Relatert innhold
Ingrid Nergården Jortveit blir ny nestleder i Fagpressen
Ingrid Nergården Jortveit (51) er ansatt som ny nestleder i Fagpressen.
Hun kommer fra stillingen som rådgiver i Norsk Presseforbund, hvor hun har vært ansatt siden 2010.
Ingrid Nergården Jortveit. Foto: Norsk Presseforbund – Ingrids bakgrunn og kompetanse treffer Fagpressens behov svært godt. Ingrid har solid utdanning og bred erfaring fra en rekke medier, og fra undervisning på høyskolenivå. Spesielt er hennes kunnskap om utgiver- og redaktørspørsmål gjennom arbeidet i PFU en verdifull innsikt å ha med inn i stillingen som nestleder i Fagpressen, sier administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, i en pressemelding.
Jortveit overtar stillingen som nestleder etter Berit Nyman som blir pensjonist fra sommeren
– Jeg er veldig glad for å få denne muligheten. Fagpressen representerer noe av det beste ved frie medier, med sin faglige tyngde, innsikt og kvalitet. Å få jobbe med å styrke denne delen av pressen i en tid der kunnskap og troverdig journalistikk er avgjørende, er både inspirerende og viktig, sier Jortveit.
Overtar som ansvarlig redaktør i Telemarksavisa
Tonje Elisabeth Skjørtvedt (40) er ansatt som ny ansvarlig redaktør og daglig leder i Telemarksavisa, skriver Amedia i en pressmeldingen.
Hun overtar stillingen etter Ove Mellingen, som har bedt om avløsning.
Tonje Elisabeth Skjørtvedt Foto: Håvard Wannebo / Østlands-Posten – Når en av de mest spennende redaktørstillingene i Amedia ble lyst ut, så var det vanskelig å ikke søke. Konkurransesituasjonen med Varden og den spennende utviklingen Grenland står i, samt en erfaren og dyktig redaksjon, gjør at jeg gleder meg veldig til å ta fatt på denne jobben. Selv om det nok blir både gøy og utfordrende «å hoppe» etter Ove Mellingen, sier Skjørtvedt i pressemeldingen.
Skjørtvedt kommer fra rollen som nyhetsredaktør i Østlands-Posten i Larvik.
Hun har bakgrunn fra Amedias ledertalentprogram, og hun har også deltatt i Amedias strategiprogram for ledere. I 2024 var hun en del av det fjerde kullet i Mentorprogrammet til Medienettverket og Mediebedriftenes Landsforening (MBL).
Skjørtvedt er også i gang med en erfaringsbasert master i organisasjon og ledelse ved NTNU.
Hun tiltrer stillingen 2. mai.
Slutter igjen, vil satse på egen «baby»
Den svenske USA-korrespondenten Malin Ekman bytter på nytt jobb.
I fjor sommer sa Ekman opp sin stilling etter fem som Svenska Dagbladets USA-korrespondent. I den forbindelse publiserte hun også et åpent brev hvor hun kom med sterk kritikk av redaksjonsledelsen. Blant annet mente hun at SvD er blitt feige, og at all journalistikk om USA skal «innlemmes i et ferdig narrativ om Donald Trump som demokratiets fiende.»
I fjor høst ble det klart at hun skulle bli EFN Ekonomikanalens korrespondent i USA, men nå forlater hun også dem, skriver Dagens Media og svenske Journalisten.
Planen fremover er å satse på nyhetsbrevet Stockholm Report, som hun publiserer på Substack.
– Stockholm Report har vokst betydelig siden starten, og jeg vil ta sjansen på å gjøre noe virkelig bra ut av det. Selv om det har vært gøy å jobbe for EFN, og ikke minst prøve å lage TV, ønsker jeg å kunne bruke tid og fokus på å gjøre «babyen» min så bra som jeg håper den kan bli i fremtiden, skriver Ekman i en epost til svenske Journalisten.
Malin Ekman Foto: Jakob Dahlstrom / EFN RSF: Trump-administrasjonen angriper pressefriheten i USA
Allerede første dag i jobben som president i USA skrev Donald Trump under på en presidentordre som tok til orde for å «gjenopprette ytringsfriheten og avslutte føderal sensur».
Foto: Marte Vike Arnesen Reportere uten grenser (RSF) mente da at Trumps versjon av ytringsfrihet ville sette pressefriheten i landet i fare.
