IJ-fagmedarbeider Trygve Aas Olsen mener det burde være innlysende at en NRK-journalist ikke kan stille som bystyrekandidat.

NRK-journalist stiller til valg

– Kan ikke forstå at NRK tillater dette

Umiddelbare reaksjoner, både eksternt og internt, på at NRK-journalist stiller til valg for MDG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-journalist Ole Egil Størkson stiller som bystyrekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i neste års kommunevalg, kunne Journalisten fortelle tidligere torsdag.

Størkson jobber med dokumentarproduksjon i Program Riks-avdelingen i Bergen, og er oppført på 8.-plass på MDG-lista i Bergen.

Det får Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) og tidligere Journalisten-redaktør, til å komme med et hjertesukk overfor Journalisten.

– Du kan godt sitere meg på sukket. Jeg kan ikke forstå at dette skal være så vanskelig. Jeg føler at jeg kommenterer situasjoner som dette hver uke, minst, begynner Aas Olsen.

– Må ha vært en glipp

Det er helt innlysende at journalister ikke kan stille til valg på denne måten, sier han, og har klare råd til NRK-ledelsen:

– Jeg forstår ikke at NRK kan ha tillatt dette. Det må ha vært en glipp. Jeg vil oppfordre NRK-ledelsen til å ta en runde, og til å si at dette ikke kan skje.

Størkson kan ikke selv vurdere om valget hans rokker ved hans integritet, påpeker Aas Olsen.

– Det er opp til publikum å vurdere. En annen ting er at dette rokker ved NRKs integritet: Hvis samme mann en dag blir intervjuet i Bergens Tidende som dokumentarskaper for NRK, og neste dag som MDG-politiker, er det klart folk vil tenke sitt. Dette er helt klart en rolleblanding man ikke kan ha i journalistikken.

– Alt er politikk

Størkson har overfor Journalisten forklart at han avklarte sitt valg med sin redaksjonssjef, og at han sjekket både interne retningslinjer og valgloven uten å finne noe som utelukket politisk engasjement.

– Hadde jeg jobbet med politikk, nyheter eller miljø, hadde jeg ikke tatt dette valget, sa han til Journalisten, og mente det var feil hvis noen yrkesgrupper skulle utelukkes fra samfunnsdebatten.

– Det hjelper ikke å si at man ikke jobber med politikk, for alt er politikk. Det er ingenting i samfunnet som er frakoblet politikk, sier Trygve Aas Olsen.

Samtidig er det mange yrkesgrupper som lever med begrensninger for hva de kan gjøre på fritiden, påpeker han.

– Leger kan ikke selge amuletter mot covid. Politifolk kan stå og passe på at SIAN brenner koranen, men de kan ikke stå og brenne den selv. Alt fra prester til lærere har begrensninger for hva de kan tillate seg som privatpersoner, og er avhengig av tillit og integritet i yrket, sier Aas Olsen.

Klubbleder reagerer

– Jeg er bekymret for det etterlatte inntrykket av at et samlet kollegiale i NRK i Bergen synes dette er greit, sier klubbleder Oddgeir Øystese i Norsk Journalistlag i NRK i Bergen til Journalisten.

Dagens sak har tvert imot skapt sterke reaksjoner blant journalistene, beskriver Øystese, og sier at han fikk vite om saken tidligere i dag, torsdag.

– Når jeg ser at til og med MDG profilerer Størkson som NRK-journalist i omtalen på sine nettsider, er det vanskelig å se hvordan dette kan forenes. Man kan ikke profileres som journalist i NRK samtidig som man er politiker. Det spiller ingen rolle hva slags journalist man er. Dette er egnet til å så tvil om NRKs uavhengighet.

Etikkredaktør: – Fraråder veldig sterkt

Journalisten har vært i kontakt med redaksjonssjef Eva Cathrine Berget i Program Riks, som bekrefter at Størkson kontaktet henne før intervju med MDG med tanke på å stå på lista.

Hun viser til NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk for tilsvar på de kritiske uttalelsene i denne artikkelen.

Kalbakk sier til Journalisten at han ikke visste om saken før i dag, og at han som en «veldig klar hovedregel» veldig sterkt fraråder NRK-journalister å engasjere seg partipolitisk.

– Det har tre grunner: Det begrenser ganske sterkt hva man kan jobbe med som journalist fordi man må vurdere mange interessekonflikter. Så vil et slikt engasjement alltid kunne bli forbundet med NRK, selv om det er en enkeltperson som engasjerer seg. Og så ligger det også et dilemma i at en som eksempelvis blir valgt inn i et bystyre, plutselig kan være en politisk kilde i møte med NRK-kolleger som er nyhetsjournalister.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

– I et demokrati er det vanskelig å forby noen å engasjere seg politisk, men det skaper store utfordringer, sier Kalbakk.

– Men når det først er sånn, må vi passe på at de det gjelder ikke jobber med saker og saksområder der det kan oppstå interessekonflikter. Det er nok mulig å være regissør på «Ukjent arving» uten at det oppstår interessekonflikter, men for Program Riks-avdelingen blir dette en kontinuerlig vurdering, sier Kalbakk.

– Burde redaksjonsledelsen gjort en annen vurdering?

– Det er vanskelig å svare på det uten å kjenne detaljert til dialogen deres, og nåværende og fremtidige arbeidsoppgaver, sier Kalbakk.

Han avslutter:

– Jeg er helt enig med Trygve Aas Olsen i at det alltid vil være sånn at vår integritet og troverdighet måles i møte med publikums vurdering av den.



Powered by Labrador CMS