NRK-journalist Ole Egil Størkson trekker seg fra kandidaturet til bystyret i Bergen.

NRK-journalist trekker kandidatur til bystyret

– Ingen god følelse i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-journalist Ole Egil Størkson bekreftet tidligere i dag overfor Journalisten at han stiller som bystyrekandidat for MDG i Bergen.

Størkson var plassert på 8.-plass på lista til Miljøpartiet De Grønne til neste års lokalvalg.

Størksons valg vakte umiddelbart oppsikt.

– Jeg kan ikke forstå at NRK tillater dette, sa fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for Journalistikk.

Redaksjonssjef beklager

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk ga på generelt grunnlag uttrykk for at han «veldig sterkt» frarådet partipolitisk engasjement blant NRK-journalister.

Nå trekker NRK-journalisten sitt kandidatur, melder redaksjonssjef Eva Cathrine Berget til Journalisten. Hun beklager samtidig overfor Størkson, som etterspurte innvendinger da han vurderte å stille.

– Ole Egil Størkson informerte i juni om at han skulle intervjues av MDG med tanke på å stå på liste for dem. Han spurte samtidig om innvendinger på dette. Dette spørsmålet fikk han dessverre ikke noe svar på av meg. Det er min feil og det beklager jeg, skriver Berget til Journalisten.

Størkson tolket det at han ikke fikk svar som aksept for den videre prosessen, skriver Berget.

– Vi vurderer at det at Størkson stiller til valg som problematisk for NRKs uavhengighet og integritet. Vi har derfor rådet Ole Egil om å trekke sitt kandidatur. Det rådet har han valgt å følge, skriver Berget.

– Trist

Selv sier Størkson til Journalisten torsdag ettermiddag at han ser at saken ble stor og belastende for NRK.

– Jeg tenker at Trygve Aas Olsens poeng om at jeg ikke selv kan vurdere om jeg har integriteten min i behold, er noe jeg må ta inn over meg, sier Størkson.

Han understreker at han har opptrådt helt åpen i sin prosess med å vurdere å stille som politisk kandidat.

– For min del er det kjipt at jeg ikke fikk svar på min første henvendelse. Jeg gikk i intervju med MDG med den oppfatning at dette var greit. Det er ingen god følelse i dag, sier Størkson.

Han var forberedt på diskusjoner om valget sitt, men trodde oppfatningene skulle være mer nyanserte, sier han.

– Hele diskusjonen kom litt vel nært, og jeg er utrolig glad i jobben min. Det er trist at det ble som dette, men det var nå sånn det ble.

Sier Størkson, som håper saken hans kan spille opp til prinsipiell diskusjon om norske journalisters mulighet til å delta i samfunnsdebatten.






Powered by Labrador CMS