Fredrik Græsviks tekstmeldinger etter terroren i Oslo endte i fellelse i PFU.

Pressens Faglige Utvalg

TV 2 felt i PFU for Græsvik-meldinger: – Stygg sak

Felt på tre punkter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klagen som ble behandlet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, dreide seg om tekstmeldinger som TV 2-journalist Fredrik Græsvik sendte til finansmannen Eirik Furuseth i sommer.

Ifølge PFU har TV 2 brutt god presseskikk følgende punkter i Vær varsom-plakaten (VVP):

  • 2.2 om å verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet.
  • 3.3 om å klargjøre premisser i kontakt med kilder.
  • 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet.

– Grovt

Meldingene fra Græsvik kom et par timer etter at Furuseth hadde postet kritikk mot TV 2 på sosiale medier. Kritikken gikk på TV 2s dekning av terroren mot skeive på London Pub.

Græsvik skrev i meldingene at han vurderte å lage en sak. Og at han hadde kontaktet Furuseths arbeidsgiver og idrettslaget der han er trener, for å informere om hans angivelige ytringer mot skeive og muslimer.

– Vi snakker mye om trolling og hva slags problem det er for samfunnet. Da er det ganske grovt når journalister melder seg på, sa Stein Bjøntegård om meldingene.

Både Græsvik og TV 2 har i ettertid beklaget meldingene.

Ingen publisering

At det aldri ble publisert noen sak som følge av kontakten mellom Græsvik og Furuseth, gjorde at det ble en del diskusjon i utvalget. Men i uttalelsen skriver PFU at det er åpning for å behandle saker som er av prinsipiell interesse, og at VVP gjelder hele den journalistiske prosessen.

TV 2 ble også klaget inn på punkt 4.13, om å rette feilaktige opplysninger så fort som mulig, men fordi det ikke var publisert noen sak mente at punktet ikke kunne vurderes.

Utvalget viste i det hele stor forståelse for at klager opplevde situasjonen som svært ubehagelig. Flere mente det var tydelig at Græsvik brukte sin posisjon som journalist i TV 2. De så seg enige i klagers beskrivelse om at hele TV 2s tyngde lå bak henvendelsen.

– Jeg synes dette er en ganske stygg sak, sa representant for allmennheten Ingrid Rosendorf Joys.

Har beklaget

TV 2 selv påpeker i sitt tilsvar at de har beklaget meldingene både offentlig og direkte til klager. De mener meldingene ville utgjøre et brudd på Vær Varsom-plakaten, hvis Græsviks opptreden og premisser for meldingene var initiert av TV2s redaksjon. Men det var det altså ikke.

Utvalget mener på sin side at det er helt normalt at journalister tar initiativ uavhengig av redaktør og redaksjon.

– Tv 2s logikk om at vi ikke kan behandle saker der enkeltmedarbeidere opptrer på egenhånd passer ikke med hverdagen. Mange journalister sender en epost eller møter en kilde på fritiden, og oppdager at det er noe å lage journalistikk på, sa Gunnar Kagge.

Det vil bli krevende om enhver journalist skal måtte vente på redaktør og redaksjon før enhver henvendelse, mener utvalget.

«Slik PFU ser det, var opptredenen overfor klager egnet til å svekke mediehusets omdømme og troverdighet», skriver PFU i sin uttalelse.




Powered by Labrador CMS