Nils E. Øy. Foto: Birgit Dannenberg
Nils E. Øy. Foto: Birgit Dannenberg

Offentlig postjournal forsinket – igjen

Nå håper departementet på lansering i januar – men tør ikke love noen dato.

Publisert Sist oppdatert

Offentlig elektronisk postjournal (OEP) er blitt ytterligere forsinket. Forsinkelsen føyer seg inn i en lang rekke med utsettelser for OEP de siste årene. Denne gangen skyldes forsinkelsen tekniske tilpasninger, noe som irriterer Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Han har deltatt i en brukergruppe som har testet ut OEP-systemet i høst.

– Leverandørene til forvaltningens journalløsninger har sviktet. Dermed har ikke testingen blitt så god som vi håpet, sier Øy.

Åpent for alle

I motsetning til det gamle systemet, Elektronisk postjournal (EPJ), vil OEP være åpent for hele folket. EPJ ble innført i 1993, som et prøveprosjekt forbeholdt noen få redaksjoner. De siste ti årene har det vært flere runder med forlengelse av prøvetiden for EPJ.

Fornyings- og administrasjonsdepartmentet (FAD) er ansvarlig for utviklingen av OEP, og vil på nyåret avgjøre når den nye tjenesten skal lanseres. Da testfasen startet i august forsikret FAD at OEP ville være på lufta i løpet av høsten.

Komplisert teknologi

– Vi har fire dominerende arkivsystemer i staten, og i tillegg en rekke forskjellige versjoner av de fire systemene. Systemleverandørene har nok undervurdert jobben med å utvikle de nødvendige eksportmodulene til OEP. Dette har vært mer komplisert enn noen forventet, sier seniorrådgiver Sidsel I. Tønnessen i FAD til Journalisten.no.

Modulene må på plass for at departementene, direktoratene, tilsynene og fylkesmennene skal kunne levere arkivinnholdet sitt til OEP-databasen. Resten av OEP-løsningen er ferdig, ifølge Tønnessen.

Januar – kanskje

– Vi venter nå på en rapport om testbrukernes erfaringer. Den kommer rett over nyttår, og deretter vil vi oppsummere og skrive en anbefaling om iverksettelse av postjournalsystemet. Departementene, Statsministerens kontor og fylkesmennene vil være først ut av innholdsleverandørene, forhåpentligvis i løpet av januar. Nå tør jeg ikke lenger å love noen konkret frist, men vi har fullt fokus på å lansere OEP så fort som mulig, sier hun.

Systemleverandørenes problemer har ført til noen forsinkelser for testbrukerne i høst. Siste testperiode ble avsluttet mandag denne uka, og testledelsen har oversendt en oppsummering av testresultatet til FAD. Hovedrapporten skal være ferdig første uka i januar, får Journalisten.no opplyst av prosjektleder Heidi Høiskar.

– Tragiske problemer

Nils E. Øy er lite fornøyd med de tekniske manglene som har preget OEP-testingen i høst.

– Jeg har opplevd løsningen for OEP, blant annet søkefunksjonaliteten, som veldig bra. Men det som har vært tragisk i hele testperioden, er at de som skulle lage overføringene fra journalsystemene til den elektroniske postjournalen ikke har klart oppgaven. Dermed har en del av testene ikke blitt realistiske, fordi vi ikke har hatt tilgang til nødvendige mengder med dokumenter.

Øy minner om at kun nye dokumenter vil være tilgjengelig når OEP kommer på lufta. Derfor må redaksjoner med tilgang til EPJ være forberedt på å benytte den gamle løsningen i en tid framover, ved siden av OEP.

Fornøyd lokalavisjournalist

Også Vegard Venli, journalist i lokalavisen Varingen, har vært med i gruppen som har testet ut OEP. Han er godt fornøyd.

– Jeg synes det virker som et kjempebra system, alt i alt. Det har vært noen tekniske utfordringer, men det er jo ikke unormalt med nye løsninger. Personlig er jeg godt fornøyd med at OEP blir tilgjengelig for alle, ikke bare for journalister slik som EPJ. Som lokalavisjournalist gleder det meg spesielt at man kan søke på lokale søkeord, og få treff hos både departementer og fylkesmenn, sier Venli.

Powered by Labrador CMS