Statsdumaen i Russland har nettopp godkjent en ny lov som flere frykter kan innskrenke journalisters arbeid.

Frykter at ny russisk lov skal stemple journalister som utenlandske agenter

Både organisasjoner og journalister reagerer på den nye loven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere advarer nå mot en ny lov i Russland som kan bli innført i løpet av de neste dagene. Den kan i verste fall føre til en innskrenking av mediers og enkeltjournalisters frihet.

Den russiske journalisten Jelena Solovjeva sier til High North News at det er vanskelig å forstå hva den nye loven vil innebære, siden det ikke er kjent nøyaktig hvordan den kommer til å bli brukt.

– Men det er klart at jeg er redd.

Ifølge The Barents Press og Al Jazeera har Russland godkjent en tredje gjennomgang av loven som kan gjøre at journalister blir stemplet som «utenlandske agenter».

En lignende lov rammet først organisasjoner i 2012. I 2017 ble den utvidet til å gjelde medier som driver med «politisk virksomhet», og mottar støtte fra utlandet.

Nå vil Russland at loven også skal kunne gjelde enkeltpersoner. Flere frykter at det betyr journalister, bloggere og andre som ytrer seg, kan bli stemplet som «utenlandsk agent».

– Fra teksten i loven gjør jeg konklusjonen at russiske journalister nå tar risikoen med å bli utenlandske agenter, sier Anna Kireeva i Barents Press Russland til The Barents Observer.

Hun peker på at loven er så uklar at den også kan ramme russiske journalisters dekning av ting som skjer i utlandet, slik som 75-årsmarkeringen av den sovjetiske frigjøringen av Finnmark.

– Det var mange journalister, også fra Russland, og deler av arrangementet var finansiert av Norge. Den nye loven gjør det farlig for russiske journalister å delta når slike arrangementer er finansiert av Norge, sier Kireeva.

Både Amnesty International og Human Rights Watch har advart mot at dette kan skade frie og uavhengige medier i landet, ifølge flere medier.

– For oss russiske journalister som jobber og får betaling fra utenlandske medier, vil denne loven være smertefull, sier Solovjeva til High North News.

Hun leverer i dag stoff til amerikansk-finansierte Radio Svoboda og nettstedet Sever.Realii. Begge to er registrert som utenlandske agenter i Russland.

Parlamentsmedlem Leonid Levin mener loven ikke vil bli benyttet uten videre.

– Jeg understreker at lovteksten sier at man kan motta denne statusen, men det betyr ikke at de nødvendigvis får den, har han sagt, ifølge Al-Jazeera.

Loven venter nå godkjenning av overhuset i parlamentet 25. november, før den må bli signert av president Vladimir Putin.

Powered by Labrador CMS