har vært tøffest.

– Da vi mistet nesten 40 prosent av annonseinntektene i oktober 2008 ble jeg blek, sier han.

Er det noe du skulle gjort annerledes eller hatt ugjort.

– Det er mange ting jeg skulle hatt ugjort, men i finansielle termer burde Recharge gått rett ut som online-publikasjon. Ukeavis var feil, slår han fast. Da ukeavisen om fornybar energi ble lansert var den en kopi av de etter hvert vellykkede internasjonale ukeavisene Upstream og Trade Winds.

Les: Ekstraordinært styremøte i NHST for å diskutere konsernsjefens IQ-test

Overraskende nyheter

Klubbleder Anita Hoemsnes i Dagens Næringsliv forteller at nyheten også kom overraskende på redaksjonsklubben. 

– Vi ansatte i DN kjenner han som en jovial og hyggelig mann, men vi har sett at ulike forretningsområder ikke har gått så bra de siste årene, da er det kanskje naturlig at det settes nye krefter inn.

– Hans uttalelser om te og scones hjalp kanskje heller ikke. Vi håper at siden det er en konsernledelse med klar overvekt menn så håper vi nå at man finner en dyktig kvinne som kan ta mediehuset inn i fremtiden.