Foto: Birgit Dannenberg.
Foto: Birgit Dannenberg.

– NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv

Kulturministeren viser til NRK-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag satte analysesjef Kristina Nilsen i Retriever i gang debatt om religion i NRK gjennom sitt blogginnlegg Mikrofonstativ for Gud på Journalisten.no. Nilsen stilte blant annet spørsmål om NRK ukritisk skulle gi fra seg verdifull sendetid til andakten.

– Når ellers i løpet av NRKs sendinger får en fanebærer for en sak slippe inn i et studio, lese inn en ferdigskrevet tekst som deretter blir sendt uredigert i beste sendetid for 400.000 lyttere? Statsministeren og kongen får bare lov til noe sånt én gang i året, og da blir innholdet i talene belyst journalistisk i etterkant, skriver hun i blogginnlegget sitt.

Problematisk

Onsdag sa generalsekretær Per Edgar Kokkvold at han ikke reagerer særlig på andakten, men at han er glad for at debatten tas opp.

Nestleder Richard Aune i NRKJ sier at organisasjonen ikke har et offentlig syn på andakten, men at flere av fagorganisasjonens medlemmer opplever dem som problematiske.

– Den forkynnende biten synes mange er vanskelig. Og da har det ikke noe å si om det er Jens Brun-Pedersen som forkynner humanetikernes budskap, en imam eller en protestantisk prest. Det hjelper ikke å slippe til flere livssyn i eteren, sier Aune som selv har introdusert andakten fra Telemark.

Plakaten

Da kulturminister Anniken Huitfeldt tok over etter Trond Giske ble kirkeavdelingen i departementet flyttet over til Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Kulturministeren er også NRKs generalforsamling.

På spørsmål om hvilke tanker statsråden har om NRKs andakter svarer Huitfeldt med å vise til at det er kringkastingssjefen som har ansvar for NRKs redaksjonelle virksomhet. Noe som hun viser til følger både kringkastingsloven og lov om redaksjonell frihet i mediene.

– I NRK-plakaten er det slått fast at NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet. Det er derfor en naturlig del av NRKs allmennkringkastingstilbud at NRK formidler gudstjenester.

Huitfeldt viser videre til at det er Medietilsynet som fører tilsyn med at NRK overholder allmennkringkasterforpliktelsene som står i kringkastingens vedtekter og i NRK-plakaten.

– Jeg registrerer at Medietilsynet i rapporten for 2009 ikke hadde merknader til NRKs tilbud av livssynsprogrammer.

NB

For å samle debatten ett sted, ber vi om kommentarer på Kristina Nilsens bloggpost

Powered by Labrador CMS