Svein Tore Andersen passerer NRKs aldersgrense. Nå går han til P4.
Svein Tore Andersen passerer NRKs aldersgrense. Nå går han til P4.

Radioveteranen (69) får ikke lenger jobbe i NRK: – Ikke aktuelt å slutte å jobbe nå

Svein Tore Andersen passerer snart NRKs aldersgrense, men har allerede skaffet seg ny jobb.

Publisert Sist oppdatert

Journalisten møter radiojournalist Svein Tore Andersen (69) i tv-resepsjonen på NRK Marienlyst. Sammen går vi opp til hovedkontoret til Nyhetsdivisjonen for å finne et rolig sted å prate. Det er enklere sagt enn gjort. Alle kriker og kroker er opptatte, og vi tar derfor den brede trappen opp til neste etasje for å prøve lykken der.

Andersen har jobbet store deler av livet i NRK, men i år fyller han 70 og kan ikke fortsette å jobbe her. Hadde det vært opp til ham selv, hadde han fortsatt i mange år til, sier han.

– I NRK har de en policy om at du ikke kan jobbe lenger enn midnatt den dagen du fyller 70 år. De er veldig strenge på det, sier Andersen.

– Veldig synd

Vi går forbi en rolig sofakrok som hadde passet perfekt for en liten prat, men her sitter allerede to kvinner og prater.

– Svein Tore! Du må si ifra når du er her på huset i nærmeste fremtid, så vi kan gi deg en skikkelig blomsterstas før du slutter, sier hun ene til Andersen.

Det er Andersens sjef, fungerende redaksjonssjef for Dagsnytt , Silje Sande.

– Det er veldig synd at vi mister Svein Tore. Hadde det vært opp til oss, så hadde han fått fortsette å jobbe hos oss, sier hun til Journalisten.

Men det er det ingen som kan gjøre noe med. Regelen gjelder alle i NRK, i tråd med 70-årsgrensen for statsansatte.

Andersen sier til Sande at han ser etter et sted for å intervjues, og Sande sender oss i retning en korridor med små kontorer og diverse studioer. Andersen smiler og hilser til forbipasserende. Han ser ut til å ha en god tone med kollegene sine. Også i korridoren er rommene fulle, utenom et kontor som står tomt. Det er redaktør i Nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berge sitt.

– Han er i møte, men jeg vet ikke når han kommer tilbake. Dere må bare slå dere ned, sier en kollega fra nabodøra.

Svein Tore Andersen foran veggbildet ved inngangen til tv-resepsjonen på Marienlyst.
Svein Tore Andersen foran veggbildet ved inngangen til tv-resepsjonen på Marienlyst.

Nyhetsbulletin

Andersen begynte sin karriere som journalist i lokalradiostasjonen Radio Ung i 1981. Så gikk han over i NRK Dagsnytt i 1990. Han overtok det tradisjonsrike programmet Lørdagsbarnetimen, og ble etter hvert tilknyttet Dagsrevyen for barn.

Utenom 15 års arbeidserfaring som talsperson og informasjonssjef i Høyesterett og fire år som informasjonsleder i Blindeforbundet, har Andersen jobbet som journalist – stort sett i radio.

I 2021 gikk han tilbake til NRK der han har jobbet med nyhetsbulletiner i Dagsnytt frem til i dag.

– Jeg har jobbet i NRK av og på i veldig mange år, og har en veldig sterk tilhørighet til arbeidsplassen. Jeg har flotte kolleger og ledere. Men sånn er det – alt tar slutt, sier han.

Samme jobb i P4

– Da jeg begynte å nærme meg 70, tenkte jeg at det ikke var et alternativ å ikke jobbe. Jeg ønsker å være en del av samfunnet. Jeg vil ikke være på siden.

Før nyåret tok Andersen kontakt med Radio P4 for å informere dem om at han så etter en jobb. De tok raskt kontakt med ham og tilbød stilling som tilkallingsvikar.

I P4 skal han også jobbe med radiobulletiner, altså kunngjøre fortløpende nyheter gjennom tre minutters lange snutter mellom programmene.

– Ser jeg grei ut på håret nå, spør Svein Tore Andersen.
– Ser jeg grei ut på håret nå, spør Svein Tore Andersen.

– Hvor lenge har P4 sagt at du kan jobbe der, da?

– Det har de ikke sagt noe om, men de har i alle fall ikke noen 70 års-regel. Så lenge jeg ikke blir syk, så skal jeg jobbe, sier han bestemt – og fortsetter:

– Det å kunne være med kolleger og diskutere saker betyr veldig mye for meg. Og jeg har god helse. Jeg håper jeg skal leve i 30 år til!

Han mener det er både fysisk og psykisk helsefrembringende å holde seg opptatt på en arbeidsplass.

– Bare se på Olav Thon, som snart er 100 år. Det er vel ingen som syns det er rart at han jobber fortsatt?

Ingen fri mellom jobbene

Andersen er vokst opp i Oslo og har bodd mesteparten av livet på Nordstrand. Han er gift, har fem barn og flere barnebarn.

– Du har ikke heller lyst til å pensjonere deg så du kan dra på flere ferier eller tilbringe mer tid med familien?

– Familien får jeg nok av tid til uansett. Men jeg har ikke behov for å melde meg ut av det ordinære arbeidslivet. Jeg klarer ikke å se for meg at jeg skal være hjemme, være på museum, eller bare rusle litt i hverdagen. Da havner jeg utenfor samfunnet, svarer Andersen.

Men blir det noen dager ferie mellom de to jobbene, lurer Journalisten på. Nei da, han begynner rett på i P4 med opplæring på Lillehammer rett etter siste arbeidsdag i NRK.

– Det er utrolig spennende å kunne gå til P4. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har blitt så godt tatt imot, og at jeg får slippe til.

Powered by Labrador CMS