Relatert innhold
Amedia-sjefen: Avgjørende med felles plattform
Konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl, mener at det er avgjørende at alle avisene konsernet eier eller har eierinteresser i, etter hvert kommer over på samme teknologisk plattform.
– Nå må vi klare å forene oss og bruke felles krefter på å utvikle og bygge dette videre. Klarer vi det, er mye gjort. På lang sikt er det helt avgjørende at vi har en felles nyhetsplattform som anvendes både i Norge, Sverige og Danmark. Det vil faktisk øke den journalistiske konkurransekraften, sier Opdahl til Kampanje.
I desember kjøpte Amedia danske Berlingske Media. Fra før eier Amedia 20 prosent av svenske Bonnier News Local.
– Vi leverer i en digital tidsalder der alle konkurrerer med det beste av brukeropplevelser fra de globale gigantene. Kravene fra brukerne er nådeløse enten du har et opplag på tre tusen aviser eller 100.000.
Dagbladet ansetter vitenskapsreporter
Adrian Sollund (23) fra Fauske er ansatt som vitenskapsreporter i Dagbladet knyttet til et prosjekt, mens Masha Dundic (39), opprinnelig fra Bosnia og bosatt i Oslo, er ansatt som på innsiden-reporter, også det knyttet til et prosjekt, skriver Dagbladet i en pressemelding.
– Jeg ser veldig fram til å gå i gang med et spennende prosjekt. Dagbladet Pluss er en fantastisk redaksjon med fantastiske folk, sier Sollund.
Han har vært praksisstudent og vikar i Dagbladet. Sollunds oppgave som vitenskapsreporter blir å sørge for at Dagbladet leverer på viktig, ny vitenskap innenfor ulike felt, opplyser redaktør i Dagbladet Pluss og papir, Bjørn Carlsen.
Masha Dundic har tidligere jobbet i blant annet Smaalenenes avis, VG og NRK. Hun kom til Dagbladet i mai 2024. I Dagbladet Pluss får hun i oppgave å komme på innsiden av ukjente og ofte lukkede miljøer, skriver Dagbladet i pressemeldingen.
– Jeg har aldri før gledet meg så mye til januar som jeg gjør nå, når jeg vet at jeg skal begynne å jobbe hos Pluss. Det er en ære å få være «på innsiden»-reporter for avdelinga det neste året, og formidle historier om miljøer og mennesker som kan belyse mangfoldet i samfunnet - noe Pluss allerede gjør godt, sier Dundic.
Redaksjonssjef Trond Rasmussen gleder seg over nyansettelsene:
– Adrian har vist stor stå-på-vilje og allsidighet den tiden han har vært hos oss. Vi har stor tro på at han kommer til å levere mye godt innhold som vitenskapsreporter. Og så blir det spennende å få inn Masha, som skal gi leserne våre dypdykk i spennende miljøer.
Til opplysning: Masha Dundic er vararepresentant i Journalistens styre.
Dagbladet ansetter ny pluss-journalist
Eirik Hågensen (36) fra Harstad er fast ansatt som journalist i Dagbladet Pluss, opplyser redaktør i Dagbladet Pluss og papir, Bjørn Carlsen, i en pressemelding.
Hågensen har vært vikar i Dagbladet siden februar i fjor. Han har jobbet allround, men mye med helsestoff.
– Min kjære morfar i Harstad var avismann, og som guttunge banket hjertet litt ekstra hardt hver gang han kom hjem med fersktrykket Dagbladet til oss. Derfor er det en stor ære å nå kunne kalle meg en del av mannskapet på den kule tabloid-skuta som Dagbladet er, sier Hågensen i pressemeldingen.
Redaksjonssjef Trond Rasmussen er storfornøyd med ansettelsen:
– Eirik tok oss med storm fra første dag. Han løser enhver oppgave med bravur og skjønner virkelig kodene bak betalingsjournalistikk. I tillegg er han en ordentlig trivelig kar som bidrar til et godt arbeidsmiljø. Det er viktig for oss.
Fredrik Virtanen gjør comeback
I midten av desember ble det kjent at Vestmanlands Läns Tidning (VLT), hvor Fredrik Virtanen siden 2022 hadde vært frilansspaltist, hadde sagt opp avtalen.
Det var økonomiske årsaker til dette, fortalte sjefredaktør Daniel Nordström til svenske Journalisten.
Men i dag kan Dagens Media fortelle at Virtanen har inngått en leveringsavtale med tre svenske lokalaviser, alle eies av Stampen Media.
De tre avisene er Partille Tidning, Mark-Posten og Härryda-Posten.
