Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen igangsetter endringer etter innspill fra fire ulike arbeidsgrupper.

NRK

Avviser at Kalbakk blir degradert

– Tvert imot, sier kringkastingssjefen om etikkredaktørens nye tittel.

Publisert Sist oppdatert

Nå igangsetter NRK endringer i kjølvannet av «Ingen elsker Bamsegutt»-saken, fortalte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i en kronikk i Journalisten tidligere torsdag.

Fire ulike endringsspor, hentet fra fire ulike arbeidsgrupper, skal gjøre kringkasteren enda bedre rustet til å drive journalistikk, gjennomføre krevende saker – og håndtere redaksjonelle kriser som skulle oppstå.

Torsdag holdt Haugen også nettmøte for NRK-ansatte der tiltakene ble presentert. Like etterpå tok hun seg tid til å svare på spørsmål fra Journalisten – først om at NRK fra nå av skal ha en etikksjef, ikke en etikkredaktør.

Men etikksjefen skal fremdeles hete Per Arne Kalbakk, som han selv bekreftet overfor Medier24 torsdag.

– Sårbart med kun én person

Det var i skjæringspunktet mellom de to gruppene som så på redaktørrollen og styrking av presseetikken, at anbefalingen om organiseringen av NRKs presseetiske team kom til, forteller Haugen.

– Det var en tydelig anbefaling om at vi må gjøre en opprydning. Det har for eksempel kommet frem at noen i NRK har tenkt at etikkredaktøren også har beslutningsansvar når det kommer til innhold, men det har han ikke. For å tydeliggjøre det har vi endret tittelen, selv om han fremdeles er ansvarlig for det overordnende arbeidet med presseetikken i NRK, sier kringkastingssjefen.

– Så har vi sett at det er sårbart å kun ha én person med dette som hovedområde. Anbefalingen er å styrke med to rådgivere, og det gjør vi nå.

– Så dette er ingen degradering av etikkredaktøren?

– Nei, jeg vil si tvert imot. Det er snakk om en tydeliggjøring og også styrking av området.

Anbefalingen fra arbeidsgruppen har vært ett årsverk dedikert fast til en presseetisk rådgiver, i tillegg til et roterende årsverk der en person kommer inn for en tid og så tar med seg kompetanse tilbake til sitt vanlige arbeidssted i NRK, forteller Haugen.

Som ser for seg interne utlysninger for rådgiverstillingene:

– Vi skal ikke bli flere i NRK.

– Skjønte for sent

Et annet endringsspor er å bli bedre til å «fange opp og håndtere redaksjonelle kriser».

Nå skal NRKs eksisterende kriseorganisasjon, som tas i bruk til mange typer hendelser, også brukes når det oppstår redaksjonelle kriser. Haugen forteller at de har sett på hva som kjennetegner redaksjonelle kriser som den rundt «Bamsegutt».

– De kan ofte komme litt snikende. Man skjønner for sent hva som foregår, og skjønner for sent omfanget. Man har for liten oversikt over hva som foregår, og så eskalerer det.

– Var det slik det var med krisen rundt «Ingen elsker Bamsegutt»?

– Vi skjønte nok for sent at den kom, og hadde ikke raskt nok hele bildet. Og så har vi gjort dette arbeidet fordi jeg ikke synes vi klarte å håndtere den situasjonen på en tilfredsstillende måte.

– Var krisen rundt Bamsegutt så stor at du på noe tidspunkt vurderte egen stilling?

– Svaret på det er nei. Men det var en krevende og alvorlig sak, og jeg mener det vi har gjort nå er en klar indikasjon på at jeg tok det på stort alvor og har jobbet for å finne ut av hvordan vi skal unngå å havne i en tilsvarende situasjon.

Powered by Labrador CMS