Politikerne på banen i TV 2-krangel

– Vi håper vi med dette møtet sender et signal om at de må komme til en snarlig løsning, sier statssekretær Mina Gerhardsen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I ett år har TV 2 og Telenor-eide Canal Digital kranglet om hvor mye sistnevnte skal betale for førstnevntes tv-tilbud og om valgfriheten rundt kanalutbudet til TV 2.

Det startet med at Canal Digital la TV 2 Zebra langt ned på kanallisten, og senere fjernet den. TV 2 parerte etter hvert med trusler om å fjerne TV 2 Bliss, Nyhetskanalen og Filmkanalen. Fredag ble Nyhetskanalen slukket etter at partene forlot forhandlingsbordet. Litt senere møttes de ved statssekretær Mina Gerhardsens bord i Kulturdepartementet.

– De er vel opptatt av det som skjer. Staten har tross alt aksjemajoriteten i Telenor som eier Canal Digital, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

Søksmål

Sammen med TV 2s økonomidirektør Øivind Johannessen har han nettopp forlatt Gerhardsens bord og møter pressen i resepsjonen i departementsbygget.

– Det er to grunner, tror jeg, til at de ønsket møtet. For det første er de saksøkt av Canal Digital og for det andre er dette et forbrukerspørsmål, sier Johannesen. Han forventer ikke noe inngrep fra politikerne.

Ifølge Aftenposten påla kabeltvistnemnda Canal Digital Kabel og Get i fjor sommer å betale omtrent åtte kroner per husstand per måned for å distribuere TV 2. Distributørene svarte med 58 øre, og Telenor gikk til søksmål mot staten.

– Dette er en svært uheldig sak for alle, og det er en sak som opptar mange, men jeg tror samtidig folk er blitt lei. Vi har opplevd lite trafikk på kundesenteret vårt i dag, sier Haakon Li Dragland, produkt- og strategidirektør i Canal Digital kabel-TV.

Nye forhandlinger til uken

Canal Digital er også store på satellittfjernsyn. Her er TV 2 ikke en kanal som er statlig pålagt som en del av tilbudet, slik det er på bakkebaserte nett. Dragland forteller at TV 2 underveis i forhandlingene har truet med at dette kan få konsekvenser for parabolforhandlingene.

– Det må vi forholde oss til, sier Dragland som mistenker at partene vil være tilbake ved forhandlingsbordet til uken.

Oppfordrer til forhandling

Statssekretær Mina Gerhardsen sier hun mener det er naturlig at kulturdepartementet følger tett med på det som skjer i TV-markedet, men understreker samtidig at de ikke er en part.

– Vi oppfordrer partene å komme seg tilbake til forhandlingsbordet. Det er dem som skal bli enige, ikke vi, sier statssekretæren.

Dersom partene ønsker departementet skal bistå i forhandlingene, er det noe vi gjerne gjør, sier Gerhardsen videre.

Men den rettslige prosessen styrer eventuelle tiltak vi kan komme med, legger hun til og viser til søksmålet fra Canal Digital.

På spørsmål om hva slags signal hun mener det gir markedet at politikerne kaller inn til møte, svarer Gerhardsen at hun håper det sender et signal om ønske om en løsning. Hun legger til at mekanismene i forhandlingene uansett er markedsstyrt.

Neppe med andre

– Dersom det var TVNorge som var part i forhandlingene og ikke TV 2, ville dere da kalt inn til samtaler?

– TV 2 er i en særstilling, det er det ingen tvil om, sier statssekretæren. 

– Nei, nei, det ville de nok ikke. Bakgrunnen for dette er avtalen TV 2 fikk i erstatning for konsesjonen. Så det er ikke så rart at departementet sender et signal ut nå, sier mediepolitisk talsmann Olemic Thommessen i Høyre.

Han mener det uansett er greit at departementet kaller inn til dialog. Det er uansett begrenset hva politikerne kan gjøre.

Must-carry

– Bakgrunnen er en floke som springer ut av TV 2-avtalen hvor staten er involvert som har viktige forbrukerperspektiver. Mange seere rammes av dette og det er kjedelig.

TV 2s konsesjonsavtale gjør at alle som tilbyr bakkebaserte tv-nett også må tilby TV 2, slik de må med NRK. Dette går også andre veien. TV 2 kan ikke trekke sin hovedkanal ut av Canal Digitals tilbud.

Powered by Labrador CMS