En måned senere mener RSF at Trump-administrasjonen faktisk allerede har angrepet pressefriheten i USA og oppfordrer samtidig kongressen i landet til å forsvare pressefriheten mot det de beskriver som et monumentalt angrep på informasjonsfriheten.
I tillegg til direkte angrep mot medier, der blant annet nyhetsbyrået Associated Press (AP) ble truet med utestengelse fra offisielle arrangementer på grunn av sin språkbruk, nevner RSF kutt i bistand til internasjonale medieprosjekter som svekker uavhengig journalistikk globalt, økt hemmelighold og politisering som grunner til at de nå roper varsku på vegen av pressefriheten i USA.
Færre regelbrudd, men flere sanksjoner
Medietilsynet ga i 2024 tre gebyrer og seks advarsler etter regelbrudd, det høyeste antallet sanksjoner på flere år, skriver tilsynet i en pressemelding.
Det ble gitt tre gebyrer som følge av brudd på kringkastingsloven i fjor. Dette gjaldt saker med klare regelbrudd eller gjentatte brudd på samme bestemmelse. Discovery, NRK og Radio Midtfylket var aktørene som fikk gebyrer.
De seks advarslene kom etter fem brudd på kringkastingsloven og ett på bildeprogramloven.
– Vi vektlegger informasjon og veiledning i tilsynsarbeidet og har god dialog med aktørene om regelverket. Noen ganger tilsier alvoret i regelbruddet at vi må reagere med advarsel eller gebyr, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, i pressemeldingen.
I 2024 var de fleste tilsynsaktivitetene knyttet til hvordan tilbydere følger reglene om reklame, sponsing og produktplassering.
– Formålet med disse reglene er blant annet å beskytte publikum mot for stort kommersielt press og gjøre dem oppmerksomme når de blir utsatt for kommersielle budskap, sier Velsand.
Tilsynet gjennomførte 33 tilsynsaktiviteter i fjor.
Brukte 100.000 kroner på å kartlegge journalister
Kommunikasjonssjefen i Innlandet fylkeskommune engasjerte Infomedia til å kartlegge journalister som har jobbet med skolesaken i Innlandet.
Saken ble først omtalt av Oppland Arbeiderblad (OA).
Medieanalysen skal ha kostet 95.000 kroner pluss moms.
I en rapport basert på analysen er 30 enkeltjournalister rangert etter hvor mange «negative», «nøytrale» og «positive» oppslag de har laget, skriver Gudbrandsdølen Dagningen (GD).
Den totale dekningen til 12 lokale og nasjonale mediehus er også rangert etter de samme kriteriene.
Halvor Løkken, kommunikasjonssjef. Foto: Innlandet fylkeskommune – Vi hadde noen synspunkter selv på mediedekningen, og ønsket å få noen uavhengige til å kikke på det, sier Halvor Løkken, kommunikasjonssjef i Innlandet fylkeskommune, til GD.
Løkken sier videre i intervjuet med GD at det er åpenbart at mediedekningen har hatt en slagside, og at motstanderne av forslaget til ny skolestruktur er favorisert.
– Jeg mener dere i sum har presentert ei slagside. Så tenker jeg at noe bør vi absolutt finne oss i, fordi vi er den vi er, og dette handler om mange folk som får en endret hverdag. Så jeg forstår at det blir sånn, og at media automatisk skal ta parti med den lille mann. Men det er ikke det samme som at alt skal være så skeivt som det er blitt.
Han legger til:
– Det er ikke slik at vi ønsker å redigere media. Men det må være lov å påtale når media ikke har fulgt boka helt.
Ansvarlig redaktør Terje Sundby i Glåmdalen forstår ikke prioriteringen til fylkeskommunen.
– Det er forunderlig at fylkeskommunen velger å bruke penger, tid og krefter på å bryte ned folks tillit til redaktørstyrte medier, sier han til OA.
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø er også skeptisk. Til OA sier hun:
– Myndigheter bør ha en grunnleggende respekt og forståelse for medienes viktige rolle i samfunnet og ikke bidra til å undergrave denne rollen. Jeg har sett undersøkelsen og lest kommentaren fra kommunikasjonssjefen, men forstår fortsatt ikke hva man egentlig ville oppnå med undersøkelsen.
Vanja Holt har sagt opp som redaktør
Lokalaviskonsernet Tvisyn kunne i oktober 2024 fortelle at de hadde ansatt Vanja Holst som ny ansvarlig redaktør i Malviknytt, men i dag skriver hun i egen avis at hun har sagt opp stillingen.
