KRITISK: Sven Egil Omdal er kritisk til at soldatene får prege nyhetsbilde. Foto: Bjørn Åge Mossin
KRITISK: Sven Egil Omdal er kritisk til at soldatene får prege nyhetsbilde. Foto: Bjørn Åge Mossin

Omdal kritiserer pressens dekning av Odins soldater

Mener mediene tar regi der de burde tatt kontroll. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en spalte på nettsiden til nasjonal digital læringsarena (NDLA) kritiserer Sven Egil Omdal pressens dekning av Odins soldater med tittelen «Odins nyttige idioter».  

«De (Odins soldater.journ.anm) kjøper inn uniformer, venter til det blir mørkt og ringer redaksjonen. Når fotografen kommer, setter de som forutsetning at de ikke skal bli identifisert – og deprimerende nok går journalistene med på kravet. Vi tar regi der vi burde tatt kontroll.» skriver han. 

Omdal påpeker at soldatene fikk store oppslag i lokalaviser og riksmedier – til tross for anonymitet – og mener pressen sjelden faktasjekket det Ronny Alte og resten av soldatene sa.

En av byene Odins soldater har patruljer i er Tønsberg.

– Tønsbergs Blad var tidlig ute med å identifisere, og det er bra. På fredag publiserte også NRK en analyse av hvem alle var. Poenget er at om alle hadde gjort som TB, ville det blitt avslørt tidligere. Hvor ofte skal disse få dominere dagsorden, undrer Omdal. 

LES OGSÅ: Om tiggere, journalistikk og Sven Egil Omdal

Ikke direkte uenig 

– Dette er et dillemma vi har diskutert på uttalige morgemøter. Det er vanskelig å vite når vi gir for mye oppmerksomhet, men vi mener vi er falt på riktig side i forhold til volum. Som lokalvis er det så tett på oss, så det blir viktig, sier Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad. 

Har dere tatt regi istenfor kontroll?

– Det er farlig å si om vi har tatt kontroll. Vi har i hvert fall diskutert det grundig - både før publisering og etter.

Når det kommer til å faktasjekke informasjon forklarer Kydland at avisen kjenner til flere av medlemmene i Odins soldater godt og vet hva de står for - men de har holdt hodet kaldt.

– Jeg synes Sven Egil har veldig mange gode poenger og jeg vil ikke si vi har gjort alt riktig. Vi har tenkt “må vi skrive om dette i det hele tatt?”. Vi gir mye oppmerksomhet, men det ble såpass stort hos oss at det var naturlig å skrive om det. 

Powered by Labrador CMS