F.v. advokat og rådgiver i NJ Ketil Heyerdahl, leder i NJ i NRK Richard Aune og Mari Rollag Evensen i NRKJ-styret og i forhandlingsutvalget, møter representanter fra NRK sitt forhandlingsutvalg. Foto: Andrea Gjestvang
F.v. advokat og rådgiver i NJ Ketil Heyerdahl, leder i NJ i NRK Richard Aune og Mari Rollag Evensen i NRKJ-styret og i forhandlingsutvalget, møter representanter fra NRK sitt forhandlingsutvalg. Foto: Andrea Gjestvang

Så mye penger får NRK-journalistene under en streik

Dersom det blir streik i NRK neste uke vil det koste Norsk Journalistlag drøyt 10 millioner kroner i uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag neste uke møtes Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ) og NRK til mekling hos Riksmekleren. Dersom de ikke kommer til enighet, går de rundt 1.700 organiserte i NRKJ ut i streik kort tid etter.

Noe av det første en streik vil ramme er nasjonalsendingen torsdag 17. mai.

Selv om begge parter understreker at deres primære mål er å komme til enighet under mekling, pågår det nå storstilt aktivitet på arbeidstakersiden for å forberede streik. I forrige uke var flere titalls tillitsvalgte fra både i og utenfor NRK samlet til bruddkonferanse i Oslo.

Sist gang NJ var i streik var også i NRK-området i 2006. Da varte streiken i 8 dager.

Hovedoppgjøret for to år siden endte også hos Riksmekleren, men da kom partene til enighet 12 timer på overtid.

Dersom det blir arbeidskonflikt i år, kan de streikende vente seg mer penger utbetalt fra fagforeningen sin enn noen gang før. Landsstyret vedtok tidligere i år en ekstraordinær økning av streikebidraget.

– Det var fordi jeg syns det var for lavt, sier Rolf Johansen, nestleder i NRKJ, som foreslo å øke streikebidraget med 100 kroner utover prisjusteringen som var foreslått fra NJs sekretariat.

Dermed har streikpengene økt fra 650 kroner dagen for to år siden til 770 kroner i år. I tillegg gis 100 kroner dager i forsørgertillegg, noe NJ budsjetterer med at 3 av 4 streikende får. Bidraget er for øvrig skattefritt.

Ettersom streikebidrag utbetales for hele uken, vil streikende få en "ukelønn" på 5.390 kroner. Eventuelt forsørgertillegg på 700 kroner i uken kommer i tillegg.

NRK utbetaler lønn til de ansatte 12. mai. Eventuelt streikebidrag fra NJ utbetales ved streikens slutt, og senest 12. juni. Det er den enkelte klubb som fører lister over hvem som skal få streikebidrag.

Samlet vil en streik koste NJ 1,4 millioner kroner dagen og 10,1 millioner kroner i uka.

Streikekassen til NJ er imidlertid velfylt. Ved utgangen av fjoråret var den på 79,8 millioner kroner. Til sammenligning stod det 54,2 millioner kroner i fondet etter streiken i 2006.

Også i 1990 og 1993 var NRKJ i streik. I 1990 varte den i 25 dager og tre år senere kun i tre dager.

Powered by Labrador CMS