– Dette føles kjempegøy! Partille Tidnings sjefredaktør Csaba Bene Perlenberg tok kontakt med meg. Du må ikke glemme: Jeg er jo tross alt et geni, så det er klart at de tar kontakt når de vet at jeg har tid til overs, svarer Virtanen humoristisk når Dagens Media tar kontakt.
Ifølge den svenske bransjeavisen jobber han også med et nytt podkastprosjekt.
Den tidligere Aftonbladet-profilen og spaltisten ble persona non grata i svensk mediebransje i mange år etter metoo-avsløringer i 2017. Han ble også beskyldt for voldtekt, noe han hele tiden har benektet.
Blir leder i tre aviser
Etter et snaut år i fast jobb, får Bertha Natalie Nettelhorst Hognestad en ny rolle i Eikerbladet. Fra og med nyåret har 24-åringen gått inn i rollen som redaksjonsleder i Eikerbladet - i tillegg til Sande Avis og Svelviksposten.
– Det er utrolig spennende, og en stilling jeg gleder meg til å utvikle meg i. Jeg er veldig takknemlig for å få den tilliten og sjansen så tidlig i karrieren, sier Hognestad i en pressemelding.
Ansvarlig redaktør for de nevnte avisene, Edvard Muli Langen, sier han er glad for at Hognestad har sagt ja til mer ansvar.
– Hun er en svært talentfull journalist som har tatt Eikerbladet med storm. Med tanke på min egen trippel-rolle er det helt naturlig å ha en «nummer to» som også holder et øye med alle tre avisene.
Hognestad er utdannet fra NLA-høyskolen i Kristiansand. Tidligere har hun vært innom Dagbladet og Drammens Tidende, før hun fikk fast jobb i Eikerbladet.
Nå ser hun fram til å bli enda bedre kjent med Sande og Svelvik.
– Jeg er en del av et godt lag, og jeg ser frem til å utvikle både meg selv og teamet videre.
Dagbladet ber om beklagelse
«Tenk om staten skulle ha en rett til å forhåndsgodkjenne journalistikk, for eksempel denne lederartikkelen. Noen mener faktisk det», skriver Dagbladet på lederplass.
Lederen fortsetter:
«Derfor er det på sin plass at regjeringen høyt og tydelig erklærer at dette er noe de ikke kan. De kan gjøre det samtidig som de på vegne av staten beklager den ulempe de modige bidragsyterne til Dagbladets prisbelønte reportasjeserie «En syk skinasjon» er påført.»
Lederen tar videre for seg avisens konflikt med Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helse (NEM), som etter publiseringen av «En syk skinasjon» mente at Dagbladets journalistiske arbeid var helseforskning, dermed omfattet av helseforskningsloven og at Dagbladet derfor skulle innhentet forhåndssamtykke fra den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.
Helsetilsynet avviste for snart ett år siden dette, men saken ble igjen aktuell etter at advokatene Halvor Manshaus og Thomas Horn i Advokatfirmaet Schjødt, på oppdrag fra Norsk Redaktørforening, Dagbladet, Dagbladets stiftelse og Norsk Presseforbund, konkluderte med at helseforskningsloven ikke gir hjemmel til å forby eller straffe journalistikk som skjer uten forhåndsgodkjenning.
I sin utredningen argumenterer advokatene også for at NEM har handlet i strid med pressens rettigheter etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).
«Advokatene peker også på hvor lite som skal til før innblanding fra myndighetene får en nedkjølingseffekt på journalistikken», skriver Dagbladet videre i sin lederartikkel.
Avisen trekker fram at advokatene også peker på at staten har «en positiv forpliktelse til å klargjøre overfor NEM at NEM ikke har jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte».
Dagbladet avslutter lederen:
«Det bør skje, i kombinasjon med en beklagelse for dette klare bruddet på ytringsfrihetsprinsipper. Ikke for Dagbladets eller for presseorganisasjonenes del, men for medienes kilder, for befolkningen generelt og for vissheten om at mediene på en fri og uavhengig måte fortsatt skal kunne undersøke kritikkverdige forhold i samfunnet.»
Ber Iran løslate italiensk journalist
Pressefrihetsgrupper og medieorganisasjoner oppfordrer Iran til å løslate den italienske journalisten som ble arrestert noen dager før jul, skriver Voice of America.
Cecilia Sala, som jobber for den italienske dagsavisen Il Foglio og programleder for en populær podkast, ble arrestert 19. desember og holdes i Irans beryktede Evin-fengsel.
Den 29 år gamle journalisten arbeidet i Iran på et journalistvisum og skulle returnere til Italia 20. desember.
