Erna Solberg mener NRK bør være en motvekt til polarisering i samfunnet, og kun da kan den den særegne finansieringen forsvares.

Erna Solberg med ny bok

– NRK er viktigere enn noensinne

Pengebruk på NRK kan kun forsvares om de rendyrker rollen som seriøs mediebedrift, mener den tidligere statsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag lanserer Høyre-leder og tidligere statsminister, Erna Solberg, boken «Veien videre. Politikk for nye utfordringer».

I boken, som utgis på Kagge forlag, beskriver Solberg nye utfordringer for Norge og diskuterer mulige løsninger for å bevare og videreutvikle det norske velferdssamfunnet.

I et kapittel kalt «Polariseringens pris», som nettopp handler om polarisering, skriver Solberg at NRKs rolle som allmennkringkaster er viktigere enn noensinne. Særlig i en mer polarisert verden.

– En motvekt

– Vi trenger en motvekt mot enkel retorikk og klikkvennlige overskrifter – en aktør som kan gå i dybden, se saker fra ulike vinkler og i et større hele, heter det blant annet i boken.

Solberg mener at NRK i enda større grad bør rendyrke rollen som den mest seriøse mediebedriften i Norge, og at de kan og bør være en motvekt til polarisering i samfunnet.

– Bare da forsvarer de den særlige finansieringen de har, skriver Solberg.

Hun hun understreker likevel at politikerne selv må ta ansvar for hva de sier, og at det er deres ansvar å unngå polariserende retorikk.

Svarte for Frp-politikere

Som eksempler fra politikken nevner hun blant annet at SV under Audun Lysbakken bruker mer polariserende retorikk enn tidligere, og skriver også inntoget til Rødt på Stortinget gjorde retorikken enda mer polarisert.

Når det gjelder høyresiden forteller hun om uttalelser fra politikere i Fremskrittspartiet, og om at hun som statsminister flere ganger måtte svare for uttalelser fra Frp-politikerne.

Sylvi Listhaug måtte blant annet beklage en uttalelse fra Stortingets talerstol og trakk seg senere som statsråd. Opposisjonen og mediene var på hele tiden, ifølge Solberg. Det var intenst, men hun understreker at de gjorde rett i å utfordre dem. Solberg kommer også med et lite sleivspark til Frp:

– Jeg satt flere ganger med en opplevelse av at man også i Fremskrittspartiet syntes noen av uttalelsene gikk for langt. Men å beklage og komme seg videre? Aldri! Det ligger litt i Fremskrittspartiets DNA at det er greit å være kontroversiell og få kjeft, skriver hun.

– Kan svekke demokratiet

Solberg skriver også om medier og den teknologiske utviklingen. Hun mener vi ikke må ta for gitt at utviklingen vil fortsette å være en fordel for Norge, og skriver at selskaper som Facebook, Google, Apple og Microsoft har stor innvirkning på hverdagen vår.

– Mange annonsekroner, som tidligere finansierte både små lokalaviser og store mediehus, har strømmet ut av landet til de digitale plattformene som disse selskapene har etablert. Det kan svekke vårt demokrati hvis uavhengige medier ikke klarer å finansiere seg i markedet.

Selv om de fleste av oss nyter godt av de store teknologiselskapenes produkter, skaper de samtidig også nye problemer i samfunnet, ifølge Solberg.

Powered by Labrador CMS