Relatert innhold
Viggo Valle lanserer påskerebus-podkast utenfor NRK
Foto: Skjermdump NRK Etter å ha ledet 40 utgaver av «Påskelabyrinten» på NRK, rundet Viggo Valle 70 år og gikk av med alderspensjon i fjor.
Men Valle, som overfor Journalisten bekreftet at han hadde registrert frasen «Kor ska vi reis hen?» som sitt eget varemerke, fortsetter påskereisen også i 2025.
Nå har Valle lansert podkasten «Kor ska vi reis?», blant annet tilgjengelig hos Spotify, som kommer ut som korte episoder med vekselvis oppgavesett og løsninger, med mulighet for å sende inn svar og vinne premier.
– Dette er et tilbud til alle dere som savner meg på radioen. Her har jeg laget en konkurranse med tre reisemål hver dag denne påska, forklarer Valle selv i første episode.
Til TV 2 har Valle uttalt at årets utgave er et prøveprosjekt for å lodde interessen, og at hele familien har vært i sving for å få podkasten på lufta.
NRK holder på sin side liv i «Påskelabyrinten» på direktesendt radio, der Torfinn Borkhus nå har tatt over som programleder.
Flere norske prosjekter hedret i Digital Media Awards 2025
Skjermdump VG Både Schibsted- og Amedia-prosjekter stakk av med priser under Digital Media Awards 2025, som arrangeres i regi av utgiverorganisasjonen WAN-IFRA.
Amedia vant pris for sin løsning for personalisert innhold.
– Jeg er oppriktig stolt på vegne av alle som har bidratt til å utvikle disse funksjonene. I Amedia har vi løst personalisering på en måte som ikke undergraver journalistikkens vesentlighet, men tvert imot hjelper redaktører og journalister med å løse kritiske utfordringer i en tidsalder hvor digital distribusjon er ekstremt komplisert, sier nyhetsdirektør Markus Rask Jensen i en pressemelding.
I kategorien «audience engagement» ble VG hedret for sin tjeneste EM-profeten, mens BT ble hedret for ny videofeed og frontkarusell i høydeformat.
VG vant også pris for videobruk under dekningen av den amerikanske presidentvalgkampen.
Markerer hundreårsdagen for norsk radio
29. april i år er intet mindre enn norsk radios hundreårsdag. Da fikk nordmenn for første gang faste, daglige radiosendinger.
Dagen blir markert på ulike måter, blant annet med seminar arrangert av Fritt Ord, Høgskulen i Volda og Norsk mediehistorisk forening, meldes det i en pressemelding.
Seminaret skal gi et utfyllende bilde av norsk radio 1925 – 2025 og se fremover med podkaster og radio, og «se kritisk på radiokringkastingen i alle dens skikkelser».
Radio- og kringkastingsprofiler som Vibeke Fürst Haugen, Kalle Lisberg, Jens Brun-Pedersen og Kari Hesthamar er blant dem som bidrar i programmet.
Innfører strengere krav til tv-programmer – gjelder alle kringkastere og strømmetjenester
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Foto: Marte Vike Arnesen Kultur- og likestillingsdepartementet har fastsatt flere endringer i kringkastingsforskriften, blant annet skjerpede krav til universell utforming av tv-programmer og europeisk andel programmer hos strømmetjenester, kunngjør de i pressemelding.
– Endrede seervaner og tv-mediets viktige samfunnsrolle gjør at det er på høy tid å skjerpe kravene til universell utforming. Dette er viktig for å sikre et mer inkluderende samfunn, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i meldingen.
NRK og de største kommersielle TV-kanalene må nå i større grad tilrettelegge sine programmer for personer med funksjonsnedsettelser, gjennom for eksempel teksting, tegnspråktolking, synstolking eller lydtekst.
Samtidig stilles det for første gang konkrete krav til universell utforming av programmer fra kommersielle strømmetjenester, melder departementet.
