Fra nyttår reduseres lengden på Dagsrevyen fredag med ti minutter. Foto: NRK
Fra nyttår reduseres lengden på Dagsrevyen fredag med ti minutter. Foto: NRK

Kutter i Dagsrevyen

Sendingen fredag reduseres med 25 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det er fire år siden NRK utvidet Dagsrevy-sendingene fra 30 til 45 minutter. Fredagen var unntaket. Denne dagen ble sendeformatet forlenget med ti minutter, mest for å holde på Gullrekka og ikke gjøre dagen umulig å programmere.

Denne uken er det bestemt at sendingen skal tilbake til 2009-nivå. Altså kuttes den med ti minutter til 30 minutter. Ifølge en epost fra redaksjonsssjef Solveig Tvedt gjelder denne endringen fra nyttår og er en bestilling fra TV-sjefen.

Den gang sa daværende nyhetsredaktør, Jon Gelius, til Journalisten at NRK fester grep om journalistikken.

–Nyhetsavdelingen setter et sterkt preg på kanalene vi har, og gjennom omleggingen fester vi grepet på journalistikken. Så mens andre legger ned eller strammer inn, går vi motstrøms og satser.

Dette er andre endringen av Dagsrevyen som annonseres på kort tid. I begynnelsen av desember kunne Journalisten fortelle at en arbeidsgruppe er i gang med prosjektarbeid for å se på innholdet i revyen. Målet er å tiltrekke seg yngre seere. Samtidig skal nyhetsstudio bygges om.

LES OGSÅ: Dagsrevyen fornyes i jakten på yngre seere

Noe utgår

- Jeg ser ikke på dette som dramatisk. De andre sendingene vil gå med uforminsket lengde, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Journalisten. Han anslår at én til to lengre reportasjer vil utgå av sendingen som følge kuttet av sendetiden.

Kalbakk sier at de i NRK likevel har ambisjoner om å gi et godt nyhetstilbud utover Dagsrevyen, som 21-sendingen på NRK2 og gjennom høyere trykk på mobil og nett.

Klubbleder Ann-Kristin Liestøl i Dagsrevyen sier til Journalisten at de legger til grunn at redaksjonen beholder sine ressurser. Særlig siden sjefen har vært tydelige på at Dagsrevyen skal prioriteres.

- Noe annet ville vært uakseptabelt.

Det er TV-sjef Arne Helsingen som har bedt om kuttet i sendingen fra nyttår av. Han sier at kuttet absolutt ikke har noe å gjøre med kostnadskuttene styret i NRK vil vedta i dag. NRK skal kutte kostnader med 300 millioner kroner neste år. Det vil bety nedbemanning på over 200 årsverk, opplyser kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

TV-sjefen viser til at da Dagsrevyens format økte til tre kvarter i 2010, ble det trangt å programmere prime time fredag, som strekker seg mellom Dagsrevyen og Kveldsnytt. Fredagen er en av NRKs tyngste satsingsdager med Norge Rundt og Gullrekka.

Endringer i sendeskjema

- Men dere kutter i nyhetstilbudet på hovedkanalen, du er ikke redd hvordan det vil oppfattes?

- Vi kutter ti minutter på én sending. Ellers i uken holder vi på lengden. Dette er et vanlig sendeskjemaspørsmål. Generelt har formatet og lengden på Dagsrevyen fungert veldig bra. Husker vi tilbake til 2010, spådde de fleste den gang at det var å gå i feil retning å øke sendelengden. Folk trodde ikke publikum ville følge en så lang sending. Nå viser det seg at det har gått bra og seerne følger med.

- Vi er forøvrig svært fleksible med sendeskjemaendringer når det er store hendelser i nyhetsbildet. I slike situasjoner utvider vi ofte Dagsrevyen og de andre nyhetssendingene

Helsingen sier at de ikke har vurdert sendekuttet opp mot seertall, men at det hele handler om å gjøre det lettere å programmere i en sendeflate hvor de fleste programmene er 30 eller 60 minutter lange.

- Vi har slitt med at det er trangt mellom de to nyhetssendingene. Hittil har vi løst løst utfordringen gjennom å kutte 60-minuttersformater til 50, men vi ser at det ikke er optimalt i lengden. Det er som sagt trangt om plassen, og vi tror publikum ønsker å få Gullrekka fra Norge Rundt og utover kvelden slik de er vant til.

Powered by Labrador CMS