Påskekrim på PFUs bord

Biblioteksjef klaget inn Kanalen til Pressens faglige utvalg (PFU) for å ha blitt del av påskekrim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 1. april trykte Ulefoss-avisen Kanalen en påskekrim der den lokale biblioteksjef Tove Fjerdingstad var skrevet inn. I krimmen ble det brukt virkelige elementer, som den nevnte biblioteksjefen og Meny-butikken på Ulefoss.

Avbrekk

Fiksjonsfortellingen handler om at redaktøren en morgen får en avisforside i posten som forestiller neste dags utgave. Forsiden har et bilde av ihjelfrosset kvinne på et fryserom. Samtidig kommer det fram av Fjerdingstad er savnet. Mot slutten av fortellingen dukker biblioteksjefen opp igjen, og kjølerommet på Meny-en er tom.

Les hele novellen her.

Ti dager senere trykket Kanalen en notis om at avisen hadde mottatt reaksjoner på påskekrimmen, og beklager at enkelte har følt seg støtt.

– Vår intensjon har kun vært å lage en spennende novelle som et morsom avbrekk i påsken, skrev avisen.

Omtalte Tove Fjerdingstad syns ikke det var morsomt. Hun har klaget avisen og påskekrimmen inn for PFU, som tar saken opp til behandling på tirsdag. Biblioteksjefen har også politianmeldt avisen, men politiet behandlet ikke saken ut fra at ingen allmenne hensyn tilsier påtale, opplyser redaktøren i Kanalen overfor Journalisten.

Smaksak

Fjerdingstad har klaget inn novellen fordi hun ble opprørt og skremt av teksten. Hun mener teksten stod på trykk med tilknytning til en pågående prosess i Telemark om fylkesbibliotekets oppgaver. Klager mener Kanalen brøt Vær Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke, 4.3 om respekt for privatliv og 4.10 om bildebruk.

Kanalen avviser klagen. De mener publiseringstidspunkt, layout, merking og plassering av påskekrimmen var nok til å understreke sjangeren og fiksjonen i novellen. Avisen skriver til PFU at teksten var ment som et morsomt og underholdende element.

– Man kan like eller ikke like novellen. Muligens er teksten heller ikke s å morsom  som tenkt, men det blir jo en ren smakssak, skriver Kanalen til PFU.

Samtidig er redaktør Tor Espen Simonsen lei seg for at biblioteksjefen har opplevd novellen som ubehagelig.

Om det er greit av aviser å publisere bruke virkelige navn i fiksjonsfortellinger avgjøre PFU tirsdag. Behandlingen av saken kan du følge her på Journalisten.no fra cirka klokken 9.30.

Les mer om PFU.

Powered by Labrador CMS