Endringene betyr blant annet:
- Strengere og nye krav til universell utforming av tv-programmer for alle tilbydere av TV og strømmetjenester.
Krav om at strømmetjenester må ha minst 30 prosent europeiske programmer i sine kataloger, og at disse programmene skal fremheves.
Mer fleksible reklameregler for radio og tv: Nå kan det sendes reklame i 20 prosent av sendetiden mellom kl. 6.00 og 18.00, og i 20 prosent av sendetiden mellom kl. 18.00 og 24.00.
Ønsker å beholde NR-ledelsen
Valgkomiteen til Norsk Redaktørforening innstiller på at leder Tora Bakke Håndlykken (nyhetsredaktør i VG) og nestleder Helge Nitteberg (sjefredaktør i Nordlys) fortsetter i to år til, skriver NR.
Bjørn Kristoffer Bore (sjefredaktør i Vårt Land) foreslås som nytt fast styremedlem, og Lucas H. Weldeghebriel (sjefredaktør i Shifter) foreslås som nytt varamedlem.
NR-styret består av ni faste medlemmer og fem varamedlemmer.
Blir ny innholdsansvarlig for magasinet Jakt
Stian Valderhaug er ansatt som innholdsansvarlig for magasinet Jakt, skriver Story House Egmont i en pressemelding.
Han kommer fra stillingen som digital redigerer i Klikk.
– Vi er begeistret over å få en kapasitet som Stian inn for å ytterligere styrke vårt team i manne- og friluftsegmentet, sier redaktør Alexander Øystå.
Valderhaug har tidligere jobbet med en rekke merkevarer i Story House Egmont, fra Vi Menn til Norsk Ukeblad, samt vært redaksjonssjef i Hjemmet og Familien.
Stian Valderhaug. Foto: Marianne Valderhaug – I magasinet Jakt er jeg så heldig å få jobbe med Norges fremste eksperter, som raust deler sin erfaring rundt alle aspekter av dette, fra forberedelser og planlegging til hvordan man skal håndtere viltet etterpå, sier Valderhaug.
– Min jobb er å formidle all denne kunnskapen på best mulig måte, slik at vi når ut til enda flere jakt- og friluftsinteresserte lesere, fortsetter han.
New York Times møter Sarah Palin i retten
Sarah Palin og New York Times møtes på nytt i rettssalen, skriver Reuters. En ny rettsrunde i Palins nesten åtte år gamle søksmål er planlagt å starte mandag i føderal domstol i Manhattan.
Der den tidligere guvernøren i Alaska og republikanske visepresidentkandidaten, skal igjen forsøke å overbevise en jury om at avisen ærekrenket henne i en lederartikkel om våpenkontroll.
Palin tapte i 2022 sin første rettssak mot New York Times og den tidligere redaktøren for leder- og kommentarseksjonen, James Bennet.
«Trumps nye hatobjekt» kommer til Bergen og NMD
Tidligere Chief of Staff i Department of Homeland Security, Miles Taylor, kommer til Nordiske Mediedager i Bergen i mai, og skal både intervjues og delta i den tradisjonsrike Aarebrotsamtalen, melder mediefestivalen.
Taylor er et aktuelt navn; Han har blitt fratatt all sikkerhetsklarering og satt under etterforskning av justisdepartementet via en presidentordre underskrevet av Donald Trump onsdag.
I 2020 sto Taylor fram som skribenten bak en tekst publisert i New York Times to år tidligere, der han anonymt fortalte at selv om han jobbet for Trumps administrasjon, også gikk inn for å motarbeide deler av Trumps agenda.
Å stå fram innebar store personlige omkostninger for ham, og kostet ham huset, ekteskapet, sparepengene og ikke minst hans personlige sikkerhet, beskriver NMD.
– Vi ser virkelig frem til å presentere Miles Taylor på NMD i Bergen om bare noen uker. Hans historie er rystende, og han sitter på en helt enestående innsikt og personlig erfaring etter sine år tett på den amerikanske presidenten. Få vet bedre enn Taylor hvordan Donald Trump er skrudd sammen, uttaler festivalsjef Guri Heftye.
