Illustrasjonsbilde av PFU.
Illustrasjonsbilde av PFU.

Reinhard Rye klager Finansavisen til PFU på fem punkter

Finanstopp protesterer mot at avisa framstilte ham som en fiasko.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer publiserte Finansavisen en artikkel om at Reinhard Ryes næringsvirksomhet har gått i null, med tittelen «Reinhard Ryes «On Food»: Full fiasko etter ni års arbeid».

Klager mener Finansavisen bryter med Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt 4.1 om saklighet og omtanke, og 3.2 om kontroll av opplysninger. Han ber også utvalget ta stilling til om avisen har opptrådt i tråd med VVPs punkt 3.3 om å klargjøre premissene, og punkt 4.14 om muligheten til samtidig imøtegåelse.

Innledningsvis i klagen viser Rye til tittelen i saken, som han kategoriserer som «kategorisk, grovt misvisende og særdeles upresis». Han mener den skaper inntrykk av at fremtiden så mørk ut for selskapet, noe som ikke stemmer.

Rye presiserer at klagen gjelder artikkelen om On Food, men legger ved to artikler fra henholdsvis 2009 og 2013 som han mener kan minne om en kampanje fra Finansavisens side. Dette avviser avisen og legger ved ti artikler fra 2005, der seks er positivt vinklet.

LES OGSÅ: Fotografer klager inn A-magasinet til PFU

Dårlig kildebruk

Klageren etterlyser også en bredere omtale, blant annet om det pågående arbeidet med å lansere selskapets produktserie og om verdiene selskapet har skapt gjennom flere år. Rye viser også til en rekke punkter i artikkelen han mener er feil.

Avisen er enig med klager i at kildebruken i saken er mangelfull, men viser til at artikkelen ikke inneholder noen kritikk av klageren og avviser faktafeil og feilaktig tittelbruk.

Finansavisen viser til at samtlige investorer som gjennom årene har skutt inn et betydelig millionbeløp i Reinhard Ryes matsatsing hadde tapt alle pengene sine, og mener det ikke kan konkluderes på annen måte enn at for disse er resultatet en «full fiasko etter ni års arbeid».

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Klager inn nytt punkt

Reinhard Rye velger etter tilsvarsrunden å også klage inn VVPs punkt 4.4 om at tittelen går lenger enn det er dekning for i stoffet. Han mener Finansavisen i sitt tilsvar prøver å si at tittelen handler om aksjonærene, når den handler om ham.

Avisen framholder at denne tittelen handlet om Reinhard Rye som sjef for On Food, og at dette kommer fram i undertittelen «Reinhard Rye skriver alt ned til null».

Angående den samtidige imøtekommelsesretten anfører Finansavisen at klager frasa seg muligheten til å fortelle om sine planer i en epost-utveksling, og mener ikke punkt 4.14 er brutt.

Rye mener Finansavisen endrer mening i tilsvarsrunden. Avisen understreker imidlertid at man aldri har hevdet at personen Rye er en fiasko og at man i møte med ham både som journalist og bekjent forstår at han er en begavet person.

Powered by Labrador CMS