– Vi tar den tiden vi trenger, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk. Foto: Birgit Dannenberg

Tror ikke NRK er blitt lurt av Malthe-Sørenssen

Vil bruke “noen uker” på å gjennomgå prosjektene hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det vil ta «noen uker» å fastslå om Geir Selvik Malthe-Sørenssen har jukset med kilder og dokumentasjon i sine år i NRK, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

– Med granskinger som denne, så tar man den tiden man trenger. Jeg regner med at vi vil bruke noen uker på å gå gjennom disse prosjektene som strekker seg fra 2010 til 2015, sier Kalbakk.

I helgen avslørte VG at tidligere journalist Malthe-Sørenssen har forsøkt å lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han har hatt en hemmelig kilde som skal ha tilgang til viktige bevis i Treholt-saken.

Les også: Slik startet Geir Selvik Malthe-Sørenssens journalistkarriere

– Det som er blitt avdekket, at en bruktbilselger har utgitt seg for å være etterretningskilde, er nesten bortenfor enhver fantasi, sier Kalbakk til NTB.

Programredaktør Lars Kristiansen i NRK.
Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Malthe-Sørenssen fikk i årene 2011 til 2014 utbetalt minst 255.000 kroner fra NRK. Ifølge NRKs arkiver har han jobbet som researcher i NRK Brennpunkt. NRKs programredaktør Lars Kristiansen sier til Journalisten.no at han foreløpig ikke har god nok oversikt til å si noe presist om hvilke temaer Malthe-Sørenssen har arbeidet med for NRK.

– Det har dreid seg om journalistisk virke. Det gjør at jeg må være forsiktig og passe på de nødvendige kildevernhensyn som må tas. Men det er snakk om frilansinnsats med konkrete saker, der han har ment at han har hatt kunnskap eller nettverk som har vært interessante å jobbe med. Han har kommet til oss med ideer. Noe har vi sagt nei til og andre ting har han fått drive videre research på.

– Har ikke jobbet solo

Kristiansen poengterer at det ikke er snakk om at Malthe-Sørenssen har jobbet solo med prosjekter for NRK.

– I den grad han har gjort en innsats hos oss, så er det som en del av team som er med og kontrollerer alt som gjøres. Det er ingen her som går solo med ting på lufta.

Varigheten av oppdragene har ifølge Kristiansen vært fra noen uker og opp til noen måneder, ved ulike tidspunkt de siste fem årene. Han understreker at det slett ikke alltid blir noe av denne typen innsats.

Kristiansen bekrefter at Malthe-Sørenssen ble engasjert av Brennpunkt i 2011 for å jobbe med 22. juli-saken i kjølvannet av terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Ifølge VG var Malthe-Sørenssen i 2010 for første gang utreder for bedrageridømte Christer Tromsdal, der han skulle granske ekskona til Tromsdal. I 2012 var han igjen i teamet til Tromsdal, der han skaffet et klausulert politidokument fra Asker og Bærum politidistrikt. Innhentingen av dokumentet er bakgrunnen til at han sommeren 2015 ble siktet for korrupsjon.

– Har Malthe-Sørenssen hyret inn for å jobbe med prosjekter knyttet til Christer Tromsdal?

– Ikke så langt jeg vet, men vi er ikke ferdig med undersøkelsene våre, sier Kristiansen.

Tror ikke NRK er lurt

Han legger til at han ikke har grunn til å tro at NRK er blitt lurt av Malthe-Sørenssen på noe vis gjennom de oppdragene han har utført for statskringkasteren.

– Men når lureriet som VG har avslørt har en så eventyrlig karakter, da må man sette seg ned og se gjennom en ekstra gang. På den bakgrunnen er det riktig å ettergå de engasjementene han har hatt og den innsatsen han har gjort for oss. Det kan ta litt tid.

Noen måneder i 2006 og 2007, mens han var ansatt som nyhetsredaktør i TV 2 Nettavisen, ledet Malthe-Sørenssen en felles krimgravegruppe bestående av medarbeidere fra Nettavisen og NA24. Etter det Journalisten.no forstår skal det ha vært i løpet av dette samarbeidet at Malthe-Sørenssen for første gang kom i kontakt med Christer Tromsdal. Kilder vi har snakket med har ikke registrert at Malthe-Sørenssen - som hadde et solid kontaktnett i kriminelle miljøer - skal ha drevet med privat etterforskningsvirksomhet mens han var ansatt i Nettavisen.

Vil ikke foregripe

Journalisten.no har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med Malthe-Sørenssen og hans advokat mandag.

Kalbakk vil ikke foregripe den interne NRK-granskingens konklusjon.

– Vi har ikke hatt inntrykk av at det har foregått juks, men samtidig må vi gå gjennom sakene det gjelder før vi kan si det sikkert, sier Kalbakk som ikke har noen formening om NRKs omdømme er skadelidende.

– Det er langt mer alvorlige elementer i dette enn NRKs omdømme når vi ser hva VG har gravd fram de siste dagene. Hva dette kan gjøre med NRKs omdømme, vil avhenge av hva granskingen viser, sier Kalbakk.

Han er uansett enig med Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle som mener saken er ødeleggende for Malthe-Sørenssens troverdighet.

– Det kan nok tenkes at folk som i utgangspunktet er kritiske til journalister, vil få vann på mølla, men det viktige her er jo at det er dyktige journalister i VG som har avslørt dette, sier Kalbakk.

Ikke alene på et kott

I likhet med Kristiansen påpeker Kalbakk at Malthe-Sørenssen ikke har jobbet alene for NRK. Selv om man som researcher jobber på egen hånd, med mange kilder «på utsiden», mener Kalbakk at sikkerhetsnettet i utgangspunktet er godt nok og at muligheten for å jukse med kilder og dokumentasjon i NRK er svært liten.

– Det er ikke slik at Malthe-Sørensen har sittet for seg selv inne på et kott. Den tiden er for lengst forbi. Han har jobbet i et team bestående av fire til seks journalister, og all dokumentasjon som kommer gjennom anonyme kilder, skal etterprøves nettopp for å unngå at noen skal falle for fristelsen til å gjøre saken mer saftig enn den egentlig er, sier han.

Malthe-Sørenssen har selv avvist beskyldningene om at han skulle ha latt en bruktbilselger spille agent og lure Treholt og Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken. I en epost skriver Malthe-Sørenssen at VGs opplysninger er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale og at mye tyder på at det kan være manipulert.

Powered by Labrador CMS