Watch Medier fortsetter veksten
Watch Mediers lokale mediehus i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland leverte i fjor en samlet omsetning på 181 millioner danske kroner (286 millioner norske) og et resultat før skatt på 10,3 millioner kroner (16,2 millioner norske), skriver mediehuset i en pressemelding.
Watch Mediers danske alene virksomhet oppnådde et driftsresultat på 31 millioner kroner (49 millioner norske). Dette er det beste resultatet noensinne for mediehuset og en resultatvekst på 34 prosent sammenlignet med året før.
Foto: Watch Medier For Watch Mediers samlede aktiviteter økte omsetningen i 2024 med 12 prosent sammenlignet med året før.
– Vi er stolte av utviklingen i 2024. Utviklingen gjenspeiler at et økende antall virksomheter abonnerer på våre medier og bidrar til en sunn kjernevirksomhet, hvor vi reinvesterer overskuddet vårt i enda mer uavhengig og troverdig næringslivsjournalistikk som skaper verdi for beslutningstakere i dansk og internasjonalt næringsliv, sier Rasmus Emborg, ansvarlig sjefredaktør for Watch Medier.
Watch Medier kjøpte nylig Medier24, og med Medier24 og KOM24 i porteføljen utgir selskapet nå ni nisjeaviser i Norge.
– Vi kommer til å fortsette investeringene i 2025. Det tar tid og koster penger å bygge rene publisistiske abonnementsforretninger, men basert på våre tidligere erfaringer er vi overbevist om at pengene vil komme tilbake, sier Emborg.
Watch Mediers eies av danske JP/Politikens Hus.
DN: Kristin Skogen Lund hadde samlet lønn på 45,8 millioner i 2024
Kristin Skogen Lund, som etter seks år gikk av som konsernsjef for Schibsted i 2024, i forbindelse med at selskapet ble delt i to og Stiftelsen Tinius tok over mediedelen, mottok en samlet lønnspakke fra selskapet på 45,8 millioner kroner.
Det omtaler Dagens Næringsliv.
I 2023 lå den samlede lønna på 14,7 millioner.
Grunnlønna for 2024 var ifølge DN 3,88 millioner, mens en bonusutbetaling kom på 7,39 millioner og såkalte «termination benefits» utgjorde 11,19 millioner kroner. Den største delen av kompensasjonen knytter seg til pensjon på 13,91 millioner kroner, skriver avisa.
Skogen Lund varslet sin avgang i februar i fjor, og ble i jobben fram til 7. juni. I dag er det Siv Juvik Tveitnes som er konsernsjef for Schibsted Media, og Christian Printzell Halvorsen for Schibsted Marketplaces.
Gratis verifiseringskurs runder 200 deltakere
Skjermdump IJ Mer enn 200 journalister har hittil meldt seg på det digitale kurset Verifisering – ikke la deg lure, melder Institutt for journalistikk.
Sammen med Faktisk.no har IJ satt sammen en gratis digital læringspakke for å lære journalister å bedre forsikre seg om at for eksempel innhold i sosiale medier faktisk er hva det utgir seg for å være.
– Metoden vi bruker i kurset for å verifisere innhold er ment å sikre en felles standard for verifisering, men også gjøre verifiseringen mer konkret og håndgripelig. Den kan brukes som en steg-for-stegmetode der man søker svar punkt for punkt, uttaler Silje Førsund, fagansvarlig for verifisering i Faktisk.no.
Allerede etter de første kapitlene i kurset vil man ha redusert risikoen for å publisere innhold som er falskt, enten det dreier seg om unøyaktigheter, misforståelser, feilinformasjon, propaganda eller desinformasjon, mener Førsund.
Læringspakken er nylig utvidet til å inneholde fem trinn, samt verifiseringsboten «Iver», som er ment å være en praktisk støtte i verifiseringsarbeidet.
