Elin Floberghagen ønsker at kun medlemmer i medieorganisasjonene skal kunne klages inn til PFU.
Elin Floberghagen ønsker at kun medlemmer i medieorganisasjonene skal kunne klages inn til PFU.

Alternative medier kan heretter holdes utenfor PFU-ordninga

Floberghagens forslag om at kun medlemmer kan klages inn, behandles av styret fredag. 

Publisert Sist oppdatert

Snart kan kun medlemmer av en av medieorganisasjonene klages inn til PFU. Det har lenge vært diskusjoner rundt hvem som kan klages inn til PFU, etter at flere alternative nettsteder som Resett.no, Radikal Portal og HRS, har blitt klaget inn. 

Sist fredag sendte leder i Norsk presseforbund Elin Floberghagen forslag til nye vedtekter til Pressens Faglige Utvalg (PFU) til styret i Presseforundet. 

I sekretariatets innstilling i forkant av styremøtet førstkommende fredag, skriver de: 

«Vi foreslår at hovedregelen bør være at ansvarlig redaktør må være medlem i NR og/eller mediet i en utgiverorganisasjon. Unntaket kan være medier med kun èn ansatt, der vedkommende har NJ-medlemskap. I slike tilfeller mener vi det vil være rimelig at mediet anses som en del av ordningen». 

Forslaget innebærer å stryke den siste eller de to siste setningene i PFUs formålsparagraf. Den vil da se slik ut, ifølge styrepapirene:

«§ 1 Formål Pressens Faglige Utvalg er opprettet av Norsk Presseforbund og har til formål å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norske medier. Som et ledd i dette arbeidet vurderer Pressens Faglige Utvalg klager over norske mediers atferd og avgir sine uttalelser som offentliggjøres». 

LES OGSÅ: – Mediet må forplikte seg på Redaktørplakaten for at vi skal kunne behandle

Alle redaktørstyrte medier som er tilknyttet Norsk Presseforbund kan klages inn til PFU. Det samme gjelder frittstående utgivere som ikke er medlem av NP, men som er tilknyttet Vær Varsom-plakaten. Andre medier kan klagebehandles hvis de samtykker til det». 

Elin Floberghagen sa til Journalisten før helga at det åpenbart er et ønske fra enkelte av de alternative mediene å bli felt i PFU. Blant annet har en redaktør klaget inn seg selv. Floberghagen mener også medlemmene av Presseforbundet må forsvare ordningen de har:

– Vi er en selvdømmeordning. Den må være for de som slutter seg til det fellesskapet og de etiske normene som man vil etterleve.

Powered by Labrador CMS