«Salas arrestasjon er en kraftig påminnelse om de daglige truslene som møter dem som rapporterer i og om Iran, og hun og alle andre som er urettmessig fengslet av Iran bør løslates umiddelbart», sier administrerende direktør Jodie Ginsberg i Committee to Protect Journalists i en uttalelse
Forlater journalistikken
Maren Wilberg Rostad har begynt som innholdsleder i Hegnar Media, skriver Medier24.
Hun kommer fra stillingen som journalist i Avisa Oslo. Tidligere har hun jobbet i blant annet VG og Her og Nå.
– Det er veldig spennende og nytt for meg. Jeg har jobbet lenge som journalist, men nå skal jeg jobbe på kommersiell side. Jeg kjente at det var på tide å kaste seg ut i noen nye utfordringer, sier Rostad til Medier24.
VG kom i mål med nedbemanningen
Etter at de VG-ansatte i november 2023 fikk beskjed om at mediehuset måtte nedbemanne, kan avisen i dag opplyse at den er i mål med nedbemanningen, skriver Medier24.
De ansatte hadde hele 2024 til å søke om sluttpakke.
Målet har vært å kutte kostnadene med 40 millioner kroner.
Dansk Amedia-avis topper «verstingliste»
Berlingske, sammen med Sjællandske Nyheder, topper lista over medier som i 2024 har fått kritikk flest ganger av Pressenævnet, den danske versjonen av Pressens Faglige Utvalg.
Begge avisene fikk i 2024 kritikk tre ganger, ifølge danske Journalisten.
Dette er fjerde gang på fem år at Berlingske topper lista. I 2023 fikk Berlingske kritikk fem ganger av Pressenævnet.
Søsteravisen B.T., som også utgis av Amedia-eide Berlingske Media, fikk kritikk to ganger i 2024.
IFJ: 122 journalister og mediearbeidere drept i 2024
Ifølge den internasjonale føderasjonen for journalister IFJ ble 122 journalister og mediearbeidere drept i løpet av 2024. Tallene ble offentliggjort på fjorårets siste dag.
Committee to protect Journalists (CPJ) opererer med litt andre tall og rapporterer om 103 drepte journalister og mediearbeidere i 2024.
Ifølge IFJs tall er det i Midtøsten, og spesielt i Palestina, flest journalister er blitt drept. 77 journalister og mediearbeidere er blitt drept i Midtøsten i løpet av 2024, ifølge tallene.
I Asia og Afrika er tallene henholdsvis 22 og 10 drap, 9 journalister er drept i Amerika, mens det i Europa rapporteres om 4 drepte journalister.
NRK-profil utforsker Bibelen i ny podkast
Etter podkastserien «Kongerekka», om de norske kongene, tar Are Sende Osen nå for seg Bibelen, skriver NRK i en pressemelding.
– Vi har haugevis av spor av Bibelen i språk, kunst, kultur og musikk, skikker og tradisjoner. Men fortellingene er ganske fjerne for mange av oss i dag, selv om vi bruker uttrykk fra Bibelen når vi snakker – kanskje uten å vite det, sier Sende Osen i pressemeldingen.
Podkastserien «Bibelen» vil bestå av totalt 40 episoder. Fra 1. januar publiseres de ti første episodene, som tar for seg første Mosebok.
– Denne serien skal ikke prøve å få lytteren til å tro hverken mer eller mindre. Den skal fortelle de spennende, sjokkerende og rørende fortellingene fra Bibelen. Å kjenne Bibelen er å kjenne kulturen vår. Den passer for deg som tror, deg som tviler og deg som tror på noe helt annet, sier Sende Osen.
Går av som redaktør
Bjarne Benjaminsen slutter som ansvarlig redaktør og daglig leder i Amedia-avisen Lofot-Tidende, melder avisen selv.
Benjaminsen har sin siste arbeidsdag 31. desember 2024. Lars Richard Olsen, nyhetsredaktør i iHarstad.no, er konstituert som leder fra 1. januar.
– Styret i Lofot-Tidende og jeg har i en periode drøftet avisas framtidige strategi, og gjør ulike vurderinger av hvilke veivalg som er riktige. Når vi ikke har sammenfallende syn i et så viktig spørsmål, fant jeg at det var riktigst av meg å gå av. Det er det beste for avisa, og det er det beste for meg, sier Benjaminsen til egen avis.
– Jeg har hatt syv flotte år i Lofot-Tidende, de snart tre siste som ansvarlig redaktør. Det har vært en meningsfull periode i mitt liv som jeg vil se tilbake på med glede. Nå er det på tide å komme seg videre. Jeg har blant annet et forfatterskap å pleie, fortsetter han.
Styreleder Renate Slettli Nymo legger til:
– Jeg vil takke ham for innsatsen han har lagt ned i avisa både som journalist og redaktør. Han har lagt ned en stor jobb som det er all grunn til å berømme han for.
