Det er to dager siden Even Hye T. Barka uttalte seg åpent om det han ser som kritikkverdige forhold i Nettavisen. Fredag var første dag tilbake på kontoret for journalisten.

Nettavisen-journalisten opplever seg uthengt på allmøte – får ikke se opptak

– Sjokkerende og pinlig, sier Even Hye T. Barka om intern håndtering etter Journalisten-oppslag.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 6 min

– Dette er jo en helt absurd og alvorlig situasjon, sier Nettavisen-journalist Even Hye T. Barka.

Det har gått to dager siden han uttalte seg åpent, og kritisk, i en Journalisten-artikkel om redaksjonsledelsen i avisa, og en intern undersøkelse som påviste blant annet «lav opplevelse av tillit til ledelsen» og misnøye med mulighetene for ferdighetsutvikling.

Barka knyttet resultatene til det han ser som ledelsens overdrevne fokus på lesertall, og fraværende fokus på journalistisk kvalitet, metode og innhold. Andre kilder Journalisten snakket med, uttrykte lignende synspunkter og blant annet «lav forståelse for at hele gjengen må være med».

Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum ga et grundig tilsvar til kritikken i artikkelen. 

Samme dag som Journalisten publiserte, ble saken også tema under et allerede planlagt allmøte i redaksjonen.

Reagerer etter diskusjon

Dette møtet var Barka forhindret fra å delta på, som en av journalistene som har tilbrakt mange dager de siste ukene med å dekke det som skjer i rettssal 1 i Sør-Rogaland tingrett.

Men fra kollegaer som deltok i møtet, sier Barka at hans klare inntrykk er at Stavrum uttrykte at kritikken burde vært holdt internt, og at Barkas valg ble omtalt som illojalt.

Journalisten har ikke kunnet bekrefte nøyaktige ordvalg med egne kilder.

Og Barka selv får ikke mulighet til å forholde seg til nøyaktig hva som ble sagt: Nettavisen-ledelsen har besluttet at video fra møtet skal slettes, forteller han at han fikk opplyst da han møtte på jobb fredag morgen.

Begrunnelsen skal ha vært at ikke alle som deltok, var klar over at det ble gjort opptak.

Situasjonen får Barka til å reagere meget sterkt.

– Det er helt sjokkerende at en ansatt først blir omtalt på den måten, i et allmøte man ikke har anledning til å delta i eller gi imøtegåelse på. Enda mer sjokkerende og pinlig er det at man i ettertid ikke gis adgang til dokumentasjon på møtet. Jeg er fremdeles ansatt og har mine rettigheter.

  • Gunnar Stavrum uttaler at møtet handlet overordnet om plattform og strategi, og ønsker ellers ikke å bringe videre hva som ble sagt. Les hele tilsvaret hans lengre ned i saken.

Forsvarer ekstern kritikk

Barka sier at han tidligere har løftet sin kritikk med flere ledere innad i redaksjonen, men altså ikke med Gunnar Stavrum direkte.

– En leder som står og sier, om en ansatt som ikke kan delta på samme møte, at vedkommende er illojal... Virker det som om det er rom for en slik diskusjon med en slik leder?

Til en tanke om at kritikken burde blitt løftet internt, sier Barka selv:

– Det er helt latterlig at Gunnar Stavrum, som selv slakter samfunnstopper på Dagsnytt 18 eller Debatten i ett sett, ikke ønsker offentlig debatt om forholdene i Nettavisen velkommen. Skal aktørene han stiller til veggs også ta ting internt, i stedet for å svare Nettavisen? Da er det bare å legge ned hele bedriften, da.

Barka uttrykker at han også forstår at ledelsen kan være skuffet over at kritikken kom eksternt.

– Men de må opptre profesjonelt. Det ryddige ville være å si at man ikke var enig i alt, men at man først ville snakke med meg før man uttalte seg videre og så henvist til det skriftlige svaret, mener Barka, som sier han var klar over at saken ville bli drøftet på møtet og synes det er naturlig

– Men det er ikke fritt frem for å si hva som helst når jeg ikke er til stede.

Kritisk til responsen

«I den grad det er et problem, så er ikke at vi mangler tydelige mål og en strategi for å komme dit gjennom god journalistikk og lønnsom drift. Jeg opplever at dette egentlig handler om kommunikasjon, og der får vi bare skjerpe oss», skrev Gunnar Stavrum i tilsvaret til Journalisten publisert onsdag.

Even Barka sier seg rykende uenig i at problemene han tar opp koker ned til intern kommunikasjon.