«Tvisyn skal nå spare lønnskostnader på ansvarlig redaktør i Malviknytt frem til en eventuell pressestøtte tilkommer avisa, har de oppgitt», fortsetter hun.
Holst har bakgrunn blant annet som Nidaros-redaktør og gravejournalist i NRK.
Vanja Holst Foto: Marte Vike Arnesen Kritiserer avpublisering av dansk dokumentar
Danske Journalisten melder at grønlandske, færøyske og danske filmfolk er «sterkt kritiske» til DRs beslutning om å avpublisere den omstridte dokumentaren «Grønlands hvide guld».
Tre bransjeforeninger påpeker i en pressemelding, gjengitt i det danske fagbladet, at filmen riktignok har vært gjenstand for debatt, men at det ikke har vært snakk om at dokumentaren inneholdt usanne opplysninger.
«Aktørene i dokumentaren nevner usikkerheten i tallene, og forskjellen mellom 'omsetning' og 'fortjeneste' blir adressert. Det er urovekkende at én omdiskutert graf – samt den påfølgende politiske kritikken – fører til både en oppsigelse og en avpublisering av en dokumentarfilm», heter det i pressemeldingen.
Foreningene skriver at DRs avpublisering er en «voldsom overreaksjon, som kan minne om sensur».
Sjefredaktør i DR Nyheder, Thomas Falbe, måtte gå dagen som en følge av visningen på dansk TV.
Agnes Stenbom inn i Tinius- styret
Stiftelsen Tinius – som eier Schibsted Media – har fått et nytt styremedlem: Agnes Stenbom, skriver stiftelsen i en pressemelding.
– En verdifull ressurs for styret, og viktig for vårt arbeid for fremtiden til frie og uavhengige medier, sier styreleder Ole Jacob Sunde i pressemeldingen.
– Hennes unike kompetanse i skjæringspunktet mellom kunstig intelligens og journalistikk, kombinert med et sterkt engasjement for uavhengig og inkluderende nyhetsformidling, vil være av stor verdi for stiftelsen, fortsetter han.
Stenbom er grunnlegger og leder av IN/LAB – et felles initiativ fra Schibsted Media og Stiftelsen Tinius, med mål om å utforske hvordan redaksjonelle medier bedre kan nå ut til mennesker som i dag har lav tillit til eller ikke konsumerer nyheter.
Hun er også industristipendiat ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH), der hennes forskning siden 2020 har vært rettet mot kunstig intelligens og journalistikk.
I 2024 ble hun kåret til «Årets AI-svenske» av TechSverige og mottok også UNESCOs svenske pris for sitt arbeid med ansvarlig bruk av AI i mediene. I 2021 ble hun utnevnt til en av de 30 mest lovende medielederne under 30 år av International News Media Association (INMA).
Agnes Stenbom er nytt styremedlem i Stiftelsen Tinius Foto: Emma Sofia Olsson Skal behandle Kjerkols PFU-klage mot TV 2
Tolv klager skal opp til full behandling når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 26. februar.
Ingvild Kjerkol. Foto: Arbeiderpartiet Åpne saker:
- Ingvild Kjerkol mot TV 2
- Vetle Langedahl mot Ságat
- Stiftelsen Narviksenteret mot Ságat
- Legatum Publishing ved Tore Rasmussen mot Klassekampen
- Karim Tahir mot Document
- Sondre Wold mot Tønsbergs Blad
- Grazielle Maria Garozzo mot Folkebladet
- Halden kommune mot Halden Arbeiderblad
- Ellinor Torsgård Solheim mot Åndalsnes Avis
Lukkede saker:
- NN mot Nettavisen
- NN mot E24
- NN mot TV 2
Møtet starter klokka ni. Journalisten strømmer alle de åpne sakene.
Se de nominerte til Årets redaktører i Oslo og Akershus
Nominasjonene til Årets redaktører i Oslo og Akershus er klare. Det kommer frem i en pressemelding. Prisene skal deles ut på årsmøtet til Oslo Redaktørforening onsdag 5. mars. I tillegg til de tre hovedkategoriene, vil det også bli delt ut en hederspris.