Forsvarets forum pusser opp
I romjula lanserte Forsvarets forum nytt design på sin nettside.
– Forsvarets forum har i år satt ny rekord med 18 millioner sidevisninger. Det er fire millioner flere enn i 2023. Vi får stadig nye lesere, både i og utenfor Forsvaret, så dette handler bare om innpakningen. Men nettsiden vår trengte en skikkelig julevask og oppgradering, og det har designer Jacob Nordström hjulpet oss med. Så håper vi det vil falle i smak, slik at vi når enda flere i 2025, skriver ansvarlig redaktør Anne Karin Pessl-Kleiven i en epost til Journalisten.
– Innholdet er det samme – vi skal fortsatte med å øke kunnskapen om Forsvaret og interessen for forsvars- og sikkerhetspolitiske temaer gjennom saklig, kritisk og uavhengig journalistikk, fortsetter hun.
Espen Teigen: Anker ikke dommen
– Jeg har bestemt meg for å ikke anke. Jeg tar min straff, gjør opp for meg og sparer både ressurser og skattepenger på saken. Det krever langt mer enn dette for å knekke meg, skriver Espen Teigen på egen Facebook-profil fredag 27. desember.
Det var Adresseavisen som omtalte innlegget først.
Teigen, som i dag er journalist i Document, ble tidligere i desember dømt til ni måneders fengsel for urettmessig bruk av pendlerbolig i tiden da han var rådgiver for Frp.
Et krav fra Statsministerens kontor (SMK) på nær 400.000 kroner har parallelt med straffesaken vært oppe i forliksrådet, der avgjørelsen ble at Teigen må betale, har Journalisten tidligere omtalt.
Balder Haarklou Jensen blir nisjeredaktør for Altinget
Balder Haarklou Jensen blir Altingets nye nisjeredaktør for Altinget Klima og Energi, melder avisa selv.
Jensen har vært vikar i redaksjonen i snart ett år, og blir nå fast ansatt.
– Det har vært en glede å få Balder inn i redaksjonen, og imponerende å se hvordan han på kort tid har bygget opp kompetanse og kildenettverk på ett av de viktigste feltene for Altinget. Han har en iboende nyhetsteft, ser sammenhenger og har en svært god evne til å formidle kompliserte saker, uttaler sjefredaktør Veslemøy Østrem i en pressemelding.
Jensen har en master i EU-politikk fra NTNU og har tidligere vært journalist i E24, der han var sentral i å avdekke Ola Borten Moe og Sindre Finnes' aksjehandel, et arbeid som ga både Skup-diplom og Den store journalistprisen.
BBC: Fem Gaza-journalister drept i israelsk angrep mot pressemerket bil
Fem journalister i den palestinske tv-kanalen Quds Today ble drept da bilen de satt i, utenfor et sykehus der en av journalistenes kone skulle føde, ble utsatt for et israelsk angrep.
Det opplyser den palestinske kanalen, som har bånd til den militante organisasjonen Palestinsk islamsk jihad (PIJ), ifølge blant andre BBC.
Bilder av den brennende bilen viser at den var merket med «Press».
Det israelske forsvaret, IDF, hevder på sin side at angrepet var rettet mot Islamsk jihad-soldater som opptrådte som journalister. BBC understreker at de ikke har kunnet verifisere påstandene fra noen av sidene, siden Israel forhindrer internasjonale medier å jobbe fritt i Gaza.
Haitis helseminister sparket etter dødelig journalistangrep
Haitis helseminister Duckenson Lorthe har mistet vervet, opplyser regjeringstalspersoner, ifølge NTB/AP.
Avgangen skjer etter at et presseoppbud som skulle dekke gjenåpningen av et sykehus i hovedstaden Port-au-Prince julaften, ble beskutt av det som skal være gjengmedlemmer. To journalister døde og sju er skadet.
Helsedepartementet hadde invitert journalistene, men ministeren dukket ikke opp på arrangementet, av uklare årsaker, ifølge NTB.
SVTs inngang angrepet med illeluktende materiale
Natt til fredag 27. desember har noen kastet et illeluktende materiale på hovedinngangen til SVTs kontorer i Stockholm.
Det melder den svenske allmennkringkasteren selv.
Hendelsen føyer seg inn i en rekke lignende hærverksangrep mot SVT-huset de siste månedene, der illeluktende og/eller farget væske har blitt brukt på inngangsdører.
Sikkerhetssjef Camilla Josephson sier at de ser alvorlig på hendelsen, har politianmeldt og gjør løpende vurderinger av sikkerhetssituasjonen. Det er ikke klart hvem som står bak den siste hendelsen eller om den er knyttet til tidligere tilfeller.