PFU 29.03.2023. Elin Floberghagen og Anne Weider Aasen
Klagen mot NRK fra Kirkenes havn kommer etter hvert opp til behandling i Pressens Faglige Utvalg.

Pressens Faglige Utvalg

NRK-saker om kinesisk rederi klages inn for PFU

Kirkenes havn reagerer blant annet på at fotograf ikke ga seg til kjenne da det ble tatt bilde av havnesjefen.

Publisert Sist oppdatert

I to artikler om Kirkenes havn og China Ocean Shipping Company (Cosco), skriver NRK om at havnesjefen i Kirkenes over flere måneder skal ha forhandlet om samarbeid med det kontroversielle statseide shipping-selskapet. Nå klager Kirkenes havn de to sakene inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

De to artiklene har titlene «Her er havnesjefen i møte med kontroversiell kinesisk shippinggigant» og «Regjeringen bruker sikkerhetsloven mot Kirkenes havn: – Ikke et sekund for tidlig».

Forvrengt bilde

Kirkenes havn skriver i sin klage at hovedpoenget i NRKs dekning er at Kirkenes havn jobber for å etablere et samarbeid med Cosco, og at det er i strid med norske interesser.

«Dette er det ikke grunnlag for, realitetene er noe helt annet, og ingen uttalelse eller annet grunnlag NRK har presentert underbygger NRKs fremstilling», heter det i klagen.

Kirkenes havn har jobbet for at rederiet skal begynne å bruke Kirkenes havn, på lik linje med hvordan de bruker om lag 15 andre norske havner, skriver klager, som hevder de aldri har forhandlet med Cosco og ikke har hatt et mål om samarbeid. Noe de også mener de har vært helt tydelige på i møte med NRK.

«Med overlegg presenteres et forvrengt bilde som mangler rot i virkeligheten, og ethvert forsøk på å rette opp i dette har blitt avvist», skriver klager som også mener de ble nektet tilsvar etter den første artikkelen.

Etikksjef i NRK, Per Arne Kalbakk, bekrefter overfor Journalisten at de har mottatt klagen.

– Men av respekt for klagebehandlingen til PFU har vi ingen kommentarer så lenge den er til behandling, sier han.

Bildet av havnesjefen

Kirkenes havn sier det er tydelig for dem at NRK kun har én kilde i saken - Kirkenes havn selv, og at de har vært åpne hele veien. 

Kirkenes havn skriver NRK kunne få tatt bilder av Jørgensen i Helsinki om det var ønskelig.

De beskylder NRK for å bruke ulike virkemidler for å få frem et sensasjonspreg, og mener feilaktige og tendensiøse fremstillinger har påført Kirkenes havn stor belastning, skriver de i klagen.

De reagerer også på et fotografi NRK tok av havnesjef Terje Jørgensen i Helsinki, da han var i møter med Cosco. NRK-fotografen ga seg ikke til kjenne, ifølge klager.

«Det ble tatt et bilde i skjul som ble benyttet som hovedbilde i artikkelen. NRK har arkivbilder av Jørgensen og kunne fått ta nye bilder i Helsinki om det var ønskelig», heter det i klagen.

Kirkenes havn legger også vekt på at omtalen har mistenkeliggjort Jørgensen, og at det har vært en personlig belastning.

NRK er klaget inn på følgende punkter i Vær varsom-plakaten: 

  • 3.10 om skjult kamera 
  •  3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll
  • 4.1 om saklighet og omtanke 
  • 4.13 om rettelse av feilaktige opplysninger 
  • 4.15 om tilsvar
Powered by Labrador CMS