Ble nazist på førstesiden

Bjørn Westlie skrev bok om sin fars bånd til nazistene, men ble selv framstilt som nazist.

Publisert Sist oppdatert

Under tittelen «Nazist på Raufoss» ble Dagens Næringslivs journalist Bjørn Westlie presentert i Oppland Arbeiderblad. Det var bilde av Westlie og ikke hans far under tittelen.

– Intervjuet var greit nok, men forsiden var jo spesiell, sier Westlie.

La seg flate

Westlie var ikke klar over oppslaget før Oppland Arbeiderblad ringte ham fredag morgen.

– Da fikk jeg en veldig klar unnskyldning og beklagelse så jeg ble egentlig ikke så fortørnet. Det var en feil som ikke traff meg, jeg ble ikke såret en gang, sier han.

Westlie har fått mye omtale etter utgivelsen av at boken om faren, som var frontkjemper for Tyskland. Han mener at oppslaget på fredag langt fra er den verste feilen som har oppstått i kjølvannet av lanseringen.

– Da synes jeg det Dagbladet gjorde i intervjuet med meg var verre. Hadde møtet på Raufoss kvelden i forveien vært mislykket, hadde jeg følt det verre. Men ettersom det ikke ble det, og jeg var tydelig på det jeg mente, tror jeg ikke folk oppfatter meg som nazist.

Blunder

Westlie tviler på at det er journalisten som har gjort en feil.

– Slikt skjer jo. Det er nok noen på desken som har gjort dette. Jeg tipper det er en produksjonsteknisk blunder. Det kom en rettelse dagen etter, så jeg la det bak meg, sier han.

Han tror at tabben kan være en konsekvens av nedskjæringer og at det derfor ikke ble kvalitetssikret godt nok.

– Det er klart at når det er et så følsomt tema, så må man trå ekstra varsomt. Det kunne rammet andre verre enn meg, men jeg vet ikke om det er alle forunt å få en så kjapp unnskyldning.

– En glipp

– Det er ikke noen spesiell forklaring på oppslaget utover at vi ikke var nøyaktige nok i forhold til bilde og tittel. Det skjedde ved en glipp. Hadde vi ikke hatt bilde av Westlie på forsiden hadde saken vært grei, sier ansvarlig redaktør Jens Olai Jenssen i Oppland Arbeiderblad.

– Dagen etter så vi at oppslaget gjorde at han kunne oppfattes som nazist. Det beklaget vi før han fikk lest avisen selv.

– Er dette en konsekvens av lavere bemanning på desken?

– Nei, det har ingen sammenheng med det. Det er klart at vi har det travelt på desken, men det var det også før.