– Ja, den interne kommunikasjonen hos oss er og har vært problematisk. Men det er et underordnet problem. Vi driver jo ikke med internkommunikasjon, vi driver med journalistikk, sier han, og legger til:

– Det er komisk at Stavrum svarer på kritikk mot tallfokus og manglende kvalitet med å skryte av opplagsvekst og økende markedsandeler, uten å nevne journalistisk metode med ett ord. Det sier egentlig det meste, tenker jeg.

– Samtidig er det ekstremt skuffende at det ikke vises noen vilje til å reflektere rundt sin egen journalistiske modus, sier Barka, og trekker opp Stavrums formulering om at «poenget med journalistikk er at den skal bli lest».

– Journalistikk må jo bli lest, journalistikk som ikke blir lest er meningsløst. Men hvis man på alvor mener at hovedpoenget med journalistikken er at den blir lest, og ikke hva som blir lest, er det jo så skivebom at jeg synes det er oppsiktsvekkende at det kommer fra en aktør med så lang fartstid i bransjen.

Fikk SMS

Torsdag kveld hørte Barka første lyd fra øverste redaksjonsledelse; da tikket det inn en sms fra Gunnar Stavrum.

«Det er ingen grunn til å legge skjul på at jeg var skuffet og irritert i går. Men etter mange år i redaktørstolen har jeg tykk hud og ikke noen tradisjon for å legge folk for hat», skrev Stavrum, og foreslo et møte på tomannshånd over påske.

Barka åpnet for møte, men skrev: «Det du sa om meg fra scenen uten at jeg fikk anledning til å imøtegå det er helt uakseptabelt og svært kritikkverdig for en leder, uavhengig av nivå», og «at du ikke tar noen form for kritikk for det som ble kommunisert, synes jeg er spesielt».

Noen videre kommunikasjon, ut over detaljer om det mulige møtet, har journalisten og Nettavisens øverste leder hittil ikke hatt, forteller Barka.

Stavrum: Ønsker ikke å bringe videre

Gunnar Stavrum har fått forelagt de kritiske uttalelsene og Barkas inntrykk av hva som ble sagt på møtet.

– Det er ikke naturlig for meg å bringe videre eksternt det som ble sagt og drøftet på interne møter, skriver han i en e-post til Journalisten.

– Møtet denne uken handlet overordnet om Nettavisens redaksjonelle plattform og redaksjonelle strategi. Den oppfatter jeg at det er bred enighet om. Vi lager daglig god journalistikk som vi får gode tilbakemeldinger på. Vi har styrket vår nyhetsjournalistikk og øker både tallet på abonnenter og daglige lesere. Det skyldes nettopp god journalistikk og at vi stadig forbedrer vår journalistiske metode fra kildearbeid, via språk og stil til formidling, skriver redaktøren, og legger til:

– Som jeg sa i første kommentar: Konstruktiv kritikk er bra, særlig når den tas internt med kollegene i redaksjonen.

– Du ønsker ikke å kommentere om eller i hvilken kontekst ordet «illojalt» ble brukt?

–  Jeg ønsker ikke å bringe videre hva som blir sagt eller ikke sagt på interne møter. Det er ødeleggende for å kunne ha en åpen meningsutveksling internt, skriver Stavrum.

– Koster enormt

Første dag tilbake på kontoret sier Barka at han bare prøver å være seg selv og ha en hyggelig væremåte. Han har mottatt masse støtte, sier han, men kjenner også til skuffelse og forbannelse hos andre.

– Det har jeg full respekt for. Jeg hadde ikke gjort det hvis jeg opplevde at det fantes andre virkemidler for å bidra til endring på en like sterk måte. Endring for mennesker og for bedrifter kommer ofte av absolutt nødvendighet, sier journalisten.

Valget har vært tøft å stå i, bekrefter han.

– Dette koster enormt, men for å bruke et forslitt uttrykk: Den som ikke står for noe, faller for alt. Jeg føler meg sterk.

Barka er veldig glad for støtten han har fått, utad og privat.

– Og så vet jeg at folk som er støttespillere ikke har sagt noe ennå, og kanskje ikke kommer til å gjøre det. Der jobber jeg så hardt jeg kan med å unngå at det skal oppstå bitterhet. Selv om jeg skulle ønske flere kastet seg på, har jeg full forståelse. Å bli tøff krever at man har opplevd en del ting som andre har vært forskånet for, sier Barka.

Peker på konsernsjef

Nå ønsker Nettavisen-journalisten å rette spørsmål til konsernsjef Anders Opdahl i Amedia-konsernet som eier Nettavisen.

– Nettavisen er flaggskipet i Norges største utgiver. Hva synes Anders Opdahl om personalhåndteringen fra Gunnar Stavrum, og den måten han snakker om journalistikk på? Er han imponert? 

Og:

– Synes han at kvaliteten på svaret holder for en toppleder i flaggskipet? Det synes iallfall ikke jeg.

Powered by Labrador CMS