Vil ikke svare journalister med pronomen i epost-signaturen
Flere journalister har nylig opplevd å bli ignorert av ansatte i Trump-administrasjonen på grunn av pronomen i e-postsignaturene deres, skriver New York Times.
Administrasjonen har tidligere forbudt føderale ansatte å oppgi foretrukne pronomen i egne e-postsignaturer, noe de omtaler som en del av en «misforstått kjønnsideologi».
Denne politikken ser nå ut til å påvirke hvordan Det hvite hus forholder seg til pressen.
Ved minst tre anledninger har representanter fra administrasjonen nektet å svare på spørsmål fra journalister som oppgir pronomen i sine e-poster.
Karoline Leavitt, pressesekretær i Det hvite hus, uttaler ifølge New York Times at det er en policy å ikke svare journalister med pronomen i biografiene sine.
Dommer: Trump må gi AP tilgang
En føderal dommer beordret tirsdag Trump-administrasjonen til å gi Associated Press (AP) tilgang til arrangementer i Det hvite hus og tilgang til presidentflyet Air Force One, etter at nyhetsbyrået ble utestengt fordi det avviste å kalle Mexicogolfen for Amerikagolfen.
Kjennelsen fra distriktsdommer Trevor McFadden, som ble utnevnt av Donald Trump, er et tilbakeslag for administrasjonen.
«Regjeringen tilbyr ingen annen plausibel forklaring på sin behandling av AP», skriver McFadden.
Medietilsynet-direktøren til Forsvarets sjefskurs
Fra august til november i år skal Medietilsynets øverste leder, Mari Velsand, delta på Forsvarets sjefskurs.
Det er Forsvarets forum som omtaler deltakerlista.
Sjefskurset arrangeres av Forsvarets høgskole, med mål om å gi nøkkelpersoner i det norske samfunnet økt innsikt i forsvars-, utenriks- og sikkerhetspolitiske forhold.
En rekke medieledere har deltatt på tidligere utgaver av kurset, som i høst arrangeres for 33. gang, men i høst er det kun Velsand blant deltakerne som kan sies å være tilknyttet mediebransjen.
Fritt Ord utlyser kritikerstipender øremerket dataspill
Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250.000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio.
Og for første gang er to ny stipender øremerket kritikk av dataspill, skriver stiftelsen i en pressemelding.
«En utfordring for kritikere av dataspill er at det tar tid å bli kjent med og sette seg inn i nye spill. Samtidig ser vi at spilljournalistikken i begrenset grad finner frem til redaksjoner som henvender seg til et bredt publikum», skriver Fritt Ord.
Videre står det:
«Denne øremerkede utlysningen henvender seg både til de som leverer stoff til nisjeaviser, og de som leverer til de store, brede redaksjonene. Det blir tillagt positiv vekt dersom du når frem til mange lesere og seere gjennom breddemedier.»
Foto: Pixaby Fritt Ords kritikerstipend har blitt delt ut årlig siden 2015 og lyses ut hver vår.
Hensikten med stipendet er å gi økonomisk trygghet for kritikere. Stipendene kan tildeles kritikere som arbeider innenfor hvilke som helst av kunstens og kulturens felter.
Stipendene tildeles for ett år.
Dette er det nye Journalisten-styret
Landsstyret til Norsk Journalistlag har valgt følgende styre for Journalisten for perioden 2025-2026:
Faste:
- Vibeke Lærum (leder), gjenvalgt
- Marita E. Valvik, gjenvalgt
- Morten Hansen, gjenvalgt
- Renate Karlsmoen, ny
- Lars Døvle Larssen, ny
Vara:
- Cathrine Loraas Møystad, ny
- Pål Karstensen, ny
- Ida Louise Rostad, ny
I tillegg fortsetter Mats Greger som ansattrepresentant i styret.
Henrik Ingebrigtsen: – Media var usaklige
Friidrettsprofil Henrik Ingebrigtsen kom blant annet med mediekritikk da han vitnet i saken der hans far, Gjert Ingebrigtsen, står tiltalt for mishandling av to andre av sine barn.
