PFU avga to fellelser i årets siste møte, begge i lukket behandling. Bildet er fra et tidligere møte.
PFU avga to fellelser i årets siste møte, begge i lukket behandling. Bildet er fra et tidligere møte.

Nordlys og Bergensavisen felt i lukkede PFU-saker

BA felt etter saker om Den Nationale Scene.

Publisert

PFU avga to fellelser i årets siste møte tirsdag 20. desember; begge i lukket behandling.

Nordlys ble felt for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.7, som handler om identifisering.

Avisa ble klaget inn etter artikler om en lærer som ble anklaget for mobbing av elever på en skole.

Utvalget mener avisen kunne omtale foreldrenes opplevelse av forholdene på den navngitte skolen, men falt ned på at det presseetisk problematiske i denne saken er den indirekte identifiseringen av læreren som samboer med rektor, står det i den vedtatte uttalelsen.

Les mer om saken hos PFU-basen.

Bergensavisen ble felt for brudd på VVP-punktene 3.2 om kildebredde og 4.14 om samtidig imøtegåelse, i saker om arbeidsmiljøet ved Den Nationale Scene (DNS).

Kritikken ble rettet mot ledelsen, og det ble også påstått at det skal ha skjedd voldshendelser ved teatret. 4.14-fellelsen kom fordi ledelsen ikke ble forelagt påstanden om voldshendelser før publisering. Dermed ble avisa også felt på «tvillingpunktet» 3.2 om kildebredde:

«PFU minner også om at samtidig imøtegåelse ikke bare er en pliktøvelse man gjør rett før publisering, og peker på at det er en sentral del av den journalistiske arbeidsprosessen. Ved å sikre mulighet for samtidig imøtegåelse, øker også muligheten til å opplyse sentrale forhold rundt påstanden om voldsbruk, jf. kravet om å kontrollere at opplysninger er korrekte i punkt 3.2 i VVP», skriver utvalget.

Les mer om saken hos PFU-basen.

Allerede før årets siste møte gikk av stabelen, viste Journalistens opptelling at NRK ble felt i flest saker i 2022, med fire fellelser.

Powered by Labrador CMS