Foto: Eib via Wikimedia Commons
Foto: Eib via Wikimedia Commons

Problematisk med forkynnelser

De ansatte i NRK skulle gjerne vært uten andaktene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skal NRK sende andakter? Og hvor er den journalistiske diskusjonen rundt at de sendes? Det er to av spørsmålene analysesjef Kristina Nilsen i Retriever stiller i et blogginnlegg på Journalisten.no.

– Det har imidlertid vært lite journalistfaglig debatt rundt det at norske programledere fungerer som mikrofonstativ for Gud, skriver Nilsen og viser til at programlederne introduserer den som forretter, og så lener seg tilbake noen minutter.

Vurderes

Konstituert sjefredaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet påpeker at NRK også dekker andre livssyn og viser til program som Verdibørsen. Han viser til at kringkastingen har hatt overføring fra moskeer med oppbyggelige programmer tidligere, og mener at man slipper til flere aktører.

At Nilsen mener det mangler en journalistisk vurdering bak andaktene, er han uenig i.

– Jeg mener det er det. De vurderer hvilke andaktsholdere som gjør seg godt, selv om man ikke stiller spørsmål om hvilken religion som skal formidles.

Gammel diskusjon

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier det ikke er første gang diskusjonen om andaktene blir reist. Han ikke reagerer ikke særlig på at NRK sender andakten og mener det er en del av samfunnsoppdraget. Samtidig understreker han at det er bra med en debatt om temaet.

– Jeg tror man ikke skal undervurdere publikum. De er i stand til å se at det er et livssynsbudskap som formidles. Noe NRK også må ha mulighet til. Dette er et resultat av sin tid, og tidene endres.

Problematisk

I fagforeningen NRKJ har man ikke et offisielt syn på andaktene i NRKs sendinger, men nestleder Richard Aune forteller at mange av NRKJs medlemmer synes de er problematiske. Og at argumentene er veldig like Kristina Nilsens.

– Den forkynnende biten synes mange er vanskelig. Og da har det ikke noe å si om det er Jens Brun Pedersen som forkynner humanetikernes budskap, en imam eller en protestantisk prest. Det hjelper ikke å slippe til flere livssyn i eteren, sier Aune som selv har introdusert andakten fra Telemark.

Det NRKJ derimot ikke har noe problem med er overføringer fra gudstjenester, fredagsbønn eller møter i Human Etisk Forbund.

– Om det er journalistisk interessant, blir det som å overføre fra Arbeiderpartiets landsmøte. Men det er noe helt annet å invitere folk til å forkynne som en fast del av et program. Men uansett om vi er enig eller ikke; vi respekterer alltid at det er redaktøren som bestemmer innholdet i en sending.

NB

For å samle debatten ett sted, ber vi om kommentarer på Kristina Nilsens bloggpost

Powered by Labrador CMS