På spørsmål fra aktor om bakgrunnen for at løperbrødrene Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen gikk ut med en kronikk i VG der de fortalte om oppveksten, svarte Henrik med å peke på en massiv mediepågang.
– Det tvang seg frem. Media var usaklige. Det var kritikkverdig. De snakker om Vær varsom-plakaten, men oppfører seg som om de aldri har lest den. Kronikken var først og fremst et ønske om å få bittelitt fred. Det hjalp litt i starten, men så kom det tilbake med akkurat de samme metodene, sa Ingebrigtsen i tingretten, her gjengitt av Stavanger Aftenblad.
Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.
Her er de nominerte til Årets mediepriser
Mediebedriftenes Landsforening har i dag offentliggjort hvem som er de nominerte til Årets mediepriser.
Stavanger Aftenblad, NRK, VG, TV 2 og Bergens Tidende konkurrerer om å bli Årets mediehus.
Totalt 493 bidrag fra 41 mediehus fra hele landet deltok i årets konkurranse.
Vinnerne kåres på Ole Bull Scene i Bergen 7. mai.
Dette er de nominerte:
Årets front
Fædrelandsvennen: «Strømsjokket»
Hallingdølen: «Olav Thon»
Se og Hør: «Kniven i veggen»
Bergens Tidende: «Uværet Jakob»
VG: «Trump ble skutt»
Elle: «Gro Harelm Brundtland»
Årets konstruktive journalistikk
Fædrelandsvennen: «Fvn UNG»
NRK: «Fem fine ting»
NRK: «Drømmen om et godt liv»
VG: «Statsbudsjettet på de unges premisser»
Årets lokale historie
Budstikka: «Bussdrapet»
Hallingdølen: «To skispor gjekk inn i snømassane»
Stavanger Aftenblad: «En engel går i sort»
Adresseavisen: «Lærling og lederen»
Adresseavisen: «Rosenborgs fall»
Årets lokale nyhets- og sportsdekning
Hallingdølen: «Torpo-tragedien»
Bergens Tidende: «Det ingen skulle vite om helikopterberedskapen»
Nordlys: «Fristbrudd-saken»
Nidaros: «Zoovilleavsløringen»
Sunnmøresposten: «Konkursnettverket»
Stavanger Aftenblad: «Ordføreren som måtte gå»
Årets nasjonaler historie
Aftenposten: «Gutten som forsvant»
Dagbladet: «De døde alene»
NRK: «Instukids»
VG: «Madelen og vikaren»
VG: «Flyttet mot sin vilje»
TV 2: «Russerhyttene»
Årets nasjonale nyhets- og sportsdekning
Aftenposten: «Dekningen av krigen i Ukraina»
Se og Hør: «Borg Høiby-saken»
VG: «Kjerkols masteroppgave: Tekstlikheter»
NRK: «Dekningen av krigen i Gaza»
E24: «Norsk Industri brukte millioner på jakt og sjøfly»
Stavanger Aftenblad: «Advokatskandalen/Ousdal-saken»
Årets redaksjonelle event
Fædrelandsvennen: «Den store fotballfesten»
Fædrelandsvennen: «Overload»
NRK: «Hjerte for Buskerud»
NRK: «Baksnakk-show på Dale skule»
VG: «EM-profeten»
Østlands-Posten: «Budsjettmingling»
Årets reportasjefoto
Bergens Tidende: «Kvinnen i bagasjerommet». Foto: Tor Høvik
Fædrelandsvennen: «Farvel Finn». Foto: Jacob J. Buchard
Aftenposten: «Mors trøst». Foto: Gina Grieg Riisnæs
VG: «Krigens ansikter». Foto: Espen Rasmussen
NRK: «Draumen om Elvis». Foto: Patrick da Silva Sæther
Stavanger Aftenblad: «Ordfører i hardt vær». Foto: Kristian Jackobsen
Årets visuelle historie
