Ingvild Kjerkol mener TV 2 har brutt god presseskikk på fire punkter i Vær varsom-plakaten.

Ingvild Kjerkol klager TV 2 inn for PFU

Mener TV 2 kom med uriktige opplysninger i dekningen av fuske-saken. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol har denne uka klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), får Journalisten bekreftet.

Det er to artikler fra april i år som er klaget inn. Artiklene omhandler Kjerkols masteroppgave fra 2021, der det ble oppdaget tekstlikhet med flere andre akademiske tekster, uten at det var kreditert.

PFU-sekretariatet har igangsatt behandling av klagen.

Samme dag som artiklene ble publisert hadde Kjerkol gått av som helseminister, etter at Nord universitet besluttet at tekstlikheten var som fusk å regne, og underkjente masteroppgaven. 

«Uriktige opplysninger»

I den omfattende advokat-skrevne klagen til PFU, som Journalisten har lest, reageres det blant annet på at TV 2 bruker et utdrag fra en rapport der det nevnes tekstsammenfall på 43 prosent. 

Dette inkluderer imidlertid treff på artikler i mediene i perioden, mener klager.

«Fant 43 prosent tekstlikhet i Kjerkol-oppgave» var også den opprinnelige tittelen på den ene artikkelen. 

Sakene skaper et inntrykk av «at Kjerkol og hennes medstudent har fusket på 43 prosent av masteroppgaven sin», mener Kjerkol, som hevder at de to artiklene dermed inneholder «uriktige opplysninger.» 

Seks dager

Etter kontakt med advokaten til Kjerkol har TV 2 endret deler av de to artiklene, skrives det i klagen, men klager er ikke fornøyd med tiden det tok.  

«At journalistene brukte seks dager på å rette opp alvorlige feil er ikke 'snarest mulig' i en nettpublikasjon», heter det i klagen. 

De oppdaterte sakene har titlene «Dette sa den nye plagiatkontrollen»  og «Dette er rapporten som felte Kjerkol»

I tillegg fremheves det i klagen at TV 2 har brukt begrepet «plagiat», som klager mener ikke er det samme som «tekstlikhet».

Kjerkol mener TV 2 har brutt Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll, 3.1 om saklighet og omtanke, 4.4 om dekning i tittel og ingress og 4.13 om snarest mulig retting av feil.

Journalisten vært i kontakt med nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, som i en sms skriver at de ikke kommenterer klagen på dette tidspunktet. 

Powered by Labrador CMS