Debatt:

Siri Antonsen er tilgjengelighetssjef i NRK. Hun lover et bedre opplegg på Arendalsuka i 2019. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Siri Antonsen er tilgjengelighetssjef i NRK. Hun lover et bedre opplegg på Arendalsuka i 2019. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Funksjonshemmede skal selvfølgelig ha tilgang til NRKs innhold og arrangementer

Publisert Sist oppdatert

Viser til innlegg av Hans Hjellemo der han kritiserer flere medieorganisasjoner som deltok under Arendalsuka for å holde funksjonshemmede på sidelinjen.

Det har i mange år vært viktig for NRK å sikre at man kan bruke vårt innhold selv om man opplever hindringer rundt hørsel, syn, fysiske eller kognitive ferdigheter. Vi har utviklet tjenester som teksting, direkteteksting, lydtekst, synstolking og tegnspråktolking. Vi jobber stadig med å bedre hørbarhet, lesbarhet og brukervennlighet på alle plattformer. Vi har opprettet en stilling som tilgjengelighetssjef, og vi har ansatt en ekspert på universell utforming.

Som NRKs tilgjengelighetssjef deltok jeg i en paneldebatt under Arendalsuka sammen med Medietilsynet, Seniornett og Norsk bibliotekforening. Der sikret vi at lokalene var tilgjengelige med rullestol og teleslynge. Og sesjonen ble både tekstet og tegnspråktolket.

Vi har dessverre ikke hatt det samme fokuset på tilgjengelighet i planleggingen av NRKs hovedarrangementer under Arendalsuka. Det tar vi kritikk på og lover at NRKs arrangement under Arendalsuka i 2019 skal bli mer tilgjengelig.

For alle publikummere er viktige for NRK. Også funksjonshemmede. I 2015 opprettet vi et brukerråd med 9 representanter fra forskjellige funksjonshemmedes organisasjoner. Pensjonistforbundet deltar også i brukerrådet.

Rådet samles 3-4 ganger i året og gir NRK tilbakemeldinger på hva de trenger for å kunne bruke alt av NRKs innhold. Fra sport og nyheter til barneinnhold, valgprogrammer og innhold på nett og mobil.

Brukerrådet har også vært bestiller og bidragsyter til en ordliste på funksjonshemmetfeltet. Og de har bidratt inn i NRKs arbeid med mangfold.

Vi har en ambisjon om å være i verdensklasse på tilgjengelighet og universell utforming av vårt innhold. Denne ambisjonen vil vi ta med oss inn i Arendalsuka 2019.

MER INFORMASJON:

Om NRKs tilgjengelighetsarbeid

NRKs brukerråd 2017 til 2019

NRKs ordliste på funksjonshemmetfeltet

Powered by Labrador CMS