Odd Isungset går til NRK Brennpunkt. Foto:

Isungset går til NRK

Var med å bygge opp Dokument 2, nå blir han prosjektleder i Brennpunkt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nesten tjue år etter at Odd Isungset forlot NRK Marienlyst, vender han nesen tilbake. Sist arbeidet han i radio, nå skal han jobbe som prosjektleder i Brennpunkt.

– Det var en ledig jobb der, og jeg søkte, svarer Isungset når han får spørsmål om hvordan dette kom i stand.

På vei til NRK før

Isungset har vært med i TV 2 siden kanalens start i 1992. I løpet av den tiden var han med å bygge opp dokumentarprogrammet Dokument 2. Et program han påpeker ble etablert før Brennpunkt, og et program som flere ganger var gjennom turbulens før det til slutt ble avviklet som redaksjon i 2010. Da avviklet Isungset sitt engasjement i TV 2. I hvert fall på fast basis. For i sluttpakken fra arbeidsgiveren lå gjenkjøpsavtaler om dokumentarer til en pris som lå litt over markedspris.

– Jeg har vært på nippet til å gå til NRK før også, når Dokument 2 har blitt vurdert nedlagt. Jeg husker i 1995–96, da sa daværende kringkastingssjef Einar Førde til meg at det var kun ett program TV 2 hadde som han var lei seg for at NRK ikke hadde: Dokument 2.

Ingen konkurranse

Når han får spørsmålet om hvordan det er å gå til konkurrenten, svarer Isungset at det ikke er noe nevneverdig konkurranse igjen i dokumentarområdet på fjernsyn etter at Dokument 2 ble lagt ned. Å drive med denne type journalistikk krever at du har en organisasjon i ryggen, og et system som gjør at vi har råd til å feile. Det å kjøpe inn enkeltstående dokumentarer slik TV 2 gjør nå kan aldri bli det samme.

Isungset utdyper at det er umulig å drive systematisk på denne måten alene, muligheten til å sette tunge team til å drive research og å ta oppdraget på alvor.

– Alt dette ble borte med redaksjonen.

I to år har Isungset arbeidet som frilanser. I løpet av den perioden klarte han å etablere luksusproblemet “for mye å gjøre”.

Mye å gjøre

Av erfaring visste han at det er en lang prosess å få finansiert en dokumentar. Filmskaperen må gå med lua i hånden fra den ene instansen til den andre. Dette var Isungset klar over, dermed solgte han inn en bråte prosjekter.  Og mange av disse gikk inn.

– Så jeg hadde for mye å gjøre. Det har vært fint i frilanslivet, men det har også gått lettere fordi TV 2 valgte å sminke sluttpakkene med å gi avtale med å kjøpe en del dokumentarer til pris som ligger litt over markedsnivå. Jeg er bekymret når jeg ser lenger fram, for innhold virker ikke å være det TV 2 satser mest på, det er overbooket i NRK og det er derfor ikke mulig å få solgt noe før sommeren. For de som har lyst til å leve av å lage dokumentar frittstående, er det plutselig ingen igjen å levere til. Jeg vet mange som sliter med det.

I mai ble Isungset tildelt Den Store Journalistprisen under NJs landsmøte på Gardermoen for boken «Hvem skjøt William Nygaard».

Og før han tar til på Marienlyst, så skal han bare gjøre unna et par dokumentarprosjekter sammen med Fenris Film. Et av prosjektene er i utgangspunktet tiltenkt TV 2.

 

 

Powered by Labrador CMS