– Samfunnet trenger vaktposter som tør å ivareta et minimum av anstendighet og stå opp for de svakeste. Her har PFU sviktet, skriver Vårt Land på lederplass.
– Samfunnet trenger vaktposter som tør å ivareta et minimum av anstendighet og stå opp for de svakeste. Her har PFU sviktet, skriver Vårt Land på lederplass.

Vårt Land: – PFU har sviktet

Hard kritikk på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

I lørdagens leder i Vårt Land, publisert på nett i dag, kommer avisen med et hardt angrep på Pressens Faglige Utvalg (PFU) og behandlingen av klagen på den omstridte «jødesvin»-sketsjen.

«Det skal være stor takhøyde for satire, spesielt når den rammer makthavere. Det gjorde den ikke i dette tilfellet. Vi mener at taket bør senkes merkbart når sårbare minoriteter rammes», skriver Vårt Land.

«Satiren skal vernes og hegnes om, men kan ikke bli en hellig ku som fritt kan gjøre fra seg uten hensyn. Dette er ikke et spørsmål om ytringsfrihet, den defineres ikke av PFU, det er et spørsmål om hva som er god presseskikk i redaktørstyrte medier.»

PFU gjorde i sin behandling et poeng ut av at utvalget ikke skal være et smakspanel. Til dette skriver Vårt Land:

«Det er selvsagt riktig. Men når PFU velger å behandle satiren, og sier dette er innenfor den takhøyden satiren må ha, har man tatt stilling til humorens innhold. Det settes et godkjent-stempel på det hatefulle ordet som drev millioner av kvinner, menn og barn inn i nazistenes gasskamre.»

Lederartikkelen peker videre på at jødehets ikke er et smaksproblem, men et samfunnsproblem.

«Manglende grensedragning i det offentlige rom skaper en åpning for uønskede krefter. Samfunnet trenger vaktposter som tør å ivareta et minimum av anstendighet og stå opp for de svakeste. Her har PFU sviktet», konkluderer Vårt Land.

Les hele lederen hos Vårt Land.

Powered by Labrador CMS