Pressens Faglige Utvalg har bestemt at NRK har brutt god presseskikk.
Pressens Faglige Utvalg har bestemt at NRK har brutt god presseskikk.

Pressens Faglige Utvalg

NRK innrømmet feil: Ble felt i PFU

NRK har ikke kontrollert opplysningene i saken godt nok, mener PFU.

Publisert Sist oppdatert

NRK har brutt god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten. Det ble konklusjonen da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet en klage fra Grue kommune.

– Det er godt med saker der redaktører innrømmer at de han gjort feil. Her har de ikke kontrollert opplysningene i saken godt nok, sa Aftenposten-journalist Gunnar Kagge, som representerer journalistene i utvalget.

Kringkasteren ble klaget inn til PFU av Grue kommune etter at de publiserte en artikkel om en mann som døde i en kommunal bolig i januar 2022.

I artikkelen blir kommunen anklaget for å ikke ha fulgt han godt nok opp. Mannen ble nemlig ikke funnet før flere dager senere. I tillegg laget NRK også radio- og TV-versjon av publiseringen som ble sendt på NRK Innlandet.

I artikkelen kommer det frem at hjemmesykepleieren og hens leder hadde prøvd å ringe mannen i boligen, men ikke undersøkt situasjonen videre da han ikke åpnet døren eller tok telefonen.

Grue kommune mener at de involvertes fremstilling av hendelsen ikke stemmer og at en slik påstand bør utløse krav om samtidig imøtegåelse fra kommunen og ledelsen i hjemmesykepleieren. Dette etterlyste kommunedirektøren i en epost til NRK, men fikk svar fa redaktør at så ikke ville gis.

I sitt tilsvar skriver NRK at de er enige med Grue kommune om at det er sterke påstander i artikkelen, og at disse retter seg mot en gjenkjennbar leder i Grue kommune, og videre at «Påstanden skulle blitt forelagt den det gjelder for samtidig imøtegåelse, og vi kan bare beklage at dette ikke ble gjort.»

– Detaljene rundt hendelsesforløpet består av kraftige beskyldninger, og det har vi en klar praksis på. Den som anklages skal få tilsvar. Her er det også omstridt i hvilken grad opplysningene er riktig, sa nestleder Ellen Ophaug fra Fredriksstad Blad.

Powered by Labrador CMS