Pressegeneral Elin Floberghagen. Foto: Glenn Slydal Johansen
– Mediet må forplikte seg på Redaktørplakaten for at vi skal kunne behandle
BERGEN (Journalisten:) Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund orienterte landsstyret i Norsk Journalistlag om vedtektsforslaget til PFU.
Fredag sender hun forslaget med nye vedtekter til Pressens Faglige Utvalg (PFU) til styret i Presseforundet. Det er fra før varslet at Floberghagen vil varsle at medier må være medlem av en av presseorganisasjonene for å kunne bli klagebehandlet i PFU.
Da hun møtte landsstyret torsdag for å snakke om temaet, bedyret hun at forslaget fortsatt ikke var ferdigskrevet.
– Det er ikke skrevet ferdig hvordan vi skal håndtere den utfordringen fra de som presser på mot journalistikken, sa Floberghagen.
Hun hadde med seg en plansje som viste mylderet av konkurrenter utenfor de etablerte mediene.
– Vi har Radikal Portal, HRS og DNB Nyheter som sier de skal være Norges beste på økonominyheter. Og et nytt nettsted som heter Korrupte. “Hvordan forholder jeg meg når jeg blir omtalt i korrupte.no?”.
Hun beskrev også et stort mangfold av standpunkter blant mediene. Resett har allerede latt seg klagebehandle i PFU, HRS ønsker det ikke. Og en redaktøren har klaget inn seg selv.
– Det er åpenbart et ønske fra noen av disse å bli felt i PFU.
Til journalistenes tillitsvalgte sa Floberghagen at det kan få konsekvenser om Presseforbundet sier nei til å behandle klager mot medier som ikke er medlem av en av presseorganisasjonene.
– Selv om mange sier at de vil melde seg inn, vil det fortsatt være noen utenfor. Det er noe som gjør at staten kan blåse liv i gamle eller nye ideer, som å skape et medieombud. Det er en konsekvens man bør være klar over at kan skje.
Generalsekretæren understreket at hun ikke tror det vil kunne skje en slik regulering av de etablerte mediene, men at det kan skje for de alternative, uregulerte.
Slik presenterte hun forslaget hun sender til styremedlemmene i Presseforbundet fredag:
– Man må være medlem i en av presseorganissasjonene og bidra til Norsk Presseforbund for å kunne bli klagebehandlet i PFU. Det er så langt jeg har tenkt.
Floberghagen sa også:
– Holder det at en journalist er medlem i NJ, mens mediet det klages mot ikke er medlem av MBL eller redaktøren ikke er medlem av Redaktørforeningen for at vi skal klagebehandle? Det tror jeg ikke. Mediet må være forpliktet på redaktørplakaten for at vi skal kunne behandle.
Pressegeneralen mener medlemmene av Presseforbundet må forsvare ordningen de har:
– Vi er en selvdømmeordning. Den må være for de som slutter seg til det fellesskapet og de etiske normene som man vil etterleve.
Hun mener også at det må være en lav terskel for å kunne bli medlem av dette fellesskapet:
– Skranken for å melde seg inni en presseorganisasjoen må ikke være så høy at det er umulig å komme seg over den. Det må være rom hvis man virkelig vil forplikte seg. Da får man og tilbud om kurs og opplæring. Veien inn er ganske rask. Det er bare å si at man følger Vær varsom-plakaten.
Det er styret i Presseforbundet som eventuelt skal vedta forslaget på et møte fredag 16. mars.