Bergens Tidende: «Minuttene da helikopteret styrtet»
NRK: «Instukids»
TV 2: «Under Guds øyne»
VG: «Drap i Norge»
VG: «Legekontoret i Frosta»
Årets lokale podcast
Hallingdølen: «Røynda»
Bergens Tidende: «Kvinnen i bagasjerommet»
Bergens Tidende: «Baron og bedrager»
Stavanger Aftenblad: «Advokatskandalen»
Årets aktualitetspodcast
E24: «E24-podden»
Aftenposten: «Aftenpodden USA»
VG: «Alt fortalt»
NRK: «Supernytt forklarer»
Årets underholdsningspodcast
Aftenposten: «Poprådet»
TV 2: «B-laget»
NRK: «Desken brenner»
NRK: LIV»
NRK: «Mysteriet Adam»
Årets lokale nyhetsnettsted
Hamar Arbeiderblad: www.h-a.no
Nordstrands Blad: www.noblad.no
Adresseavisen: www.adressa.no
Bergens Tidende: www.bt.no
Stavanger Aftenblad: www.aftenbladet.no
Årets nasjonale nyhetsnettsted
Aftenposten: www.aftenposten.no
Dagbladet: www.dagbladet.no
NRK: www.nrk.no
VG: www.vg.no
TV 2: www.tv2.no
Årets nisjenettsted
EnergiWatch (Watch Media): energiwatch.no
Utdanningsnytt: www.utdanningsnytt.no
DinSide (Dagbladet): dinside.dagbladet.no
E24: e24.no
Årets programserie (web-TV)
TV 2: «Under Guds øye»
TV 2/Monster: «En varslet skandale»
NRK: «Hellerudsvingen»
NRK: «Oppsynsmannen»
VG: «Vegard X Funkygine»
Årets web-TV konsept
NRK: «Strømninger»
TV 2: «Nyhetskompaniet»
TV 2: «B-landslaget»
VG: «Mistenkt»
Dagbladet: «Rød Løper»
Årets nyskapning
Bergens Tidende: «Sensorjournalistikk»
Faktisk.no: «Innsynsportalen»
NRK: «Hellerudsvingen»
NRK: «Norge i rødt, hvitt og grått»
VG: «Ibelin»
Årets Mediehus
Stavanger Aftenblad
NRK
VG
Bergens Tidende
TV 2
Mads Brügger utestengt fra danske Folketinget
Ansvarlig redaktør i Frihedsbrevet, Mads Brügger, er blitt utestengt fra det danske Folketinget i tre måneder.
Det er han selv som skriver om dette i en artikkel i Frihedsbrevet. Utestengelsen kommer etter en klage på at han inviterte Rasmus Paludan til det danske parlamentet.
Paludan er mest kjent for sine koranbrennings-stunt og er dømt til fengselsstraff for brudd på rasismeparagrafen i den danske straffeloven.
Mads Brügger, ansvarlig redaktør Frihedsbrevet, på Hellkonferansen. Foto: Roger Aarli-Grøndalen Brügger har en fast spalte i Frihedsbrevet, som bærer navnet Fri Mads, hvor han blant annet rusler rundt i gangene på Folketinget og beskriver hva han ser. Paludan ble invitert med i forbindelse med at en annen koranbrenner, Salwan Momika, ble skutt og drept i Sverige.
Flere på Folketinget skal imidlertid ha reagert negativt på å møte Paludan i gangene.
«Tanken var at Folketinget kunne være et tiltrengt trygt sted for den sterkt truede Rasmus Paludan», skriver Brügger.
Brügger forteller at utestengelsen blant annet begrunnes med «manglende situasjonsforståelse» fra hans side.
Han risikerer også å bli utestengt i ytterligere tre måneder, skriver han. Folketinget skal også ha mottatt en klage på en annen spalte, der han dukket opp og intervjuet gjestene på et sosialt arrangement han ikke var invitert til.
Folketingets administrasjon har bekreftet overfor DR at Brügger er utestengt.