Brudd i NRK-forhandlingene, bilde fra overlevering av kravene. NRKJ-leder Richard Aune nr. to fra venstre. Foto: Kristine Lindebø

Brudd i NRK-forhandlingene, bilde fra overlevering av kravene. NRKJ-leder Richard Aune nr. to fra venstre. Foto: Kristine Lindebø

Brudd i NRK: Nå går lønns-oppgjøret til Riksmekleren

Samtaler mellom de sentrale partene førte ikke frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag møttes de sentrale partene Norsk Journalistlag (NJ) og NRKs arbeidsgiverforening Spekter til samtaler etter at de lokale forhandlingene ble avbrutt for én uke siden.

Men heller ikke på sentralt hold ble det oppnådd enigheta.

Dermed går årets lønnsoppgjør for rundt 1.700 journalister organisert i NRKJ til Riksmekleren.

Leder Richard Aune i NRKJ sier at de ikke kunne godta en forutsetning fra Spekter om å lande oppgjøret innenfor en ramme på 2,8 prosent.

–De ville ha oss med på en slags garanti om at resultatet ikke ville overstige det. Dersom vi ville godta det var de villig til å forhandle videre. Men det er en forutsetning som er i strid med vår målsetting om å redusere lønnsgapet noe. Derfor var det uaktuelt å bli med på.

Lønnsgapet Aune viser til, handler om at NRKJ vil tette avstanden til lønnsnivået i andre store norske mediehus. Dette gapet er ifølge NRKJ på 110.000 kroner.

–Vi har også et stort behov for å diskutere tekstkrav, særlig knyttet til kompetanse og en forpliktelse for NRK til å følge opp folks kompetanse og likebehandling av tilkallingsvikarer med øvrige ansatte.

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK sier at det er avgjørende for allmennkringkasteren å oppnå et lønnsoppgjør innenfor rammen som er forventet for den generelle lønnsveksten i Norge i år på rundt 2,8 prosent.

– Med NRKs finansieringsordning og vår virksomhet er det viktig å ikke bryte samfunnsrammen, sier Nyhus til Journalisten.

Både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden er opptatt av å understreke at de går til mekleren med hensikt å unngå streik.

Samtidig legger ikke Aune skjul på at fagforeningen nå forbereder seg også på det.

– Vi rigger oss klare for streik både sentralt og i hver enkelt redaksjon rundt om i hele landet. Men plan A er å få en løsning hos mekleren.

Mekling er ventet å skje om drøyt to uker. NJ vil nå ta kontakt med Riksmekleren for å avtale en meklingsdato for oppgjøret. En eventuell streik kan først skje etter mekling.

De lokale partene, NRKJ og NRK gikk fra hverandre i de lokale forhandlingene for en uke siden med et krav på 19.500 og et tilbud på 11.500. De forhandlet også om justering av ulempesatsene.

NRK sa ifølge NRKJ i de lokale forhandlingene nei til å justere minstelønnssatsene, at tilkallingsvikarer skal likebehandles med ansatte om fastsettelse av lønn, samt kompetansehevingstiltak.

NRKJ hadde akseptert 500 kroner per ansatt til en pott for utjevning av «urimelige og uforståelige lønnsforskjeller».

Også for to år siden gikk NRKJ-oppgjøret til Riksmekleren. Da unngikk partene streik etter å ha kommet til enighet 12 timer på overtid.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS