Russlands president Vladimir Putin vil stramme inn på hva journalister, bloggere og brukere av sosiale medier kan ytre seg om. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin vil stramme inn på hva journalister, bloggere og brukere av sosiale medier kan ytre seg om. Foto: AP / NTB scanpix

Journalister kan nå bli registrert som utenlandske agenter i Russland

Putin har undertegnet en ny lov.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet en lov som gjør at bloggere og journalister kan registreres som utenlandske agenter.

Også brukere av sosiale medier omfattes av loven.

Personer som blir registrert som utenlandske agenter, risikerer å bli gransket ytterligere av myndighetene.

Den nye loven er en utvidelse av en eksisterende lov som omfatter medier finansiert fra utlandet. Denne loven ble innført i 2017 som en et svar på at USA klassifiserte den russiske statlige kanalen RT som en utenlandsk agent.

Den nye loven som nå trer i kraft, vil gjelde alle som distribuerer eller videreformidler innhold fra medier som er registrert som utenlandske agenter.

RT var et av flere russiske medier som ble anklaget for å ha deltatt i en omfattende russisk kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Motivet skal ha vært å hjelpe Donald Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton.

Hendelsen er kritisert av flere i Russland for å innskrenke ytringsfriheten i landet og for å gi myndighetene større mulighet til å slå ned på opposisjonelle.

I november trådte en lov i kraft som gir russiske myndigheter makt til å strupe trafikken fra internasjonale internettservere.

Powered by Labrador CMS