Amedia henter ut millioner fra flere aviser. – Et ran, mener tillitsvalgt

Henter 180 millioner ut av Nordlys. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo et ran. Det var penger vi har hatt som vi trodde skulle bli tilbakeført for å styrke Nordlys, sier klubbleder i Nordlys, Leif-Morten Olaussen til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen planlegger Amedia å hente ut 160 millioner kroner fra konto avisen har satt inn overskudd på fra 1999 til i dag. I tillegg kommer hele overskuddet på 20 millioner kroner fra ifjor. 

Mediekonsernet skal også hente 90 millioner fra Drammens Tidende og 50 millioner fra Tønsbergs Blad. Nyvalgt landsstyremedlem og journalist i Tønsbergs Blad, Lars Døvle Larsen sier til avisen at dette er betydelig tapping av egenkapitalen. I hans avis er antall NJ-organiserte redusert fra 50 til 25 fra 2014.

I fjor sommer fortalte Journalisten at Amedia tok ut brorparten av Drammens Tidendes overskudd på 26,6 millioner kroner etter skatt. Konstituert administrerende direktør Ole Petter Lilleengen sa den gang at siden avisen ikke har store investeringer og utviklingsarbeidet skjer sentralt at det ikke var unaturlig å sende pengene til konsernet.

– Det viktigste er budsjettrammer som gir oss rom for videre utvikling av avisen. Det er også av skattemessige hensyn at vi sender overskuddet til konsernet, sa Lilleengen den gang.

– Det ville vært uansvarlig å ikke gjøre dette. Da måtte vi betalt flere millioner mer i skatt, sier Gisle Torheim, finansdirektør i Amedia til DN.

Ifølge Torheim har Amedia betalt 10 millioner kroner i skatt de siste to årene. I 2014 ble skattereglene endret og at det etter endringen ikke er mulig å kreve skattefradrag på interne renteutgifter. Fram til da hadde pengene stått på lokale konti og konsernet hadde lånt penger gjennom kontosystemet.

Powered by Labrador CMS