Philip Njaru. Foto: Birgit Dannenberg

Kamerunsk journalist får asyl

Den kamerunske journalisten Philip Njaru har fått innvilget politisk asyl og blir i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Philip Njaru, som hoppet av til Norge under den globale Skup-konferansen på Lillehammer i september, har fått innvilget politisk asyl i Norge. Njaru har den senere tid vært på Hove asylmottak ved Arendal, og håper nå å få seg jobb og bolig. Han ønsker å bli inntil videre i Arendal.

– Jeg fikk melding om innvilget asyl fra UDI fredag morgen, så det var en virkelig god nyttårsgave, sier en glad og lettet Philip Njaru.

Takker for støtte

Han er meget takknemlig for den støtte og hjelp han har fått fra norske organisasjoner og enkeltpersoner.

Nestleder Kjetil Haanes i Norsk Journalistlag sier at han er glad på Njarus vegne. NJ har ikke drevet noen lobbyvirksomhet mot UD eller UDI når det gjelder Njarus asylsøknad, men har holdt kontakt. NJ har også forsynt ham med en del litteratur og hadde ham i fjor høst med på «Frie medier-konferansen» på IJ i Fredrikstad.

Mishandlet

– Philip har opplevd mye vondt. Da jeg snakket med ham fredag, virket det som om en stor murstein hadde falt fra hans skuldre, sier Haanes.

Han har vært utsatt for kortere og lengre fengslinger, en rekke arrestasjoner, mishandling og tortur. Han er døv på det venstre øret og har problemer med å tygge etter å ha blitt rundjult av politiet.

Korrupsjon som spesialfelt

Njaru har arbeidet for den kamerunske radiostasjonen Ocean City Radio i seks år. Før det jobbet han som avisjournalist. 13 år som journalist med menneskerettigheter og korrupsjon som spesialfelt har vært et tøft liv.

– Jeg har problemer etter alle fengslingene og mishandlingen. Jeg sover dårlig, har mareritt om nettene og føler meg psykisk og fysisk veldig dårlig, sa Njaru til Journalisten under Lillehammer-konferansen.

Jobber for Røde Kors

Da Journalisten senere besøkte ham i Kasper asylmottak i Våler var han forholdsvis nedstemt over forholdene, men etter at han kom til Hove har situasjonen blitt mye bedre. Han forteller at han går på språkkurs og at han jobber aktiv med som frivillig i Arendal Røde Kors. Njaru har bakgrunn fra Røde Kors-arbeid i Kamerun.

Powered by Labrador CMS