Følgende redaktører er nominert:
Årets redaktør:
Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten
Ulf André Andersen, sjefredaktør i Se og Hør
Elise Kruse, religions- og featureredaktør i Vårt Land
Årets nyskaper
Kristin Stoltenberg, sjefredaktør i Watch Media Norge
Egil Sundvor, redaktør NRK Fakta
Øyvind Brenne, utviklingsredaktør i VG
Årets meningsbærer
Ane Farsethås, redaksjonssjef for nye satsinger i Morgenbladet
Eirik Mosveen, politisk redaktør i Avisa Oslo
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksredaktør i NRK
Juryen har bestått av juryleder Knut Olav Åmås (direktør i Fritt Ord), June Westerveld (ansvarlig redaktør i Nordstrands Blad), Helje Solberg (nestleder i OR-styret og nyhetsdirektør i NRK – for tiden i permisjon), Nina Kristiansen (journalist i Forskning.no) og Lars Håkon Grønning (Årets redaktør i 2024 og ansvarlig redaktør i E24).
BBC beklager etter kritikk mot Gaza-dokumentar
BBC har beklaget og lagt til en presisering i dokumentaren Gaza: How To Survive a Warzone, etter at det kom frem at fortelleren i filmen er sønn av en Hamas-minister. Det skriver Deadline.
Nesten 50 personer fra underholdningsbransjen har sendt et brev til BBCs ledelse med krav om en uavhengig granskning av saken.
Dokumentaren, som handler om barns liv i Gaza, har fått kritikk for ikke å opplyse at 13 år gamle Abdullah Al-Yazouri, som forteller sin historie i filmen, er sønn av en høytstående Hamas-tjenestemann. BBC hevder at de ikke ble informert om dette av produksjonsselskapet, men flere mener kanalen burde ha gjort grundigere bakgrunnssjekker.
Flere BBC-journalister skal også ha reagert på hvordan dokumentaren ble godkjent for sending.
Som følge av kritikken har BBC lagt til en presisering i dokumentaren, hvor det opplyses at Abdullahs far har hatt en lederrolle i Hamas-regjeringen. Dokumentaren forblir tilgjengelig på strømmetjenesten iPlayer, men brevet til BBCs ledelse krever at den fjernes inntil en uavhengig gransking er gjennomført.
NRK samler musikkmiljøet i ny redaksjon
Der ansvaret for musikk i NRK, tidligere har vært fordelt etter sjanger i Kulturavdelingen, P3 og Underholdningsavdelingen, samler nå statskanalen musikkmiljøet i en ny redaksjon.
Målet er å levere et bedre tilbud ved å jobbe mer på tvers av sjanger og fagområde.
Det forteller NRKs kulturredaktør Ingerid Nordstrand i en pressemelding.
Ida Eline Tangen er ny redaksjonsleder for musikk i Innholdsdivisjonen i NRK. Foto: Kim Erlandsen / NRK Ida Eline Tangen er statskanalens nye redaksjonssjef for musikk, og er allerede i gang med lede det nye musikkmiljøet.
– Vi ser at publikum ikke lenger definerer seg ut fra musikksjangre i like stor grad som før, og da må vi også tenke nytt. Når publikum endrer hvordan de lytter og velger musikk, må NRK rett og slett forandre seg, sier Tangen i pressemeldingen.
Ble kastet ut, fant ny løsning
Åtte av avisene som fikk sin avtale med Polaris Media sagt opp helt på tampen av 2023, er nå live på Labrador CMS sin publiseringsløsning, skriver Jan Thoresen, administrerende direktør i Labrador CMS, på Linkedin.
De åtte avisene er Vest-Telemark blad, Suldalsposten, Firda Tidend, Grenda, Os og Fusaposten, Bladet Tysnes, Hordaland Folkeblad og Dagen.
Avtalen med de åtte er i samarbeid med Mentor Medier sitt tek-selskap Unite, som i løpet av våren også skal flytte Mentor Medier-avisene over på Labrador-løsningen.
Til opplysning: Journalisten er også kunde av Labrador CMS.
Medietilsynet: Sosiale medier bør reguleres
Et føre var-prinsipp bør legges til grunn når det gjelder regulering av sosiale medier. Det skriver Medietilsynet i sitt høringssvar til utredningen fra Skjermbrukutvalget.
– Vi er enig i at statens politikk skal være kunnskapsbasert. Samtidig går den teknologiske utviklingen svært raskt, og forskningen kommer alltid til å henge etter. Derfor har Medietilsynet i sitt høringssvar påpekt at det i noen sammenhenger er nødvendig å agere ut fra et føre var-prinsipp for å beskytte barn og unge, sier direktør Mari Velsand i en pressemelding.
