Investor og allmennhetsrepresentant Øystein Stray Spetalen under et møte i PFU i oktober i fjor. Foto: Andrea Gjestvang
Investor og allmennhetsrepresentant Øystein Stray Spetalen under et møte i PFU i oktober i fjor. Foto: Andrea Gjestvang

Øystein Stray Spetalen skal ha solgt seg ut av Resett

BERGEN (Journalisten:) Investoren skal også ha varslet Presseforbundet om at han vil selge seg ut av andre medieselskaper.

Publisert Sist oppdatert

Det sa generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund at hun har fått beskjed fra Spetalen om da hun gjestet landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) torsdag. Spetalen har representert allmennheten i Pressens Faglige Utvalg (PFU) siden 2014.

– Jeg har fått beskjed av ham om at han har solgt seg ut av Resett, sier Floberghagen til Journalisten.

Siden 2011 har Spetalen også hatt en mindre eierpost i Klassekampen. Også disse og eventuelle andre eierposter i medieselskaper han sitter på, skal Spetalen ha varslet Presseforbundet om at han vil kvitte seg med, opplyser Floberghagen.

Pressegeneralen vil ikke kommentere saken ytterligere overfor Journalisten.

Vil ikke kommentere

Journalisten har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Spetalen det siste døgnet. Vi har blant annet sendt spørsmål om hvorfor han har solgt seg ut, og hvem har solgt til. Spetalen har ikke besvart Journalistens henvendelser.

Resetts redaktør Helge Lurås vil ikke si noe om eierskapet i aksjeselskapet som han i det offentlige Brønnøysundregisteret er registrert som daglig leder for.

– Jeg har ingen kommentar, sier Lurås.

– Kan du ikke si noe om eierskapet i selskapet du leder?

– Det får du ta med Spetalen.

Heller ikke Resett-eier Jan Haudemann-Andersen har besvart Journalisten fredag.

Journalistenes representanter i PFU, Liv Ekeberg og leder Alf Bjarne Johnsen var også tilstede på NJ-møtet. Johnsen sa at han mener Spetalen har tilført verdi som allmennhetsrepresentant i utvalget.

- Han har tilført noe med sin bakgrunn. Jeg har aldri vært spesielt opptatt av hans eierskap, men har vært tydelig på at det må være transparens og meldes fra om hvis det er noe inhabilitet. Og det har han gjort, sier Johnsen, som mener Spetalen heller ikke har skilt seg ut gjennom spesielle dissenser i sakene han har vært med å behandle.

Utnevninger til sommeren

Det var i august i fjor at det ble kjent, blant annet i Aftenposten, at Resett-redaktør Helge Lurås lanserte nettavisen med investorene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen i ryggen.

Allerede samme måned varslet Floberghagen at spørsmålet om investorens rolle som eier i medieselskaper samtidig som han representerer allmennheten i PFU bør utredes.

I januar skrev Nettavisen at Spetalen reagerte kraftig på en anbefaling fra Floberghagen om at han bør ekskluderes fra PFU så lenge han er medeier i medier.

Til sommeren skal Presseforbundet oppnevnte PFU-medlemmer for en ny toårsperiode.

Powered by Labrador CMS