Skjermdump av den opprinnelige konkurranse-utlysningen. Foto: Skjermdump
Skjermdump av den opprinnelige konkurranse-utlysningen. Foto: Skjermdump

Kommune lyste ut «fotokonkurranse» for å få gratis bilder til ny nettside

Premien er at vinnerbildet kommer på forsiden av kommunens nettsider - uten byline og honorar.

Publisert Sist oppdatert

Kritikken har haglet mot Kvinnherad Kommune etter at de annonserte en fotokonkurranse for å få bilder til bruk på nye nettsider. «Det fins mange gode fotografar i kommunen, og vi oppfordrar alle som har lyst, til å knipsa i veg», står det blant annet i utlysningsteksten. Premie for vinnerbildet? Å pryde forsiden på de nye nettsidene, vederlagsfritt og uten fotobyline. 

I konkurransereglene heter det at kommunen reserverer seg retten til å offentliggjøre alle innsendte bidrag vederlagsfritt, til egne publikasjoner og til å profilere kommunen utad. Bildene lagres i kommunens database, til deres odel og eie. Personopplysninger blir slettet etter at konkurransen er avsluttet. I et intervju med foto.no sier rådmann i Kvinnherad kommune, Odd Ivar Øvregård, at det dreier seg om en ikke-eksklusiv og ikke-tidsbegrenset rett til å publisere innkomne bidrag i deres publikasjoner og på nett. På spørsmål om sletting av personopplysninger også gjelder fotografens navn, slik at de publiserte bildene ikke blir kreditert, svarer Øvregård at «de beholder navnet på fotografen, men at han selv ikke ville ønske å ha navnet sitt under bildet på slike publikasjoner, så han regnet ikke med at det ville bli noe problem».

Utlysningen har skapt debatt i lokalavisen Grenda og på Facebook. Både blant fotografer, på medlemssiden til Kvinnherad Fotoklubb og på kommunens side. På grunn av de mange reaksjonene på utlysningen, har kommunen nå endret ordlyden fra «fototevling» til «fotodugnad» og skriver i teksten at «kommunen vil òg presisera at vi elles vil forhalde oss til gjeldande åndsverklov når det gjeld innsendt materiale, med unntak av dei reservasjonane som går fram av reglane for fotodugnaden». Hva det konkret innebærer, fikk ikke foto.no svar på.

Les også: Agderposten «stjal» bilde – igjen