Massedrap og Dagbladet

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet hevdet at jeg sa at min far hadde vært med på massedrap. Det hadde jeg ikke. Men det syntes ikke Dagbladet gjorde noe – for drap eller massedrap – er det så farlig da?

Journalister kan ha stor nytte av å bli intervjuet av andre journalister. Som forfatter – og journalist – har jeg blitt det flere ganger ikke minst i forbindelse med utgivelsen av min siste bok «Fars krig» som handler om min far som var frontkjemper og soldat på tysk side under annen verdenskrig. Følsomt tema – ikke minst for en sønn. Dette har aviser, radio og også tv tatt hensyn til – med ett unntak.

Jeg ble intervjuet i Dagbladet – og det med ganske så dramatisk resultat. Torsdag 4. september har jeg ifølge Dagbladet uttalt at «Min far deltok i massedrap på jøder». Det har jeg aldri sagt – derimot har jeg sagt at jeg er sikker på at far har vært med på å drepe jøder, ettersom den tyske invasjonen av Sovjetunionen i 1941 også hadde det som mål.

Uttalelsen var i seg selv sterk nok, syntes jeg – men det syntes ikke Dagbladet. Drap er ikke nok – nei, massedrap er tøffere. Dagbladet visste at far lever – men det tok avisen heller ikke hensyn til. Avisen smurte på så tykt det lot seg gjøre uten hensyn til meg, venner eller familie. Jeg må si at jeg i min enfold og etter 30 år som journalist ikke hadde ventet en slik behandling. Jeg trodde jo at Dagbladets journalist – min kollega – forsto hvor vanskelig – men nødvendig – denne boken var for meg.

Jeg sendte ganske umiddelbart en e-post til Dagbladet etter å ha fått ubehagelig telefoner om hva jeg hadde sagt om far. Jeg krevde en beriktigelse. Jeg fikk følgende til svar fra den aktuelle journalisten.

»Jeg brukte betegnelsen ‘massedrap’ for å skille det fra ‘vanlig drap’. Jeg mener, det ville jo ikke være så oppsiktsvekkende om en frontkjemper drepte en jøde i krigen. Jeg mener, det kontroversielle er vel om de norske frivillige deltok i den organiserte jakten på jødene – og det må vel kalles massedrap.»

Jeg fikk en rettelse på trykk på side to i Dagbladet dagen etter – men skaden var jo allerede skjedd. For selv om Dagbladet fjernet massedrap fra tittelen sin på nettet – lever jo den første artikkelen videre sitt eget liv på nettet og utenfor Dagbladets nett.

Senere har jeg blitt forklart at Dagbladet ikke bryr seg med hva intervjuede faktisk sier – men hva Dagbladet tolker at de egentlig mener – og det er dette avisen skriver.

Jeg tenker det ikke er så merkelig at noen aviser mister opplag og at vårt yrke ikke har stor status.

Powered by Labrador CMS