Hun viser i denne sammenheng til at dette er en kjent tilnærming, eksempelvis når det gjelder utgangspunktet for å sette aldersgrenser på film og tv-program.
– Dette er selvsagt mer komplekst for sosiale medier, der en enorm informasjonsflom flyter på tvers av landegrenser og jurisdiksjoner, mye innhold publiseres direkte, og algoritmer spiller en viktig rolle. Derfor må det tas utgangspunkt i en annen type risikovurdering enn man tradisjonelt har gjort når aldersgrenser har vært vurdert. Men det er dokumentert at mange barn og unge eksponeres for påvirkning i sosiale medier som kan være både skadelig og ulovlig. Derfor mener vi at et føre var-prinsipp bør legges til grunn, sier Velsand
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Marte Vike Arnesen NRK beklager feil
I en rettelse publisert onsdag morgen, beklager NRK feil tall i en Dagsrevyen-reportasje om BPA.
I reportasjen som ble publisert 17. november i fjor, ser NRK på offentlige utgifter til omsorgstjenester for brukere med særlige ressurskrevende behov.
Disse tjenestene kostet til sammen 35 milliarder kroner i 2023.
Men i Dagsrevyen-sendingen er dette innslaget merket med undertittelen «Kostnader til BPA».
«Dette gir et upresist inntrykk av kostnadene. Totalbeløpet på 35 milliarder kroner gjelder en rekke forskjellige tjenester til ulike grupper av brukere, mens utgiftene til ressurskrevende bruk av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) beløp seg til om lag 3,5 milliarder kroner.»
«Vi beklager feilen, som nå er rettet opp», fortsetter NRK.
Dagsrevyen 17. november 2024. Skjermdump NRK TV Utsetter innovasjonsstøtten til mediene
Årets utlysning og tildeling av innovasjonstilskudd til redaktørstyrte medier kommer først til høsten på grunn av endringer i regelverket, skriver Medietilsynet i en pressemelding.
Kultur- og likestillingsdepartementet jobber nå med endringer i forskriften for støtteordningen.
– Disse endringene må ferdigstilles før vi kan lyse ut og tildele årets midler. Derfor kommer ikke utlysningen før i august denne gangen, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet.
Hanne Nistad Sekkelsten, direktør i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet «Regelverksordningene som det nå jobbes med, innebærer at en bredere krets av medier enn tidligere blir omfattet av støtteordningen, slik at medier med fag- og dybdejournalistikk i større grad skal kunne få innovasjon- og utviklingstilskudd», skriver tilsynet i pressemeldingen.
Endringsforslagene er ventet på høring i løpet av våren.
– Ut fra den tidsplanen som nå foreligger, tar vi sikte på å tildele tilskudd i løpet av november. Selv om støtten som skal gis er fra statsbudsjettet for 2025, kan prosjektene som får støtte, sluttføres i 2026, sier Sekkelsten.
Aftenposten har fått ny KI-stemme
Medier24 skriver i dag at Aftenposten har endret stemmen som brukes til KI-opplesning av artikler.
Tidligere brukte mediehuset stemmen til Aftenposten-journalist Anne Lindholm, men nå er hennes stemme byttet ut med stemmen til en profesjonell stemmeskuespiller.
– Anne Lindholm har hatt stemmen i over to år. Vi måtte uansett lese inn stemmen på nytt igjen for å kunne ta i bruk ny teknologi, og kom frem til at det var et passende tidspunkt for å bytte, sier utviklingsredaktør Jostein Larsen Østring til Medier24.
Jon Even Andersen slutter i Dagbladet
Jon Even Andersen forlater Dagbladet for å bli kommunikasjonsrådgiver i KS, skriver Medier24.
Jon Even Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet – Det blir veldig fint for meg å få noen nye utfordringer. Jeg har vært journalist såpass lenge at det var på tide å få noe nytt å bite i, sier Andersen til Medier24.
Andersen har jobbet i Dagbladet siden 2019, og har vært en del av Børsen-satsingen til avisen. Før det jobbet han i NTB.
Om sin nye arbeidsgiver, sier han:
– KS er jo den viktigste støttespilleren til kommunal sektor, og kommunene gjør jo en utrolig viktig jobb.